Dilema zilei: primesti amenda daca ocolesti limitatoarele de viteza?

Dilema zilei: primesti amenda daca ocolesti limitatoarele de viteza?
  • 3 luni ramai fara permis daca ocolesti limitatorul
  • Poti sa platesti chiar si 1160 lei amenda
Distribuie pe Facebook

Cu totii am ocolit cate un limitator de viteza de pe carosabil, fie pentru a nu brusca copilul care doarme in masina, fie doar pentru a ne menaja suspensia de pe masina. Dar acest lucru este oare legal si corect? Ce riscam daca ocolim limitatorul de viteza?

Chiar daca la fiecare sfarsit de iarna limitatoarele de viteza de pe strazile marilor orase au cam disparut, din cauza plugurilor de deszapezire care le-au infulecat o data cu nametii, acestea vor fi montate la loc si calcate in picioare de milioane de masini. Dar si ocolite de multe masini ai caror soferi nu stiu ca risca o amenda, dar si permisul de conducere, daca le ocolesc in loc sa treaca peste ele.

Am auzit diferite pareri, de la diferiti soferi, cum ca nu se intampla nimic daca ocolesti limitatoarele de viteza. Adica Politia Rutiera nu iti va face nimic. Insa realitatea e alta. In primul rand, trebuie stiut ca limitatoarele de viteza sunt montate pe toata latimea unui sens de mers. Ceea ce inseamna ca, daca le ocolesti, intri pe contrasens. Iar acest lucru reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu o amenda din clasa a 3-a, respectiv 6-8 puncte amenda. In plus, daca circuli pe contrasens fara sa faci o depasire legala, pierzi permisul pentru 60 de zile.

Codul Rutier, Art.101. - (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de persoane fizice: d) circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor în care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.

Mai trebuie retinut ca mai toate limitatoarele de viteza sunt montate in apropierea trecerilor de pietoni. Sunt sanse ca Politia sa considere ocolirea limitatoarelor care, de obicei, are loc pe trecerea de pietoni, inclusiv o intoarcere in loc nepermis si sa-ti mai suplimenteze amenda. La fel cum ocolirea unui limitator poate fi considerata, in functie de agent, chiar depasirea liniei continue a drumului, ceea ce te va lasa tot fara carnet...

Asadar, mai bine treci de limitator calcand-ul cu toate rotile, fara sa-l ocolesti. Deoarece, daca in preajma este un agent de politie care vrea sa-si faca treaba ca la carte, iti poate da o amenda frumusica de 8 x 145 lei = 1160 lei plus 3 luni sa te lase fara permis. Merita o asemenea pedeapsa ocolirea limitatorului? Parca nu... Asa ca, mai bine, incetineste si abordeaza-l usurel.

Distribuie pe Facebook
mai multe