Incepe frenezia anvelopelor de iarna: 5 amanunte de luat in calcul inainte sa ne cumparam cauciucuri de iarna

Incepe frenezia anvelopelor de iarna: 5 amanunte de luat in calcul inainte sa ne cumparam cauciucuri de iarna
  • De iarna sau all-seasons?
  • Cum aleg marca anvelopei de iarna?
  • Pretul si ofertele speciale
Distribuie pe Facebook

Zapada s-a intors deja la munte, asa ca e doar o chestiune de timp pana cand o sa ne trezim cu ninsoarea si pe strada noastra. De fapt, daca ne luam dupa temperatura de afara, ar fi cazul sa ne incaltam cu anvelopele de iarna, deoarece temperatura a scazut deja sub 7 grade. Daca tii la siguranta ta, e timpul sa te pregatesti. Iata la ce sa te uiti cand cumperi pneuri de iarna.

De iarna sau all-seasons?

Multa lume se intreaba ce anvelope sa-si cumpere: unele dedicate sezonului rece sau unele care merg tot anul? Raspunsul si-l gaseste fiecare usor daca se gandeste la ce masina are si pe unde conduce. In primul rand, daca ai o masina grea, de peste 1500 kg, e recomandat sa ai anvelope specializate de iarna si de vara separate. Pentru ca masina fiind grea, are inertie mare la franare, asa ca trebuie sa beneficiezi de cea mai buna aderenta.

Insa majoritatea automobilelor sunt din clasa mica si medie. Aici trebuie sa-ti pui intrebarea pe unde circuli tu iarna? Daca mergi doar in oras, atunci niste anvelope all-seasons isi vor face treaba bine. Daca locuiesti intr-o zona de munte si iarna este mai lunga, ai nevoie de anvelope speciale de iarna. Alegerea tipului de anvelope consta numai in conditiile in care circuli. Daca esti schior si faci saptamanal in week-end drumuri la Predeal, probabil ca vei avea nevoie de pneuri de iarna, asa cum, daca te duci o singura data la munte si in rest mergi prin oras, te vei descurca bine si cu unele dedicate intregului an.

anvelope de iarna

Cum aleg marca anvelopei de iarna?

Nu este niciun dubiu ca anvelopele produse de marci premium sunt si cele mai bune. Am scris in repetate randuri de ce niste cauciucuri scumpe sunt mai bune ca unele ieftine. Asadar, ideal ar fi ca toata lumea sa se incalte cu pneuri Nokian, Michelin, Bridgestone sau Pirelli. De retinut este ca diferenta dintre aceste pneuri si unele mai accesibile apare doar in momente de urgenta. Daca ai o masina fara pretentii in ceea ce priveste performanta si stii ca respecti viteza legala si conduci prudent, poti apela si la marci din segmentul mediu, precum Firestone, Klebber sau BF Goodrich.

Ideea este sa fii constient de masina ta si performantele sale. Doar nu conduci un Porsche Cayenne si ii pui anvelope Debica, asa cum nu are rost nici sa pui pe un Logan Michelin Pilot Alpin. In concluzie, iti alegi brandul in functie de masina pe care o conduci.

anvelope de iarna

Eticheta anvelopei

Poti cumpara o anvelopa in functie de ceea ce scrie pe eticheta sa? Aici nu ne referim la eticheta de produs ci la cea impusa prin legea europeana si care iti arata cum se comporta anvelopa la 3 criterii: economia de carburant, franarea pe carosabil ud si nivelul de zgomot. Poate parea o prostie, dar e bine sa ne uitam la aceasta eticheta care este realizata in urma unor teste.

Adica daca o anvelopa are cel mai bun rating, adica A, la franarea pe umed, e bine sa o luam in calcul, deoarece prezinta siguranta. Aceste etichete le putem vedea chiar si online, atunci cand alegem o anvelopa pentru masina noastra, pe siteurile producatorului. Nivelul de zgomot este si el important la anvelopele de iarna, daca rulam mult pe autostrada, in timp ce nivelul de consum este destul de irelevant, deoarece diferenta dintre o anvelopa notata cu A si una notata cu G sunt diferente foarte mici.

anvelope de iarna

Testele ADAC

Consumatorii mai responsabili isi cumpara un set nou de anvelope dupa ce verifica si rezultatele testelor ADAC. Insa aceste teste se fac pe dimensiuni si de multe ori poate ca tu vrei sa-ti cumperi o dimensiune netestata de aceasta autoritate in domeniul sigurantei. Insa nu strica sa verifici ce spun nemtii despre aceste pneuri.

De exemplu, ADAC a testat recent pneuri de la 16 producatori care vand anvelope de iarna in dimensiunea 215/65/R16 si pe primul loc a fost un pneu Dunlop Winter Sport 5. La polul opus, aceiasi ingineri ADAC au considerat anvelopa produsa de Nankang de calitate inferioara, foarte proasta chiar. Nu stie nimeni concret cum se testeaza aceste pneuri si daca rezultatele sunt obiective, dar cert este ca merita luata in calcul si pararea acestor autoritati in domeniu.

anvelope de iarna

Pretul si ofertele speciale

Daca ai bani cu duiumul, cel mai probabil duci masina la un service roti care ti-a comandat si anvelopele, platesti cu ochii inchisi si iti vezi linistit de condus toata iarna. Majoritatea insa, cand e vorba de o achizitie destul de costisitoare pe care o presupune cumpararea unui set de 4 roti, fac putina cercetare de piata. Dupa ce citesc si se hotarasc la un anumit brand si la o anumita dimensiune, incep sa le caute ca sa vada cat costa.

Poti, de exemplu, sa selectezi pe o platforma cu mii de anvelope de la diversi vanzatori dimensiunea 205/55/R16, printre cele mai populare, sa selectezi marca si sa vezi ce preturi obtii. Este recomandat sa faci asta pe site-uri care au mai multi vanzatori, asigurandu-te astfel ca poti sa faci diferenta. Nu degeaba exista diferente chiar si de 30 de lei la o anvelopa. In plus, majoritatea celor care vand pneuri au oferte cu transport gratuit sau chiar montaj gratuit. Asa ca e bine sa te uiti atent si la diversele oferte care te mai scutesc de alta cheltuiala.

anvelope de iarna

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze anvelope de iarna
mai multe