Pas cu pas: Ce sa facem daca suntem martorii unui accident rutier grav

Pas cu pas: Ce sa facem daca suntem martorii unui accident rutier grav
  • Suna la 112
  • Pregateste-te de incendiu
  • Alege victimele carora sa le acorzi prim-ajutor
Distribuie pe Facebook

In ultima perioada am vazut o groaza de accidente rutiere grave inregistrate de camerele de bord ale altor soferi. Cu camere sau fara, in fiecare zi au loc accidente cu victime pe soselele din Romania la care asista alti soferi. Din pacate, majoritatea aleg sa-si vada mai departe de drum ca sa nu-si complice viata, dar daca mai exista o urma de omenie si demnitate in tine, opresti ca sa ajuti lumea.

Circuli normal pe strada alaturi de familie sau cu un prieten pe E85 spre Focsani, unul din cele mai periculoase drumuri din Romania. Un sofer de pe contrasens vrea sa faca o depasire si se ciocneste frontal cu un SUV care circula in fata ta. Ce faci mai departe? Ocolesti zona dupa ce vezi cat de grava e situatia sau te opresti sa acorzi primul ajutor? Trebuie sa te gandesti ca ti se poate intampla si tie. Ce ai vrea: toti ceilalti sa plece sau sa iti intinda o mana de ajutor ca sa scapi cu viata? Sa presupunem ca toti romanii au inima buna si ca vor opri. Ce trebuie sa facem intr-o asemenea situatie?

Suni la 112

Imediat cum ai vazut un accident grav, opresti cat mai aproape si suni la 112. Daca sunteti mai multi in masina sau va adunati 2-3 soferi, unul singur suna la 112, restul se duc sa evalueze starea victimelor.

Locatia exacta

Din cand in cand, atunci cand circuli, e bine sa te uiti la borna kilometrica. Exact pentru o asemenea situatie, ca sa stii exact locatia in care a avut loc accidentul, pentru anuntarea autoritatilor. De exemplu, imediat cum are loc un accident, cineva trebuie sa sune la 112. Primul detaliu important este locatia exacta, ca operatorul sa stie ce servicii de interventie sa apeleze mai departe, din ce judet. Asa ca este ideal ca cineva sa sune la 112 cu locatia pregatita, de genul "drumul Bucuresti-Focsani E85, kilometrul 110 dupa localitatea Posta Calnau".

Persoane incarcerate sau nu

Imediat cum ai vazut ca s-a petrecut un accident grav suni la 112 sau pui pe altcineva din masina sa sune la 112 si sa spuna locatia exacta. Tu sau altcineva trebuie imediat sa se duca la fata locului ca sa isi dea seama daca sunt persoane incarcerate. Aceasta va fi o alta intrebare a operatorului, pentru a sti daca trimite echipaje specializate SMURD pe asa ceva sau doar ambulanta, politie. Cine este la telefon cu serviciul de urgenta trebuie sa primeasca aceasta informatie foarte repede de la ceilalti soferi, ca sa o poata transmite mai departe.

Cere stingatoare de la alti soferi

Dupa ce s-a facut legatura cu 112, daca masinile implicate au fost grav avariate incat exista scurgeri de carburant, daca exista flacara deschisa, daca este un oarecare pericol de incendiu, trebuie sa le ceri tuturor soferilor care au oprit, cel mai probabil gura-casca doar ca sa faca poze de Facebook, extinctoarele din portbagaj. Deoarece, un singur extinctor mic, portabil, nu e bun de nimic, dar daca se aduna 5-10 extinctoare, pot stinge un incendiu. Poate nici nu le veti folosi, dar e bine sa fii precaut si sa fie acolo ca din accident sa nu devina o tragedie si mai mare. De exemplu, poate fi o persoana incarcerata intr-o masina care ia foc, asa ca e bine sa fii pregatit sa stingi acel incendiu cu ce se gaseste la indemana.

Cere trusele medicale

La fel ca la stingatoare, cere de la alti soferi si adu-o si tu pe cea din masina ta, trusele sanitare. Vei avea nevoie de ele pana la venirea echipajelor de urgenta.

Gaseste victimele

Nu sunt doua accidente la fel. Daca au avut centura de siguranta, victimele vor fi in masina sau foarte aproape de masina. Daca nu au avut, pot fi oriunde, chiar aruncate si la 30 de metri, depinde de viteza impactului. Daca o victima este constienta si raspunde la intrebari, iti poate spune cate persoane erau in masina. Aceasta victima nu reprezinta o urgenta daca nu are rani deschise. Daca insa are plagi deschise, trebuie folosit garoul din trusa medicala si pansamentele mari ca sa opresti sangerarea. Victimele aflate in stare de inconstienta, sau care nu au puls, trebuie scoase daca e posibil si duse mai departe de masina care poate lua foc. Intinse pe spate, trebuie cautat pulsul si, in caz ca nu exista, pornita manevra de resuscitare. ATENTIE! Lumea prezenta la fata locului tinde sa acorde toata atentia primei victime gasite, cand undeva in boscheti poate sa mai zaca o alta persoana care are nevoie de ajutor.

Fa diferenta intre victime

In cazul unui accident grav, cum au avut loc zilele astea, cu impact frontal si 4 persoane decedate si doar 2 supravietuitori, martorii trebuie sa dea dovada de "sange rece". Oricat de dur ar parea, daca gasesti o persoana care are rani incompatibile cu viata, cum ar fi decapitare, corp strapuns de bucati metalice in zona inimii, lovituri deschise la cap, etc, atunci cand acea persoana nu mai da niciun semn de viata, trebuie sa iti indrepti atentia spre alta victima. Si doctorii, daca sunt in numar mic, isi vor concentra atentia spre persoanele cu cele mai mari sanse de supravietuire. Mai bine sa acorzi primul ajutor si manevre de resuscitare cuiva care e inconstient, dar care nu are urme fizice asa de grave.

Organizeaza spectatorii

Pana la venirea politistilor, sa nu-ti fie teama sa iei situatia in mana si sa organizezi lumea. Unul sa sune la 112, altul sa stranga stingatoare, unul truse medicale, altii sa caute victime, altii sa acorde primul ajutor si asa mai departe. Iar pe cei care stau cu mainile incrucisate si fac poze, filmeaza sau casca gura, eventual transmit LIVE pe Facebook, daca nu le poti da un sut in cur, zi-le sa faca loc pentru ambulanta, sa plece, fa-i sa vada cat de nesimtiti sunt si ca traiesc degeaba. Daca cineva stie ce este de facut intr-o situatie de urgenta, in primele minute de cand a avut loc accidentul, trebuie sa-i invete si pe ceilalti.

Pregateste locul pentru ambulante

Extrem de important este ca locul unui accident sa fie usor de atins de catre politie, ambulanta si pompieri. De obicei, cand are loc un accident grav, traficul se blocheaza pe ambele sensuri. Lumea casca gura, se da jos din masini, smecherii depasesc coloana si blocheaza si celalalt sens, iar salvatorii se trezesc blocati de masini. Nu de putine ori s-a intamplat in Romania ca, din cauza coloanelor formate, ambulanta sa nu poata ajunge la victime. Mai ales pe autostrada. Asadar, cineva trebuie sa ia situatia in mana si sa se gandeasca la venirea salvatorilor. Pentru asta, trebuie sa ii roage pe toti soferii masinilor oprite sa faca un culoar liber pentru ambulanta.

Venirea autoritatilor

Politistii sunt de obicei primii care vin la fata locului unui accident grav. Acestia au rolul de a izola zona si de a pregati terenul pentru ambulanta. Dupa venirea ambulantei si a pompierilor, rolul tau s-a incheiat. Daca ai vazut cum s-a petrecut totul sau daca ai filmat cu camera de bord, le poti pune informatiile la dispozitia agentilor ca sa fie clar cum s-a intamplat accidentul si cine a fost vinovat. Oricum, mai mult de atat nu poti face. Poate putin mai murdar de sange, poate fara stingator si fara trusa medicala, dar vei pleca de acolo cu capul sus, stiind ca ai facut tot ce ti-a stat in putinta si, poate ca, ai salvat chiar o viata.

In concluzie, daca esti martor la un accident rutier grav, trebuie sa faci urmatorii pasi:

1. Suna la 112, ofera-le locatia exacta

2. Afla daca sunt persoane incarcerate

3. Spune-i cuiva sa adune stingatoare si truse sanitare de la alti soferi

4. Gaseste victimele implicate

5. Ocupa-te de victimele cu semne de viata

6. Pregateste locul pentru venirea ambulantelor.

Distribuie pe Facebook
mai multe