Se mai dau kilometraje inapoi la masinile din Romania?

Se mai dau kilometraje inapoi la masinile din Romania?
  • Este legal?
  • Cine da kilometrajul inapoi?
  • Cat costa si cum se dau inapoi kilometrii?
Distribuie pe Facebook

Toata lumea stie ca samsarii romani au obiceiul profitabil de a da kilometrajul inapoi la masinile aduse de afara. Aceasta practica se face si in strainatate, dar si in Romania, dureaza putin si transforma o masina uzata intr-una... aproape noua. Dar mai e la moda practica asta?

Este legal?

In Romania nu exista nicio lege care sa interzica datul kilometrajului inapoi. Ci doar daca se dovedeste clar ca un samsar a incercat sa insele un client, vanzandu-i un automobil care i-a inselat asteptarile. Adica daca se dovedeste ca masina este altceva decat ce i-a fost vandut clientului, se cheama inselaciune si se pedepseste conform legii. Insa ca sa demonstrezi ca cineva ti-a vandut o masina cu un numar fals de kilometri, este greu, daca nu, imposibil, in Romania.

Cine da kilometrajul inapoi?

La prima vedere, cei care dau kilometrajul inapoi sunt doar samsari care vor sa obtina profit din vanzarea unei masini mincinoase. Ei bine, nu doar samsarii care cumpara o masina de afara cu 300.000 de kilometri la bord umbla la kilometraj, ci si soferi obisnuiti din Romania. Mai exact, oameni care si-au cumparat o masina SH rulata destul de mult, dar care au o satisfactie proprie sa vada acolo, in ochii lor, ca masina le arata cam 90.000 de kilometri. Este genul acela de oameni comunisti care se mint pe ei insisi, dar si pe altii, mandrindu-se ca au facut mega afacere, cumparand o masina aproape noua, cand de fapt ea este mai rulata ca un joint.

Cat costa si cum se dau inapoi kilometrii?

In Romania gasesti foarte usor un loc in care sa dai kilometrajul inapoi. Cauti pe net, cauti anunturi, intrebi la service, si, din vorba in vorba, e imposibil sa nu gasesti un doritor sa te rezolve. Costa in jur de 150 de lei si dureaza cam 20 de minute. Totul se face repede, insa este necesara demontarea ceasurilor de bord. Se scot cateva suruburi si ceasurile ies, dupa care se conecteaza la un calculator cu un soft anume. Din pacate, nu poti selecta un anumit kilometraj ci doar din cateva valori presetate. De exemplu, daca masina are acum 480.000 de kilometri, poti alege intre 39.532, 99.231, 140.000 sau 203.343. Cert este ca majoritatea celor care fac asemenea manarie aleg o valoare cuprinsa intre 130.000 si 145.000, sa nu bata la ochi...

Cum recunosti o masina la care s-a umblat la kilometri?

Cele mai noi automobile pot fi depistate daca au kilometrajul real sau nu bagand seria de sasiu intr-o baza de date. Cele mai vechi insa, nu isi spun adevarata varsta asa de usor. Un cunoscator trebuie sa se uite la mai multe elemente ca sa-si dea seama daca ce arata ceasul de bord e real sau nu. Adica la uzura, la starea caroseriei, la starea vopselei, la geamuri si asa mai departe. Niciodata o masina cu 130.000 de kilometri, dar cu scaune rupte, volan uzat si vopseaua crapata nu are kilometrajul real. Cert este ca atunci cand o masina are prea putini kilometri si bate la ochi, cel mai probabil asa si este, adica are kilometri falsi.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 1 Noiembrie 2016