Uita de Tesla! Primul Audi cu propulsie electrica din istorie a primit un facelift major si arata mai bine ca oricand. Video ca sa te convingi si singur

Uita de Tesla! Primul Audi cu propulsie electrica din istorie a primit un facelift major si arata mai bine ca oricand. Video ca sa te convingi si singur
  • Uita de Tesla!
  • Primul Audi cu propulsie electrica din istorie a primit un facelift major si arata mai bine ca oricand.
  • Video ca sa te convingi si singur
Distribuie pe Facebook

Seria vestilor bune continua, mai mult sau mai putin surprinzator, cu un sprint de la 0 la 100 de kilometri pe ora, cu acceleratia la podea, in doar 4.5 secunde.

Lansata pe piata acum mai bine de-un an, inca de la finalul toamnei trecute, cea mai recenta iteratie a spectaculosului Audi E-Tron stie - cu siguranta, cum sa iasa in evidenta. Disponibila, mai nou, sub numele de Audi Q8 E-Tron - la preturi incepand de la suma de 75.179 de euro, daca vine vorba cumva despre situatia caracteristica pietei din Romania, impresionanta electrica germana se remarca atat prin designul extrem de atragator de la nivelul caroseriei, acolo unde lista principalelor elemente de atractie cuprinde inclusiv o varianta cu alura de fastback, cat si prin interiorul hi-tech, condimentat cu trei display-uri color diferite.

De asemenea, din peisaj nu lipsesc nici scaunele actionate electric, livrate alaturi de incalzire, ventilatie si chiar masaj, instalatia audio de inalta fidelitate, semnata Bang & Olufsen, luminile ambientale ori sistemul de climatizare cu reglare automata - pe patru zone, a temperaturii; ba dimpotriva, am putea spune. Lista ingredientelor ce compun reteta specifica modelului cu o lungime de aproximativ 4.915 milimetri si un ampatament de 2.928 de milimetri continua cu trei versiuni de performanta, cu optiunea de top - vanduta de Audi sub denumirea SQ8 E-Tron punand la dispozitia cumparatorilor un total de trei motoare pentru o putere maxima de 503 cai, oferita ambelor punti.

Acompaniata de o nota de plata de minimum 98.750 de euro, aceeasi configuratie mai are de anuntat - prin urmare, si un sprint de la 0 la 100 de kilometri pe ora, cu acceleratia la podea, in numai 4.5 secunde. Viteza de top este limitata, dupa cate se precizeaza in cadrul fisei tehnice, la pragul celor 210 kilometri pe ora - documentul anterior mentionat facand referire si la o baterie litiu-ion de 114 kWh, sinonima cu o autonomie de 471 de kilometri, gandita sa se incarce de la 10 la 80%, atunci cand persoana de la volan opteaza pentru o statie rapida, de 170 kW, intr-un interval de timp care rimeaza cu 31 de minute, important de adaugat.

Distribuie pe Facebook
mai multe