ESP-ul devine obligatoriu in Europa

ESP-ul devine obligatoriu in Europa
  • ESP-ul devine obligatoriu pe Batranul Continent
  • Toate masinile noi vor trebui sa dispuna de aceasta dotare
  • Legea se aplica de la 1 noiembrie 2014
Distribuie pe Facebook

Incepand cu data de 1 noiembrie, toate masinile noi vandute pe Batranul Continent - atat cele pentru pasageri, cat si cele comerciale cu o greutate de pana la 3.5 tone - vor fi echipate in standard cu sistemul electronic de control al stabilitatii.

Considerat cel mai important sistem de siguranta dupa centura, ESP-ul a reusit sa previna in ultimii aproximativ 20 de ani nu mai putin de 190.000 de accidente, sistemul dezvoltat de Bosch impreuna cu specialistii Continental salvand, totodata, peste 6.000 de vieti.

In urma acestor date, oficialii Comisiei Europene au decis ca programul de control al stabilitatii sa se regaseasca, incepand cu data de 1 noiembrie 2014, in dotarea standard a fiecarui automobil nou vandut pe Batranul Continent. Regula vizeaza pentru moment doar masinile de pasageri si modelele comerciale cu o greutate de pana la 3.5 tone, insa aceasta se va extinde si catre alte categorii in perioada de timp ce va urma.

Europa este a doua piata importanta care introduce obligativitatea ESP-ului pentru autovehiculele noi, dupa Statele Unite ale Americii si Canada - care au venit cu o lege asemanatoare inca din luna septembrie a anului 2011. Programul de control al stabilitatii reprezinta dotare standard, de asemenea, si in Australia, respectiv Israel, in timp ce guvernele Japonia, Coreea de Sud, Turcia si Rusia lucreaza in prezent la adoptarea unei masuri similare.

Despre ESP

Intrat in productia de serie in 1995, ESP-ul foloseste senzori inteligenti care calculeaza de 25 de ori pe secunda daca masina se deplaseaza sau nu in directia dorita de sofer, intervenind la nevoie - atat la nivelul motorului, cat si la nivelul sistemului de franare - pentru a "redresa" situatia .

Considerat evolutia fireasca a sistemului de antiblocare a rotilor (ABS), programul de control al stabilitatii se regaseste pe 84% dintre automobilele noi comercializate in cursul acestui an, o crestere de 44 de procente comparativ cu situatia din 2011. Iar aici vorbim strict de Batranul Continent. La nivel global, desi ar putea parea greu de crezut, doar 59% din autovehiculele noi folosesc aceasta tehnologie.

Distribuie pe Facebook
mai multe