Masini care se conduc singure sau sofat clasic?

Masini care se conduc singure sau sofat clasic?
  • Masini care se conduc singure sau sofat clasic?
  • Care sunt sansele inlocuirii autoturismelor clasice cu cele autonome?
  • La ce riscuri te expun autoturismele care se conduc singure?
Distribuie pe Facebook

Inovatiile recente din domeniul auto ne conditioneaza sa ne reprofilam catre carburanti eco si confort sporit. Si pentru ca industria constructoare de masini nu evolueaza la fel de repede precum cea a computerelor sau a telefoanelor mobile, schimbarile vin mai rar, insa sunt si mai semnificative.

In urma cu 200 de ani, oamenii se bucurau de aparitia sinelor feroviare mecanizate, iar la inceputul secolului trecut a inceput productia in masa a autoturismelor. Acum este timpul pentru o noua schimbare care va revolutiona transporturile: trecerea la masinile care se conduc complet singure si care, cum ar spune unii, pun "auto" in "automobil".

Care sunt sansele inlocuirii autoturismelor clasice cu cele autonome?

Google a asigurat trecerea de la lumea digitala la cea fizica prin Google Maps, iar dupa o asemenea realizare de proportii si-a propus sa construiasca si prima masina care se conduce complet singura. Automobilul Google a fost lansat in urma cu un an, dupa indelungi incercari de modernizare a unor modele precum Toyota Prius si Lexus RX. Masina Google nu are volan si pedale si se pare ca va pune monopol pe economia de transport autonom.

Nici Tesla nu s-a lasat insa mai prejos. Compania producatoare de autoturisme electrice se pare ca si-a facut un obicei din a inchide gurile scepticilor. Dupa ce a fost intampinata cu ovatii la nivel mondial pentru conceperea celor mai frumoase si performante masini pe baterii, brandul a inclus in oferta sa si un model dotat cu "autopilot" - o functie care ii permite automobilului sa se deplaseze singur pe autostrada, in timp ce tu te relaxezi fara sa-ti pese de volan sau de pedale.

Intre timp, economia a mai fost influentata si de fenomenul Uber, despre care multi spun ca duce la sub-utilizarea autoturismelor si la disparitia taxi-urilor. Transporturile sunt privite drept un serviciu de catre companie, care te poate ajuta sa economisesti timp pretios.

Surse din interior sugereaza ca si acest brand - substitut pentru taximetre, ar intentiona sa treaca la nivelul urmator si sa introduca masini care se conduc singure. Cu toate astea, Centrul de Tehnologii Avansate Uber din cadrul Centrului National de Inginerie si Robotica al Carnegie Mellon nu a furnizat inca nici o informatie oficiala cu privire la acest proiect.

Adevarul este ca inlocuirea automobilelor clasice cu unele autonome ar reduce numarul accidentelor, ar fluidiza traficul si te-ar scuti de grija cautarii unui loc de parcare. In vreme ce pasionatii de condus nu-si doresc deloc ca acest lucru sa se intample prea curand, exista numeroase alte persoane care ar prefera sa isi foloseasca altfel timpul pe care il petrec, in conditiile actuale, la volan.

La ce riscuri te expun autoturismele care se conduc singure?

Se zvoneste ca destul de multe companii mari vor sa intre pe piata transporturilor cu autoturismele care se conduc complet singure. Printre acestea se numara Nissan, Mercedes si chiar si Apple, iar lista continua sa creasca.

Companiile sunt de acord ca vei putea calatori in conditii de siguranta deplina daca se va intampla acest lucru, insa un studiu al Institutului de Cercetare in Transporturi de la Universitatea din Michigan scoate la iveala riscuri importante la care se vor expune calatorii. Este vorba despre asa-zisul "rau de masina", a carui incidenta ar putea creste in cazul inlocuirii automobilelor clasice cu unele autonome. In prezent, populatia Americii manifesta astfel de simptome in proportie de 12%, iar procentul ar putea creste odata cu punerea in uz a noilor vehicule ce se conduc singure.

"Starile de rau cauzate de miscare se pot indesi in cazul introducerii noilor vehicule care se conduc singure, tocmai pentru ca soferii vor experimenta postura de pasager, care nu le va conferi nici un pic de control in ceea ce priveste directia si viteza", au explicat cercetatorii Michael Sivak si Brandon Schoettle.

Pe de alta parte, acelasi raport indica faptul ca masinile autonome ar putea fi programate astfel incat sa furnizeze o calatorie mai relaxata si mai usoara decat automobilele obisnuite, tocmai pentru ca nu sunt controlate de catre oameni.

Sinziana Patru

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Inovatii auto DATA PUBLICĂRII: 14 Aprilie 2015