Sistemele de siguranta active care pot face diferenta intre viata si moarte

Sistemele de siguranta active care pot face diferenta intre viata si moarte
  • Masinile din ziua de astazi vin cu numeroase sisteme de siguranta active
  • Cele mai cunoscute sunt tehnologii de monitorizare a benzii de mers sau unghiului mort
  • Anumite companii ofera inclusiv dotari care ii permit automobilului sa se conduca singur
Distribuie pe Facebook

Chiar daca ramane in continuare cel mai cunoscut dintre toate, ESP-ul nu mai este de mult singurul sistem de siguranta activ prezent in masinile noastre.

Presate tot mai mult de autoritati sa reduca emisiile de dioxid de carbon, companiile din industria auto cheltuiesc sute de milioane de euro pentru gasirea unor solutii de propulsie prietenoase cu mediul inconjurator.

Un alt domeniu in care producatorii de masini de la nivel global investesc masiv se afla in stransa legatura cu siguranta pasagerilor (sau a pietonilor), ultimii ani aducand numeroase tehnologii care pot face diferenta intre viata si moarte.

Majoritatea sistemelor introduse pe modelele lansate recent sunt active si trateaza cauza, nu efectul. Intr-o alta ordine de idei, te ajuta sa eviti accidentul sau, in cel mai rau caz, te pregatesc pentru a suferi cat mai putine rani in cazul in care impactul nu poate fi evitat.

Dar sa o luam cu inceputul. Cele mai frecvente dotari intalnite in ziua de astazi sunt Lane departure warning, respectiv Blind spot monitor. Primul avertizeaza soferul in cazul in care 'simte' ca automobilul paraseste in mod accidental banda de rulare.

In schimb, dupa cum o sugereaza inclusiv denumirea sa, al doilea anunta conducatorul - prin intermediul unor semnale vizuale si / sau acustice - cu privire la prezenta unor vechicule in unghiul mort.

La mare cautare sunt, de asemenea, si sistemele cunoscute generic drept Forward-collision warning care, pe romaneste, informeaza persoana din spatele volanului de posibilitatea producerii unui incident si, de la caz la caz, actioneaza automat pedala de frana.

Anumite marci din sectorul premium nu s-au oprit insa aici si au dezvoltat tehnologii ce ii permit automobilului sa se conduca aproape de unul singur - vezi optiunea Autopilot de la Tesla, cu ajutorul careia Model S sau Model X pot chiar sa si vireze fara interventia soferului.

Tot la capitolul echipamente de top putem introduce fara niciun fel de problema si pomposul Night Vision sau, daca vrei, asistentul pentru vederea pe timp de noapte care, mai nou, a invatat sa detecteze si animalele, nu doar pietonii.

Nu putem incheia fara sa aducem in discutie si farurile adaptive cu bi-xenon sau matrice de LED-uri, senzorii de parcare si camerele pentru marsarier ori... nemuritoarele sisteme de antiblocare a rotilor ABS sau control al stabilitatii ESP.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Inovatii auto DATA PUBLICĂRII: 18 Octombrie 2016