Sistemul care NU porneste masina daca ai baut prea mult

Sistemul care NU porneste masina daca ai baut prea mult
  • Cum functioneaza?
  • Cate accidente au loc in Romania din cauza consumului de alcool la volan?
Distribuie pe Facebook

Agentia americana responsabila de siguranta in trafic (NHTSA) lucreaza la o tehnologie prin care masina sa depisteze si sa nu porneasca daca soferul a baut prea mult atunci cand s-a urcat la volan.

Cum functioneaza?

Sistemul Driver Alcohol Detection System for Safety (DADSS) se bazeaza pe analiza aerului expirat de conducatorul auto, precum si pe masurarea alcoolemiei odata ce acesta a atins butonul de pornire a masinii sau schimbatorul de viteze.

Etilometrul va fi amplasat pe volan sau portiera si promite sa masoare cu exactitate cantitatea de alcool ingerata, fara sa fie neaparata nevoie ca soferul sa sufle direct spre el.

Conform dezvoltatorilor sai, tehnologia este intr-atat de avansata incat nu exista nici un fel de posibilitate ca aceasta sa fie pacalita de catre conducatorul auto... cu ajutorul unui prieten "treaz"

In ceea ce priveste sistemul tactil de a depista alcoolul din sange, se pare ca acesta se va folosi de lumina infrarosie. Masuratorile se vor face in mai putin de o secunda.

Daca este detectata o concentratie de alcool in sange mai mare de 0.08, masina nu porneste. Valoarea este data de legislatia americana, care se dovedeste mai permisiva din acest punct de vedere decat tarile europene.

In Romania, de exemplu, asta inseamna amenda, suspendarea carnetului si dosar penal. In acelasi timp, daca tehnologia detecteaza orice cantitate de alcool in aerul expirat al unui sofer ce are sub 21 de ani, masina nu porneste.

Pentru acest sistem, NHTSA colaboreaza cu 17 dintre cei mai importanti constructori de masini, printre care Ford, General Motors, Jaguar Land Rover si Volkswagen.

Proiectul a demarat in 2008, iar dotarea va fi testata pana in 2016 pe mai multe prototipuri. In cel mult opt ani va sosi si pe piata.

Cate accidente au loc in Romania din cauza consumului de alcool la volan?

Tehnologia americanilor ar putea fi solutia pentru a evita accidentele rezultate in urma consumului de alcool la volan. O statistica realizata anul trecut plasa Romania pe locul 9 in Europa, respectiv 29 din cele 168 de tari analizate in ceea ce priveste ponderea deceselor din aceasta cauza.

In tara noastra, procentul vietilor pierdute in accidentele de circulatie rezultate in urma consumului de alcool la volan este de 17,6%. Pe primele trei locuri in acest top ii regasim pe soferii din Belarus, pe lituanieni si pe rusi.

In acelasi timp, statistica mai indica si faptul ca posibilitatea ca barbatii sa fie implicati in evenimente mortale din aceasta cauza este de doua ori mai mare comparativ cu femeile, dar si ca aceste accidente sunt mai des produse de soferi tineri, cu varsta cuprinsa intre 21 si 24 de ani.

De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca evenimentele de circulatie reprezinta o cauza principala a deceselor la nivel mondial - cifrele arata ca 1,2 milioane de persoane isi pierd anual viata in accidente rutiere.

O alta statistica mai releva si faptul ca soferii se urca bauti la volan de aproximativ 80 de ori inainte sa fie opriti de un politist.

Cei de la NHTSA sunt foarte increzatori in sistemul lor, cred ca el va salva vieti si spun ca in 15 ani majoritatea masinilor care circula pe strada vor fi dotate cu acest alcoolmetru.

Acuratetea lui este insa pusa la indoiala de multe persoane, fiind adus in discutie faptul ca este extrem de greu sa analizeze doar aerul expirat de sofer - si nu si al celorlalti pasageri, dar si ca este usor de pacalit.

Detractorii mai spun si ca nivelul alcoolului din aerul expirat creste treptat, astfel ca daca un sofer a baut un pahar de vin si s-a urcat imediat dupa aceea la volan, masina nu va detecta alcoolul decat dupa cateva zeci de minute, iar motorul s-ar putea opri in plin trafic.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Inovatii auto DATA PUBLICĂRII: 15 Iunie 2015