Turbina electrica, patentata de BMW. Se naste era tri-turbo la scara mare!

Turbina electrica, patentata de BMW. Se naste era tri-turbo la scara mare!
BMW tocmai si-a inregistrat noua inventie, o turbina electrica ce are ca scop eliminarea efectului de lag la motoarele twin turbo. Se pare ca BMW vine din spatele concurentei, inventand tot felul de noi tehnologii: farurile cu laser si, acum, turbina electrica pentru motoare tri-turbo.
Distribuie pe Facebook

Cei de la BMW sunt printre producatorii care si-au dat seama ca motoarele cu o singura turbina, fie ele pe motorina sau pe benzina, chiar daca au mai multa putere, nu sunt cele mai rafinate si echilibrate. Si ca au multe defecte, printre care si un lag destul de mare. Tocmai de aceea, au introdus tehnologia twin turbo pentru motoarele de 3 litri. Insa, pentru a duce performanta acestora la un nou nivel, germanii s-au gandit ca trebuie sa elimine si lag-ul ce apare la turatiile joase.

Zvonurile unui motor tri-turbo sunt vechi, si se astepta ca la Frankfurt in standul BMW sa apara un X3 M, insa acesta nu a mai fost prezent. Dar odata cu anuntarea noului M3, se pare ca aceasta tehnologie va fi folosita pe modelul din 2012 de M3, care va avea un V6 de 3.3 litri, twin-turbo, ajutat si de o turbina electrica. Adica tri-turbo.

Sistemul nou este compus dintr-un motor electric care merge constant, atunci cand turbinele conventionale nu baga presiune. Mai exact, la turatii foarte mici. In momentul in care turbinele care functioneaza pe baza gazelor de evacuare sunt in boost maxim, motorul electric nu mai alimenteaza turbina electrica ci are rol de generator, incarcand bateria.

Totodata, noul sistem cu turbina electrica va anula si clasicul waste-gate. In plus, la drum intins, atunci cand presiunea este medie, atat cele doua turbine clasice, cat si cea electrica, isi impart boost-ul. Pare complicat, insa este mai degraba eficient. Se pare ca inginerii bavarezi au dus eficienta motoarelor turbo la un nou nivel, insa scopul principal este acela de a "lucra" putin la cuplul si puterea de la turatiile mici.

Nu se stie sigur inca pe ce masina vom vedea sistemul tri-turbo functionand, insa ideile celor de la BMW sunt bune. Si odata ce chiar si-au inregistrat inventia, este clar ca au ganduri mari.


Distribuie pe Facebook
mai multe