Povestea lui Saoutchik, cel mai extravagant carosier al lumii venit din Ucraina

Povestea lui Saoutchik, cel mai extravagant carosier al lumii venit din Ucraina
  • Jacques Saoutchik s-a nascut in Ucraina in 1880
  • Compania de caroserii a fost infiintata in 1906
  • Masinile produse de el valoreaza azi milioane de Euro
Distribuie pe Facebook

Putini sunt cei care cunosc numele Saoutchik. Asta pentru ca e vorba de un carosier-artist care facea automobile minunate acum 100 de ani. Insa ar fi o mare greseala sa trecem cu vederea lucrarile acestui ucrainean care s-a stabilit in Franta la inceputul anilor 1900.

In 1880, intr-un mic oras din Imperiul Rus, pe teritoriul Ucrainei de azi, se nastea Iakov Savtchuk. Prima lui meserie a fost de lucrator tinichigiu intr-o uzina de tramvaie, loc in care si-a si castigat experienta. In 1902, la numai 22 de ani, a venit in Paris avand o suma generoasa de bani stransa in urma unor proiecte independente. In 1906 el si-a schimbat numele in Jacques Saoutchik si a dat nastere companiei cu acelasi nume in regiunea Neuilly-sur-Seine, o suburbie a Parisului. Aici a inceput sa realizeze si sa modifice caroserii pentru automobile.

Primul sau autoturism realizat a fost un exemplar de Isotta-Fraschini, caruia i-a modelat intreaga caroserie exterioara. Insa ruso-francezul isi dorea ceva mai mult: voia sa modifice masini de lux. Si, in urma unor lucrari la masini exclusiviste produse de Hispano-Suiza sau Delahaye, el a reusit in cativa ani sa-si faca un nume in domeniu si sa devina o alegere a celor mai pretentiosi clienti. La acea vreme existau cativa carosieri care produceau automobile unicate, precum Figoni et Falaschi sau Hibbard & Darrin.

Masini SaoutchikSaoutchik Delahaye 175S Roadster - serie de sasiu #815025

Masini SaoutchikMasini Saoutchik

Saoutchik era obsedat de forma si aerodinamica. El folosea foarte mult crom pentru exterior si matase la interior, iar formele sale preferate erau cele care imitau o picatura de apa. Multe elemente ale masinilor produse de el erau ascunse, precum manerele portierelor si chiar ramele de la parbriz sau usi, fiind inspirat din domeniul aeronautic, acolo unde fiecare obstacol in fata aerului conta.

Cadillac, Delahaye, Talbot, Mercedes-Benz sau Jaguar au fost doar cateva marci care s-au bucurat de caroserii produse de Jacques Saoutchik. Insa, din pacate, in anul 1955 cand acesta a murit, fiul sau Pierra a preluat afacerea pe care a dus-o la faliment. Din fericire insa, destul de multe masini cu o caroserie Saoutchik exista si in zilele noastre si apar la diferite evenimente dedicate masinilor clasice.

Masini SaoutchikSaoutchik Hispano-Suiza H6C Dubonnet Xenia Streamliner

Masini SaoutchikSaoutchik Mercedes-Benz 720 SS ConvertibleMasini SaoutchikSaoutchik Jaguar SS 100 Roadster

Masini SaoutchikSaoutchik Delage DB 120 Cabriolet

Masini SaoutchikSaoutchik Talbot Lago T26 Grand Sport Coupe

Masini SaoutchikSaoutchik Bucciali TAV 8-32 V12 'Fleche d'Or' Berline

Masini SaoutchikSaoutchik Mercedes-Benz 680 S Torpedo Brevete

Masini SaoutchikSaoutchik Pegaso Z-102B Coupe 1951

Masini SaoutchikSaoutchik Cadillac Series 62 Three Position Convertible

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (20) Poze Masini Saoutchik
mai multe