Ai masina mai veche de 2005? O sa faci ITP-ul anual

Ai masina mai veche de 2005? O sa faci ITP-ul anual
  • Masinile mai vechi de 12 ani, ITP anual
  • Modelele noi vor avea ITP mai relaxat
  • Senatul a aprobat propunerea
Distribuie pe Facebook

Saptamana aceasta a fost discutata in Comisia de Transporturi a Camerei Deputatilor propunerea celor de la Registrul Auto Roman ca masinile mai vechi de 12 ani sa faca ITP-ul in fiecare an, nu la 2 ani cum se intampla acum. Senatul a dat aviz favorabil.

Numai in 2017, de cand PSD-ul a eliminat TAXA AUTO in februarie, doar ca sa o reintroduca sub alta forma in 2018, au fost importate si inmatriculate in Romania peste 350.000 de automobile second-hand. Majoritatea sunt rable in adevaratul sens al cuvantului, vechi, uzate si poluante. Dar nu acesta este realul motiv pentru care Registrul Auto Roman vrea ca ITP-ul sa fie obligatoriu la masinile vechi in fiecare an...

Nu demult, a fost eliminata obligativitatea efectuarii autenticitatii la RAR de fiecare data cand vindeai o masina inscrisa in Romania. Acum te duci la RAR numai cand ai un automobil adus de afara ca sa faci identificarea. Asta a insemnat mai putini bani pentru Registrul Auto Roman. Dar cu fluxul de masini aduse de afara, toate centrele RAR din Romania au avut de lucru serios, ba chiar si-au prelungit programul de multe ori.

Dar, se pare, ca banii nu sunt suficienti. Asa ca se doreste efectuarea ITP-ului mai des, ca sa dubleze veniturile din aceasta activitate. Orice service auto care face ITP-uri plateste taxe celor de la RAR, asa ca o dublare la nivel national a masinilor care fac Inspectia Tehnica Periodica ar fi binevenita, ca sa incaseze mai multi bani.

Majoritatea masinilor care circula in Romania sunt mai vechi de 12 ani si ar intra in categoria celor care vor fi obligate sa faca inspectia anual. Dar asta nu inseamna ca brusc, peste noapte, poluarea va disparea si ca parcul auto se va innoi. Mai mult, cei de la RAR fac controale in trafic si suspenda dreptul de circulatie masinilor care nu corespund din punct de vedere tehnic. Masini, culmea, cu ITP valabil!

Degeaba se schimba legea, daca nu exista organe de control mult mai multe si mai aspre care sa scoata de pe sosele adevaratele pericole publice, adica masinile in stare proasta, adevaratele rable, cu ITP valabil obtinut ilicit. Momentan, aceasta lege care se pare ca urmeaza sa treaca si sa intre in vigoare, nu face decat sa le aduca celor de la RAR mai multi bani. Atat.

Distribuie pe Facebook
mai multe