Aviz soferilor tari in gura: orice politist de la Rutiera va poate da amenda de viteza

Aviz soferilor tari in gura: orice politist de la Rutiera va poate da amenda de viteza
  • In trecut, soferii dadeau in judecata politia pe acest motiv
  • Amenda poate fi data si de agentul care te opreste
Distribuie pe Facebook

Cu totii am auzim povesti de adormit copiii conform carora agentul de circulatie nu are voie sa-ti dea amenda daca nu are sapca din dotare pe cap, sau ca tu, ca sofer, ai dreptul sa le ceri socoteala despre certificatul de omologare al radarului si alte bazaconii. Ei bine, acum, ca sa fie clar pentru toata lumea, s-a mai lamurit un lucru.

Din ciclul basme de adormit copiii inventate de soferii indisciplinati face parte si urmatoarea poveste: multi soferi aveau si inca au impresia, din auzite, ca doar politistul care se afla in masina cu radar iti poate da amenda, nicidecum altul. Ei bine, lucrurile de acum sunt clare: orice politist, atat cel care se afla in masina cu radar, cat si alt agent care primeste informatii prin statie, il poate amenda pe soferul vitezoman fara probleme.

Aceasta decizie oficiala ii apartine Curtii Supreme care a stabili ca atat politistii care opereaza radarul din autospeciala, cat si colegii lor care comunica prin statie cu acestia ca sa ii opreasca pe vitezomani, au dreptul legal sa-i amendeze pe soferi pentru depasirea vitezei legale. Aceasta decizie vine dupa ce, mai multi soferi au incercat sa dea in judecata Politia Rutiera pentru ca cel care l-ea facut procesul verbal a fost altul decat cel care se afla in masina cu aparatul radar.

Un caz concret a fost semnalat de un avocat care ii lua apararea unui vitezoman, sustinand ca agentul care i-a dat amenda nu ii poate da, conform legii, o amenda fara sa fi vazut cu ochii lui pe aparatul radar inregistrarea cu viteza surprinsa de aparat. Insa Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a contrazis si a modificat legea care ar fi putut fi interpretata gresit. Ei bine, azi lucrurile sunt foarte clare, aceasta decizie fiind publicata in Monitorul Oficial.

Cu alte cuvinte, soferii nu mai trebuie sa-si piarda vremea sa faca scandal si sa spere ca pot scapa daca sustin ca agentul constatator nu este cel din masina cu radar. Nu mai are rost, acest lucru fiind perfect legal, si anume politistul rutier care da amenda sa o faca conform legii pe baza comunicatiilor radio de la agentul operator radar, chiar daca acesta se afla in alta locatie. Asa ca, data viitoare, inmanati frumos actele si vorbiti elegant cu agentii care doar isi fac treaba: in cel mai bun caz nu veti ramane fara permis sau veti primi o amenda mai buna.

Distribuie pe Facebook
mai multe