Ce sa faci in caz de accident auto?

Ce sa faci in caz de accident auto?
Accidentele sunt de mai multe feluri. Insa marea majoritate sunt cele usoare, in care nu exista victime omenesti. Legea s-a tot schimbat si acum lumea nu prea stie ce sa faca atunci cand are un accident. Mergem la asigurator, mergem la politie, ce facem? Iata cativa pasi simpli pentru a trece usor pentru un asemenea eveniment nefericit.
Distribuie pe Facebook

Exista mai multe scenarii cand vine vorba de accidente rutiere. Noi va explicam cum trebuie sa actionati in cele mai des intalnite situatii:

- Daca ati avut un accident si ati avariat alta masina, e bine sa stiti ca polita RCA poate fi folosita pentru reparatia vehiculului lovit, al carui sofer e nevinovat;
- Asiguratorul despagubeste si vatamarile corporale ale potentialelor victime, pagubele materiale provocate si, in caz de proces, suporta cheltuielile de judecata platite de partea nevinovata.
Nu va intelegeti, mergeti la politie

- Dupa accident, soferii implicati trebuie sa completeze formularul de constatare amiabila. Daca nu se inteleg, trebuie sa mearga la politie;
- Pentru reparatie, soferul nevinovat are nevoie de o copie a politei RCA a celui care l-a tamponat;
- Daca ati fost implicat intr-un accident, iar cel care v-a tamponat are masina inmatriculata in strainatate, trebuie sa va adresati Biroului Asiguratorilor din Romania, www.baar.ro.
E bine sa stiti

E ilegal sa circulati fara RCA. Amenda e intre 1.000 si 2.000 de lei si riscati retinerea talonului sau a placutelor de inmatriculare.

Va puteti alege service-ul. Compania de asigurari nu are dreptul de a impune un service.

Puteti primi banii inainte de repararea masinii. Asiguratorul stabileste valoarea daunei si poate vira suma finala in avans.

Daca nu ati avut accidente, beneficiati de o polita cu reducere. Bonus-Malus e un sistem prin care valoarea politei RCA creste sau scade de la un an la altul, in functie de evenimentele rutiere produse. Daca timp de un an nu ati comis nici un accident, aveti reducere de 10%, iar daca ati comis mai mult de trei accidente, politia poate creste si cu 200%.

Sursa: libertatea.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 11 Noiembrie 2010