Invitatie la discutie: ce-i spunem agentului rutier care ne opreste in trafic?

Invitatie la discutie: ce-i spunem agentului rutier care ne opreste in trafic?
In clipa in care ti-ai luat permisul si ai inceput sa conduci, trebuie sa te astepti in orice clipa ca poti fi oprit de politie. Chiar daca faci, chiar daca nu faci ceva gresit. Exista mai multe situatii si discutii pe care le poti avea cu agentul de la rutiera, scopul fiind acelasi: sa incerci sa scapi cat mai usor si sa-ti vezi de treaba ta nestingherit.
Distribuie pe Facebook

1. Esti oprit vinovat, pe buna dreptate

Ca nu porti centura de siguranta, ca vorbesti la telefon, ca ai fortat culoarea rosie sau nu ai acordat prioritate, toate sunt motive pentru ca un agent de politie sa te opreasca. Normal, in functie de gravitatea faptei, stii si tu cum sa te comporti.

Daca ai facut o abatare minora de la regulament, care se sanctioneaza doar cu amenda, ai mai multe sanse de scapare. Poti lua o atitudine pozitiva, de vinovatie si regret, sau poti fi mai bazat, curajos, si tare in gura. De cele mai multe ori insa, varianta in care iti recunosti vina si incerci sa te scuzi elegant este cea mai eficienta.

In schimb, daca cumva ai trecut pe rosu, ai calcat linia continua dubla sau nu ai acordat prioritate, abateri care se pot sanctiona chiar si cu retinerea permisului, lucrurile se mai complica. In acest caz, statisticile arata ca recunoasterea vinovatiei si apelarea la o atitudine umila nu prea functioneaza. Dar nici sa te arunci in discutii agresive daca nu esti bazat.

Sondaj

Ce atitudine ai cand esti oprit pe buna dreptate?

Cazurile in care faci o neregula, iar politistul are tot dreptul sa te opreasca.

2. Esti oprit nevinovat, fara motiv

Sa luam de exemplu un control de rutina, in care esti oprit aleatoriu. Sau in rarele cazuri in care unui politisti i se pare ca faci ceva dubios, dar iti este usor sa ii demonstrezi ca greseste.

Aici, e clar ca o cooperare totala alaturi de agentul de la rutiera iti va da cele mai putine batai de cap. Evident, atata timp cat nu dai de vreun politist cu exces de zel care doreste sa caute nod in papura.

Daca insa incepi din prima cu o atitudine ostila, de genul "stii pe ce pui de smecher ai oprit?", nu poti ajunge decat la probleme mai mari.

Sondaj

Ce atitudine ai cand esti oprit de politie fara justificare?

Cazurile de control de rutina, filtru sau pur si simplu o eroare a agentului de la rutiera.

3. Agent de circulatie rau vs. bun

Cu totii am dat, fara indoiala, atat de agenti buni, cat si rai. Mai exact, e vorba de acei agenti de circulatie care nu au uitat ca sunt si ei oameni si soferi ca si noi, si ne-au lasat sa scapam fara amenda, dar numai dupa ce s-au asigurat ca mesajul lor de siguranta a ajuns la noi. Acestia sunt agentii buni, care stiu sa aplice legea doar acolo unde trebuie si stiu ca rolul unui agent de politie este in primul rand sa sprijine, sa indrume si abia apoi sa sanctioneze soferul.

Dar am dat si peste agenti de la rutiera foarte ostili, suparati pe viata, poate ca au avut zile proaste sau alte necazuri, ce vorbeau urat, agresiv, si se comportau ca si cum ei ar fi fost buricul pamantului, iar noi, soferii, ultimii sclavi.

Cu acestia din urma insa, in acele putine cazuri in care politistul greseste dar vrea sa aplice legea asa cum este ea scrisa, sansele sa rezolvi ceva cu "frumosul" sunt minime. Sa luam un exemplu in care o masina este sanctionata ca trece peste linia continua intr-o depasire, pentru ca sensul sau de mers este blocat de un taximetrist oprit pe avarii sa astepte clientul. Politistul stie una si buna, ca ai calcat linia continua, fara sa ia in seama ca nu aveai cum sa zboi peste acel TAXI stationat pe avarii. Ce faci atunci?

Sondaj

Peste cel fel de agenti de politie ai dat in trafic mai mult?

4. Cu spaga sau fara?

Nu trebuie sa ne ascundem dupa deget ca spaga este un fenomen universal in toata tara. Iar acei agenti de circulatie care refuza asa ceva si raporteaza ca ai incercat sa le dai spaga, sunt extrem de putini.

De obicei, spaga se da in cazul in care ai facut ceva ce se pedepseste cu retinerea permisului. In loc de retinere, dai o suma anume de bani. Eu stiu de cazuri ale agentilor de politie din Bucuresti care au cerut sume intre 300 si 1000 de lei pentru a nu lua permisul unor amici de-ai mei.

Sondaj

Cum preferi sa scapi de retinerea permisului?

5. Caterinca sau seriozitate?

Multi soferi scapa de pedepsele politistului apeland la atitudinea corecta. Cel care isi da seama din prima daca agentul interlocutor este tipul amuzant sau tipul serios, are cele mai mari sanse sa scape.

Exista situatii in care o discutie relaxata, amuzanta, ironica, este benefica. Insa atunci cand nu "deslusim" corect atitudinea agentului, riscam sa ne lovim de raspunsuri de genul: Domnule, va bateti joc de mine?

Sondaj

Ce tenta a discutiei preferi cu agentul de politie?

6. Barbat sau muiere?

Cam asa se pot cataloga soferii care sunt prinsi cu mata in sac, de catre politisti. Soferul "barbat" este acel sofer care isi recunoaste vina si stie sa managerizeze situatia pe cont propriu, prin diverse mijloace, printr-o atitudine optimista sau discutii relaxate.

Soferul "muiere" este cel care se simte ofensat ca a fost oprit de un agent de la circulatie, asa ca pune repede mana pe telefon ca sa o sune pe "mami", scuzati, ruda care lucreaza in politie, pentru a interveni in favoarea sa. Tot acest gen de sofer este si cel care se milogeste apeland la diverse motive puerile, precum ca se duce la spital la copil, ca i-a murit purcelul sau ca l-a trimis soacra-sa care e pe patul de moarte sa cumpere covrigi in toiul noptii, sau ca a fost prins conducand beat pentru ca vine de la parastas.

Sondaj

Cum crezi ca sunt majoritatea soferilor din Romania?

7. Replici eficiente pentru politisti

In general, fiecare sofer are propriul set de replici gata pregatite pentru situatia in care este oprit in trafic. Si, cati soferi, atatea replici. Unele mai eficiente decat altele. Tu care crezi ca este replica "salvatoare", cu cele mai multe sanse de apreciere din partea agentului, incat sa te lase sa pleci?

Sondaj

Care este cea mai reusita replica pentru politist?

DACA ESTI SOFER SI AI FOST OPRIT DE POLITIE, CUM AI SCAPAT? CUM AI VORBIT SI CUM TE-AI COMPORTAT? CE SFAT LE DAI CELOR CARE VOR FI OPRITI DE ACUM INAINTE DE CATRE UN AGENT RUTIER?

Distribuie pe Facebook
mai multe