Mai putin de jumatate din masinile inscrise in Romania au rovinieta

Mai putin de jumatate din masinile inscrise in Romania au rovinieta
Conform Gandul, doar 46% dintre masinile care circula in Romania au taxa de drum la zi. Insa motivele sunt unele lesne de inteles. Multi nu au treaba in afara orasului si isi fac rovinieta doar pe perioade scurte, pentru a economisi bani.
Distribuie pe Facebook
La mai bine de un an si jumatate de la introducerea sistemului electronic prin care se poate verifica automat daca un sofer si-a platit sau nu taxa de drum, mai putin de jumatate din parcul auto national figureaza ca avand rovinieta "la zi", reiese din informatiile furnizate pentru gandul de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
Astfel, doar 46,7% dintre cele 5,4 milioane de vehicule inmatriculate in Romania apar in sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei (SIEGMCR) ca avand achitate, in momentul de fata, taxele de drum.
Cel mai bun procent in acest sens s-a inregistrat in judetul Ilfov, unde circa 60,9% dintre vehicule aveau o rovinieta valabila la sfarsitul lunii martie. La coada clasamentului se afla judetele Satu Mare, cu 34,6%, Maramures, cu 35,5%, Arad, cu 37,1%, si Dolj, cu 37,3%, reiese dintr-o analiza bazata pe cele mai recente date ale Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Daca procentul incasarilor rovinietei s-ar extinde la 70% din parcul auto national, CNADNR ar incasa in plus, conform calculelor gandul, 35,7 milioane de euro, bani ce ar putea fi folositi pentru a construi, spre exemplu, 10 kilometri de autostrada. Estimarea s-a facut aplicand uniform o taxa medie de drum de 28 de euro, valabila timp de un an, fara a se tine cont de tarifele diferentiate ale rovinietelor in functie de tipul vehiculelor.
"In momentul de fata, dintr-un total de 2.675.487 de roviniete valabile, un numar de 2.565.252 sunt eliberate pentru vehicule inmatriculate in Romania", ne-au precizat reprezentantii CNADNR.
Platforma informatica a fost introdusa pentru a majora incasarile la peste 90% din parcul auto
Ministerul Transporturilor a introdus sistemul prin care valabilitatea rovinietelor poate fi verificata automat in octombrie 2010, cu scopul de a majora incasarile din taxele de drum. Practic, orice numar de inmatriculare poate fi identificat acum vizual, cu ajutorul unor camere fixe amplasate in 11 puncte din tara si a unor echipamente mobie, si verificat apoi in baza de date SIEGMCR pentru a se stabili daca exista o rovinieta valabila pentru acel vehicul.
Radu Berceanu declara la inceputul anului 2010, cand ocupa functia de ministru al Transporturilor, ca se doreste atingerea unui "nivel acceptabil" al incasarilor rovinietei, avand in vedere ca acesta era in acea perioada de numai "50-60%,, fata de alte tari care incaseaza 99-99,5%".
Mai mult, fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, a precizat la randul sau ca estimeaza o majorare a veniturilor CNADNR cu 20%, pe fondul implementarii sistemului electronic.
In 2011, compania a incasat venituri de 821 de milioane de lei (195,4 milioane de euro) din roviniete, cu 22,7% mai mult decat in anul precedent cand acestea au fost de circa 669 de milioane de lei (159,2 milioane de euro).
Sistemul electronic de roviniete a costat 8,5 milioane de euro
Valoarea contractului pentru implementarea sistemului electronic de gestionare a rovinietelor a fost de circa 35,9 milioane de lei (8,5 milioane de euro, la curs de 4,2 lei/euro), licitatia fiind castigata de consortiul Novensys Corporation/UTI Systems. Sistemul electronic a inlocuit rovinietele clasice, respectiv acele cupoane autocolante care erau lipite pe parbrizul masinilor.
In prezent, pentru a plati taxa de drum, conducatorul auto trebuie sa se prezinte la o agentie CNADNR sau la o benzinarie afiliata si sa ii comunice unui operator numarul de inmatriculare al masinii pentru care vrea sa cumpere rovinieta, tipul vehiculului si perioada.
Aceste informatii sunt introduse in sistemul SIEGMCR, iar soferul primeste un bon sau o factura care sa ateste inregistrarea in baza de date, document ce poate fi folosit in eventualitatea unor litigii. Pe baza informatiilor din sistemul electronic, numarul de inmatriculare va fi putea fi verificat ulterior la controalele efectuate de autoritati. Conform legii, rovinieta este o taxa care trebuie platita in cazul in care soferul se deplaseaza pe drumuri nationale.
Amenzile pot ajunge pana la 4.500 de de lei
O rovinieta valabile 12 luni costa 28 de euro pentru autoturisme, 96 de euro pentru vehiculele de marfa cu masa mai mica de 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa intre 3,5 si 7,5 tone, 560 de euro pentru vehiculele cu masa intre 7,5 si 12 tone, 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone si cel mult trei axe si 1.210 euro pentru vehiculele cu o masa mai mare de 12 tone si patru axe.

Amenzile sunt intre 250 si 500 de lei pentru autoturisme, intre 750 si 1.200 de lei pentru vehiculele cu masa maxima de 3,5 tone si poate ajunge pana la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone si patru axe, potrivit ZF.

Mai putin de jumatate din masinile inscrise in Romania au rovinieta

Distribuie pe Facebook
mai multe