Masinile din Romania cu volan pe dreapta ar putea fi complet interzise

Masinile din Romania cu volan pe dreapta ar putea fi complet interzise
  • Anglia iese din UE
  • Masinile cu numere de Anglia ar putea avea drept de circulatie doar 30 de zile in RO
Distribuie pe Facebook

Mereu am spus ca masinile cu volan pe dreapta nu au ce sa caute in Romania. Iar accidentele cauzate de soferii acestora sunt o dovada clara ca fiecare tara trebuie sa aiba pe soselele sale numai masini cu volanul pe partea care trebuie. In sfarsit, se pare ca vom scapa de acestea in 2017.

In trecut am mai adus in discutie situatia masinilor cu volan pe dreapta din Romania. S-a mai zvonit ca ar putea fi interzise, dar nu s-a concretizat nimic. Am incercat sa va spunem si care sunt pericolele cu care aceste masini vin la pachet intr-o tara in care se circula pe dreapta, cum e Romania. Insa povestea nu s-a schimbat: este legal sa inmatriculezi in Romania o masina care are volan pe dreapta, singura cerinta a celor de la Registrul Auto Roman fiind sa fie schimbate farurile cu unele speciale pentru a circula invers decat in Anglia.

Iata ca acum, lucrurile se schimba. Si asta datorita, sau din cauza, cum vreti sa o luati, a fenomenului Brexit. Adica daca pana acum, Marea Britanie, tara din care vin daca nu toate, sigur 99% din masinile cu volan pe dreapta in Romania, a fost membra a Uniunii Europene, la fel ca tara noastra, se pare ca in 2017 se va finaliza statului de non-membra a UE in urma referendumului din 2016. Si cum in UE se considera discriminare interzicerea pe baza pozitiei volanului, toate membrele UE erau obligate sa permita atat circulatia, cat si inmatricularea masinilor cu volan pe dreapta.

In luna martie 2017 se pare ca englezii se hotarasc daca vor sau nu sa fie in UE. De fapt, ei au facut-o si au zis ca vor sa iasa din Uniunea Europeana, dar ramane doar sa se voteze si la nivel politic. Dar, fara indoiala, o sa vedem iesirea Angliei din UE si, odata cu ea, disparitia interzicerii masinilor. Ceea ce inseamna ca Registrul Auto Roman va putea interzice masinile cu volan pe dreapta de la inmatriculare.

In Romania, conform celor de la RAR, exista 20.000 de automobile cu volan pe dreapta. Dintre acestea, nu se stie cate sunt inscrise in Romania si cate circula cu numere de Anglia, Irlanda, Malta sau Cipru, tari in care se circula pe stanga. Oricum, ne asteptam ca aceasta interzicere sa fie valabila doar pentru inmatricularile viitoare, nu si pentru masinile cu volan pe dreapta care au deja numere definitive.

Tare ne-am bucura daca atat RAR-ul cat si DRPCIV-ul, ar avea curajul sa ia niste masuri impotriva masinilor deja inscrise. Adica sa le interzica indirect, respectiv sa le impuna ITP anual si mult mai scump, sa le impuna RCA dublu la pret fata de o masina normala si sa le impuna un nou set de modificari constructive. Sau, de ce nu, sa se gandeasca la o taxare suplimentara...

Cert este ca dupa ce vom scapa de interdictia impusa de UE, masinile cu numere de Anglia care circula in Romania, deloc putin la numar, vor deveni istorie. Si vor avea, cel mai probabil, drept de circulatie de numai 30 de zile. Iar cele care deja sunt inscrise... ramane de vazut.

Distribuie pe Facebook
mai multe