Politia Rutiera explica: Cum se suspenda inmatricularea definitiv daca nu treci masina pe numele tau

Politia Rutiera explica: Cum se suspenda inmatricularea definitiv daca nu treci masina pe numele tau
  • Masura este doar pentru masini deja inscrise in RO
  • Va exista un sistem automat si comun intre institutii
  • Suspendarea inceteaza automat la efectuarea de ITP sau a transcrierii
Distribuie pe Facebook

Politia explica ce se intampla de la 20 Mai 2018, de cand intra in vigoare legea referitoare la suspendarea inmatricularii. Iata cine si cand te poate lasa fara talon si numere de inmatriculare daca nu ai trecut masina pe numele tau sau daca ai ITP expirat.

Va spuneam ieri ca mai sunt doar 4 zile pana cand intra in vigoare noua lege prin care poti ramane cu inmatricularea suspendata la masina daca nu ai ITP sau daca nu treci masina pe numele tau. Acum, politistii de la DRPCIV au dat explicatii cu privire la felul in care vor functiona aceste reglementari noi.

Trebuie mentionat, in primul rand, ca numai automobilele care vor fi scoase din evidenta de catre vanzatori incepand de la 20 mai 2018, vor putea beneficia de aceasta lege noua, deoarece numai de acum vor fi trecute intr-un sistem automatizat de monitorizare. Masinile care au fost vandute inainte, iar cumparatorul nu a trecut vehiculul achizitionat pe numele lui, nu vor putea avea inmatricularea suspendata automat in termen de 90 de zile.

Reglementarea se mai refera NUMAI la automobilele second-hand inscrise in Romania si cumparate de un alt cumparator din Romania. Adica numai vehicule care figureaza ca fiind inscrise pe rol la o unitate financiara. Daca vorbim de vehicule cumparate din strainatate sau care nu au deja numere de Romania, legea nu se aplica.

Mai precis, cand un vanzator isi vinde masina, trebuie sa-i dea certificatul fiscal cumparatorului. Vanzatorul se duce la unitatea fiscala de care apartine si o scoate din evidenta, iar cumparatorul este obligat sa o treaca pe numele sau in 90 de zile. De acum inainte, autoritatea fiscala va informa prin sisteme automate politia de la DRPCIV data la care un vehicul a fost scos din evidenta fiscala. Automat, sistemul va sti daca in 90 de zile acea masina a fost reintrodusa pe rol la o alta unitate fiscala si reinmatriculata pe numele cumparatorului. Daca trec mai mult de 90 de zile, DRPCIV va proceda la suspendarea inmatricularii definitive.

Definitiva este procedura prin care acel vehicul va avea status de masina cu inmatricularea suspendata, conform politiei, nu inseamna ca masina va avea definitiv inmatricularea suspendata. Iar aceasta suspendare se manifesta prin mentionarea in sistem la acel vehicul ca nu mai are drept de circulatie pe drumurile publice.

La fel, automat, cand un vehicul are ITP expirat, baza de date a Registrului Auto Roman in care sunt inscrise vehiculele, va deveni baza comuna cu cea a DRPCIV si, automat, un automobil fara ITP primeste mentiunea in sistem care spune ca nu mai are drept de circulatie pe drumurile publice.

Daca un sofer este surprins ca circula pe drumurile publice cu ITP expirat sau cu o masina care figureaza in sistem ca nu i-a fost transcris dreptul de proprietate in 90 de zile, risca amenzi destul de mari. E vorba de 9-20 puncte amenda, adica 1305-2900 de lei, dar si retinerea certificatului de inmatriculare si retinerea placutelor, ceea ce inseamna ca acea masina nu se mai poate misca din locul in care a fost oprita de politie, decat cu platforma. Se va elibera dovada, dar fara drept de a conduce.

Suspendarea inmatricularii inceteaza automat, cand sistemul centralizat primeste informatia ca acel vehicul a fost inscris de noul proprietar sau cand acea masina a primit un ITP nou. Inspectia Tehnica Periodica NU trebuie efectuata exclusiv la RAR, ci la orice statie autorizata de ITP. In schimb, daca certificatul de inmatriculare si placutele au fost retinute de politie, ITP-ul se va face doar la RAR.

ATENTIE! Inmatricularea suspendata nu este acelasi lucru cu radierea din circulatie. Adica nu vorbim de o infractiune, daca soferul este surprins conducand o masina care are inmatricularea suspendata. Motiv pentru care va primi doar amenda, plus masura complementara de retinere placute si talon.

Distribuie pe Facebook
mai multe