Proiect adoptat de Senat: Amenzile rutiere sa scada cu 30%. Esti de acord?

Proiect adoptat de Senat: Amenzile rutiere sa scada cu 30%. Esti de acord?
Masini tunate, curse ca in Fast and Furious, F*ck the Police, nu vrem legi, nu vrem amenzi! Cam asa gandeam acum 20 de ani. Dar lucrurile s-au schimbat, am crescut, am ajuns sa fim mai responsabili si sa vedem cat de importanta este siguranta rutiera, mai ales intr-o tara in care autoritatile nu fac nimic pentru stoparea accidentelor. Acum, politicienii vor sa scada si amenzile. O fi de bine?
Distribuie pe Facebook

Suntem in 2019 si numai cocalarii care scuipa cojile de seminte pe jos, aia care merg pe sina de tramvai sa ocoleasca toata coloana, smecherii care nu poarta centura si nu dau semnal, meltenii care arunca tigarile pe jos si aia care stationeaza pe trecerile de pietoni au ceva impotriva Politiei Rutiere. Inca sunt soferi care cred ca TOATA politia este ca in trecut, corupta si lenesa, dormind in izmene. Unii asa fac, dar, din fericire, majoritatea din 2019 este altfel, nu mai tine cont de relatii si spaga, aplicand legea fara discriminare.

Cand au vrut niste politicieni umflati, dornici sa subjuge legea si sa arate ca ei sunt prea smecheri, sa interzica radarele ascunse si masinile fara inscriptii, lumea i-a sustinut, zicand ca asa pot alerga si ei cu viteze mari, peste cea legala, fara sa primeasca amenzi. La fel si cand a fost vorba sa lasi permisul de conducere retinut cand vrea muschiul tau, nu imediat dupa producerea faptei. In general, soferii sustin orice initiativa anti-politie si anti-lege, dar combat lucrurile menite sa minimalizeze accidentele rutiere.

Evident, cand te uiti mai bine, cei care sustin proiectele anti-lege sunt exact acei cocalari de care aminteam mai sus. Persoane obisnuite sa incalce legea si sa sfideze politistul, pentru ca asa le-a permis legea pana acum. Insa un om normal la cap, care stie ce inseamna pericolul din trafic, care e responsabil de viata altora, nu va fi niciodata de acord cu vreo lege aberanta, facuta pentru smecheri, dar de care se vor lovi tot oamenii amarati.

Ultimul exemplu vine din partea Senatului care a adoptat tacit un proiect de lege prin care amenzile rutiere sa scada cu 30 de procente. Ce inseamna asta pentru soferi?

Mintea unui sofer de tip cocalar, mancator de seminte si ascultator de manele, i-ar spune sa se bucure. Ca asa poate incalca mai usor legea si sa plateasca mai putin. Dar mintea unui om care are capul pe umeri ii va spune ca e o idee proasta. In primul rand, un om normal, cu putin creier, isi va pune problema sa nu incalce legea in primul rand, nu a valorii contraventiei ulterioare. In loc sa te gandesti la amenda, de ce sa nu te gandesti sa iti iei toate masurile necesare ca sa nu iei acea amenda?

Ce se intampla daca scad amenzile? Si asa, acei soferi smecheri cu multi bani nu sunt interesati de amenda. Adica incalca legea in repetate randuri, iau amenda, o platesc, raman fara permis, baga soferul la treaba. Deci pe ei nu-i afecteaza aceasta masura. In schimb, daca maine legea s-ar schimba si ar zice ca amenzile cresc de 5 ori si ca perioada de retinere a permisului ar creste cu cate 90 de zile, lucrurile s-ar schimba: nici smecherii nu ar mai avea chef sa incalce legea.

Insa omul de rand, cel cu statie de emisie-receptie, detector de radar, care vrea sa incalce legea, dar nu-i convine sa ia amenda, va fi cel mai fericit. Va calca si mai tare acceleratia stiind ca amenzile sunt mai mici, nu va mai purta centura de siguranta, nu va mai acorda prioritate, nu va mai opri la rosu, nu mai da semnal, nu mai vede linia dubla continua si asa mi departe. Pai de ce sa respecte legea, cand el este mult prea smecher si are valuare, asa cum ii zice maneaua din boxe, cand amenzile scad si sunt usor de platit?

Pe scurt, scaderea amenzilor va duce la cresterea numarului de accidente. Fara dubii. Numarul vitezomanilor si inconstientilor va creste, la fel si numarul victimelor nevinovate. Asa cum s-ar fi intamplat si daca radarele ar fi fost anuntate din timp, asa cum cerea un politician absolut idiot. Nu e de mirare ca Romania este pe primul loc in cel mai trist top din lume: tara cu cele mai multe accidente mortale la nivel european.

In speranta ca vom avea, candva, un guvern care sa vrea sa-si salveze cetatenii si sa le ofere un trai mai bun, in loc sa-i omoare, solutiile sunt simple. Mareste amenzile, mareste perioada de retinere a permiselor, introdu masura de anulare a permisului, introdu masura de confiscare a masinii. Adica asa cum se intampla prin vest, in tarile alea in care siguranta rutiera este maxima si accidentele sunt extrem de rare.

Distribuie pe Facebook
mai multe