RAR: masinile noi sa faca primul ITP dupa 3 ani, iar cele mai vechi de 12 ani anual

RAR: masinile noi sa faca primul ITP dupa 3 ani, iar cele mai vechi de 12 ani anual
  • RAR intentioneaza sa schimbe legislatia realizarii ITP
  • Masinile noi vor efectua primul ITP dupa 3 ani
  • Cele mai vechi de 12 ani il vor efectua anual
Distribuie pe Facebook

Oficialii Registrului Auto Roman au anuntat ca vor sa trimita Parlamentului un proiect de modificare a legislatiei cu privire la realizarea Inspectiei Tehnice Periodice.

La cateva zile de la declaratiile directorului general al Registrului Auto Roman cu privire la dorinta institutiei pe care o conduce de a implementa efectuara anuala a ITP-ului pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, autoritatea tehnica de specialitate a statului roman a emis un comunicat oficial pe aceasta tema.

RAR sustine ca scoaterea timbrului de mediu a avut un impact negativ asupra parcului auto national, ca urmare a inmatricularilor masinilor vechi, asa ca doreste sa schimbe legislatia care reglementeaza realizarea Inspectiei Tehnice Periodice.

Momentan, soferii sunt obligati sa realizeze o data la 2 ani ITP-ul, indiferent de varsta masinii, insa daca proiectul pe care oficialii RAR intentioneaza sa-l trimita in Parlament se aproba acest lucru se va modifica.

"RAR are in vedere marirea termentului de efectuare a primului ITP pentru autoturismele noi. Astfel, o masina nou achizitionata va efectua primul ITP la 3 ani, nu la 2 cum este in prezent," precizeaza RAR.

Justificarea acestei decizii vine ca urmare a extinderii de catre producatori a garantiilor acordate vehiculelor noi, pentru care solicita revizii regulate. Astfel, realizarea ITP-ului o data la 2 ani nu isi mai are rostul.

A doua modificare vizeaza automobilele mai vechi de 12 ani, care vor trebui sa se prezinte la ITP anual. "In actualul context al evolutiei parcului auto national, Registrul Auto Roman va propune ca o masura de sporire a sigurantei rutiere cresterea frecventei de efectuare a ITP pentru autoturisme incepand cu vechimea de 12 ani, de la 2 ani cat este in prezent la 1 an," se arata in acelasi comunicat.

Intr-o analiza precedenta se arata ca dupa eliminarea timbrului de mediu, inmatricularile masinilor fabricate pana in anul 2000 au crescut cu 107%, al celor fabricate intre 2001 si 2005 cu 57%, al celor produse intre 2006 si 2010 cu 69%, iar in cazul celor fabricate dupa 2011 cresterea a fost de numai 15%.

Distribuie pe Facebook
mai multe