Romanii cu masini mai vechi de 12 ani vor trebui sa efectueze ITP-ul anual

Romanii cu masini mai vechi de 12 ani vor trebui sa efectueze ITP-ul anual
  • Varsta parcului auto a crescut la 10,5 ani
  • In martie s-au inmatriculat cu 61.000 de vehicule mai mult decat aceeasi luna a a anului trecut
  • Masinile mai vechi de 12 ani vor efectua ITP-ul anual
Distribuie pe Facebook

Directorul general al Registrului Auto Roman a declarat ca institutia pe care o conduce doreste sa implementeze efectuarea anuala a ITP-ului pentru autoturismele mai vechi de 12 ani.

Odata cu eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie temerile autoritatilor s-au adeverit in contextul in care inmatricularile de autoturisme uzate au crescut extrem de mult. Datele Registrului Auto Roman arata ca in prima luna din an s-a inregistrat o crestere cu aproximativ 12% a numarului de vehicule la 38.000 de unitati (comparativ cu aceeasi luna a anului trecut), pentru ca in urmatoarele doua luni aceste cifre sa explodeze.

Mai exact, in februarie s-a ajuns la aproximativ 58% (54.000), in timp ce in martie inmatricularile au ajuns chiar la 80% (61.000 de vehicule). Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat varsta parcului de autovehicule de ocazie a crescut de la 8,7 ani, cat era in primul trimestru al anului 2016, la 10,5 ani in trimestrul I 2017.

Totodata, dupa eliminarea acestei taxe considerata pe buna-dreptate de Uniunea Europeana ilegala, inmatricularile masinilor fabricate pana in anul 2000 (Euro 2) au crescut cu 107%, al celor fabricate intre 2001 si 2005 (Euro 3) cu 57%, al celor produse intre 2006 si 2010 (Euro 4) cu 69%, iar in cazul celor fabricate dupa 2011 (Euro 5 si 6) cresterea a fost de 15%.

Pentru a contracara acest fenomen, directorul general al RAR, George Dinca, a declarat in exclusivitate pentru publicatia Capital ca "Registrul Auto Roman intentioneaza sa propuna, ca masura de majorare a sigurantei rutiere, in actualul context al evolutiei parcului auto national, cresterea frecventei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, de la doi ani cat este in prezent, la un an."

Aceasta veste vine la scurt timp dupa ce autoritatile au anuntat ca lucreaza la un proiect pentru inlocuirea timbrului de mediu cu o taxa de acces in marile orase. Aceasta va fi sub forma de vigneta la achizitionarea careia soferul va primi un sticker colorat in functie de nivelul de acces pe care l-a ales.

Taxa respectiva va fi influentata de mai multi factori precum norma de poluare a masinii, emisiile de noxe stabilite in cadrul Inspectiei Tehnice Periodice si nu in ultimul rand, de carburantul folosit (benzina sau diesel).

Distribuie pe Facebook
mai multe