Soferii prinsi beti la volan ar putea face 10 ani de inchisoare in Romania

Soferii prinsi beti la volan ar putea face 10 ani de inchisoare in Romania
  • Cine este prins sub influenta bauturilor alcoolice poate ramane fara permis 1 an
  • Soferul prins in stare de ebrietate risca 10 ani fara permis
  • Cine este beat si face accident, inchisoare 10 ani
Distribuie pe Facebook

Nu conteaza ca anual mor zeci de copii, batrani si femei lovite de soferi care conduc beti. Ajunge sa fie luat pe capota un agent de la rutiera ca politicienii vor sa schimbe legea.

Tudor Ciuhodaru este un doctor de la Iasi pe care il vedeam inainte foarte des la televizor. Acum a intrat in politica, in obscurul partid UNPR. Si deja are idei marete de schimbare a legislatiei si a Codului Rutier. Deputatul vrea sa initieze un proiect de lege care prevede pedepse mai aspre pentru soferii care sunt prinsi conducand sub influenta bauturilor alcoolice.

Mai precis, acest Ciuhodaru isi doreste ca cel care a provocat un accident auto, beat fiind, sa faca 10 ani de puscarie. O alegere care noua ni se pare foarte corecta si potrivita pentru fapta comisa. Insa si cei care vor fi prinsi beti la volan, fara sa fi produs un accident, ar putea avea de suferit. Nu puscarie, ci doar o perioada de 5-10 ani fara permis de conducere. Iar daca acelasi sofer va mai fi prins inca o data beat la volan, sa-i fie retinut permisul de conducere inca un deceniu.

Deputatul de la Iasi ar vrea sa ii sanctioneze si pe cei care au baut alcool si s-au urcat la volan, dar care sunt doar sub influenta, nu in stare de ebrietate. Acestia, la cea mai mica urma de alcool in sange, ar putea ramane fara permis vreme de 1 an. Scopul acestor modificari legislative fiind reducerea accidentelor rutiere cauzate de soferii care urca la volan beti sau drogati, ultimul exemplu fiind cel al soferului turc care a lovit grav un agent de politie.

Conform statisticilor, in Romania, la fiecare 20 de minute este prin in trafic un sofer beat la volan. In plus, 30% dintre soferii cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani declara ca s-au urcat cel putin o data la volan dupa ce au baut. Iar cea mai sumbra statistica este referitoare la accidentele mortale: unul din trei accidente in care moare o persoana are legatura cu consumul de bauturi alcoolice.

Distribuie pe Facebook
mai multe