Am condus in premiera noile Renault Clio E-TECH Hybrid si Captur E-TECH Plug-in Hybrid

- Motor de 1.6 litri pe benzina
- Un motor electric, de tractiune, si un starter-generator
- Captur Plug-in Hybrid este disponibil pentru pre-comanda
Dupa succesul electricei ZOE, francezii de la Renault mai fac un pas spre o gama cat mai prietenoasa cu mediul inconjurator si lanseaza noile Clio E-Tech Hybrid si Captur E-Tech Plug-in Hybrid. Noi am fost in Bulgaria sa le conducem pe amandoua iar mai jos afli cum a fost si ce aduc ele nou.
Renault a lansat in 2014, cu ocazia Salonului Auto de la Paris, conceptul Eolab. Un vehicul hibrid echipat cu aproape 100 de inovatii tehnologice care aveau sa se regaseasca, intr-o forma sau alta, pe viitoarele modele ale producatorului din Hexagon.
La sase ani distanta - timp in care Renault a facut mai multi pasi importanti in directia electrificarii si a revenit in Formula 1, ca echipa de uzina, in era motoarelor hibride - francezii isi extind gama cu oferta de hibridizare E-TECH: eficienta, accesibila si care se adapteaza nevoilor oricarui client. Pentru a se asigura ca este o formula de succes, Renault a ales sa echipeze cele mai populare modele din gama cu aceasta tehnologie: Clio si Captur. Ambele construite pe o platforma modulara, gandita de la inceput pentru a permite electrificarea.
Sistemul Renault E-TECH
Disponibil in versiune Hybrid, pentru Clio, si Plug-in Hybrid, pentru Captur, sistemul Renault E-TECH este compus dintr-un motor Nissan de 1.6 litri, pe benzina si aspirat natural, o unitate electrica, un starter-generator (HSG) si o cutie de viteze inovatoare multimodala, fara ambreiaj. De ce inovatoare?
Pe scurt, transmisia fara ambreiaj gandita de inginerii Renault nu are trepte de viteza conventionale, ci 15 moduri de functionare care sunt schimbate in permanenta intre ele, aproape insesizabil, pentru a mentine nivelul cel mai eficient a turatiei motorului, cuplului si a angrenajelor din cutia de viteze pentru un schimb cat mai lin al rapoartelor (starter-generatorul controleaza viteza la roata volanta si turatia motorului). Demarajul se face intotdeauna in modul full-electric, avand asadar livrarea instanta a puterii exact ca si la o masina electrica.
Capacitatea acumulatorului litiu-ion difera in functie de tipul motorului hibrid. Pentru Clio E-TECH Hybrid avem o baterie Hitachi de 1.2 kWh iar pentru Captur Plug-in Hybrid inginerii au pregatit o baterie LG de 9.8 kWh.
Regenerarea energiei se face in trei moduri. In timpul decelerarii, atunci cand soferul ridica piciorul de pe pedala de acceleratie motorul electric functioneaza ca generator - recupereaza energia cinetica si o transforma in energie electrica pe care o trimite inapoi la baterie - modul B al transmisiei creste regenerarea pana la viteza de 10 km/h si permite condusul cu o singura pedala, iar al treilea mod prin care tehnologia E-TECH optimizeaza consumul de energie este franarea regenerativa. La apasarea pedalei de frana, procesul de franare este declansat electric, cu franare mecanica suplimentara de la placutele de frana, daca este necesar.
Renault Clio E-TECH Hybrid
Prima zi ne-am petrecut-o la volanul noului Renault Clio E-TECH Hybrid care, din punct de vedere al design-ului, nu este foarte diferit de versiunile echipate cu motor termic. Sunt doar cateva detalii discrete care iti dau de inteles ca ai de-a face cu un Clio mai special, acestea fiind emblemele E-TECH Hybrid, situate pe montantul central si usa portbagajului, iar la interior selectorul transmisiei are, de asemenea, un badge E-TECH si treapta B, de care povesteam mai sus. Tot aici trebuie mentionat instrumentarul de bord cu animatii specifice vehiculelor hibrid sau butonul EV, situat sub ecranul multimedia, care trece masina in modul full-electric daca nivelul bateriei permite acest lucru.
Apasarea butonului EV nu este, insa, necesara pentru ca oricum masina functioneaza aproximativ 80% din timp (in oras) in modul full-electric. Asa cum spuneam mai sus, pornirea de pe loc se face fara interventia propulsorului pe benzina. Acesta porneste numai daca acul vitezometrului trece de 70-75 km/h, daca nivelul bateriei este foarte scazut sau daca cel de la volan apasa mai hotarat pedala de acceleratie, caz in care trecerea de la un rulaj electric la unul conventional este aproape insesizabil. Spun "aproape" pentru ca uneori am simtit cand preia controlul motorul pe benzina. Si transmisia a avut momentele ei de ratacire.
In cazul lui Clio E-TECH Hybrid, sistemul de propulsie dezvolta 140 de cai putere, suficient pentru drumurile tale de zi cu zi, fie ele in mediul urban sau extra-urban. In aceste conditii, suta de kilometri pe ora este atinsa in 9.9 secunde iar repriza 80-120 km/h se realizeaza in 6.9 secunde.
Traseul nostru a inclus si drumuri montane unde, trebuie sa recunosc, Clio s-a comportat admirabil iar sistemul de propulsie hibrid a stiut sa gestioneze destul de bine alternarile de acceleratie - franare. Ca tot veni vorba de franare, am fost placut surprins de rapiditatea cu care sistemul E-TECH de pe Clio regenereaza energia acumulatorului de 1.2 kWh. Pe aproape toata durata testului, bateria a aratat un nivel de incarcare de peste 40-50%, singurul moment in care indicatorul de incarcare al bateriei din partea stanga a panoului de bord a aratat o valoare mai mica de 10% a fost atunci cand am rulat mai multi kilometri cu modul Sport activat.
Consumul de combustibil a fost si el mai mult decat decent: 4.0 litri la 100 de kilometri mi-a aratat cel mai putin computerul de bord. Renault declara, pentru acest Clio E-TECH Hybrid, un consum mediu de 4.3 litri la fiecare 100 de kilometri parcursi, potrivit ciclului de testare WLTP.
Inainte sa trec la fratele mai mare, Captur, mai trebuie sa iti spun ca pozitionarea acumulatorului nu afecteaza spatiul de incarcare al portbagajului, care ofera tot 300 de litri pentru bagaje iar sub podeaua falsa mai este loc pentru roata de rezerva. In plus, bancheta din spate se pliaza in continuare, daca vrei sa transporti lucruri mai voluminoase.
Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid
A doua zi a venit randul Renault-ului Captur sa ne incante cu cel mai nou sistem de propulsie primit. Captur E-TECH Plug-in Hybrid, pentru ca asta este denumirea lui oficiala, iti pune la dispozitie 160 de cai putere si o baterie LG cu capacitatea de 9.6 kWh, suficient pentru o autonomie electrica de 50 de kilometri in utilizare mixta (WLTP) sau 65 de kilometri in utilizare urbana (WLTP City). Totodata, SUV-ul de segment B poate circula all-electric pana la viteze de 135 km/h.
Francezii nu au supraapreciat autonomia noului Captur Plug-in Hybrid in conditiile in care noi am parcurs, potrivit computerului de bord, 55.8 kilometri in modul electric (extra-urban), cu un consum mediu de energie de 12.6 kWh/100 de km.
Dupa descarcarea completa a bateriei, masina se comporta ca un hibrid veritabil, demarand in continuare fara interventia motorului pe benzina si optimizand consumul de carburant. In cazul nostru, acesta s-a plimbat intre 0.1 si 4.3 litri/100 de kilometri, dar la fel ca in ziua precedenta am avut cateva drumuri de munte si autostrada.
Regenerarea energiei acumulatorului de 9.6 kWh nu este la fel de rapida ca si in cazul lui Clio E-TECH Hybrid dar sistemul incearca sa salveze tot ce se poate in urma franarii sau decelerarii. Pentru recuperare maxima, Captur are si el treapta B. De asemenea, functia E-Save (accesibila din Multi Sense) limiteaza utilizarea motorului electric si favorizeaza motorul termic pentru a mentine o rezerva de incarcare (cel putin 40% din baterie) pe care o poti folosi la momentul ales.
Incarcarea bateriei se poate face la statii de pana la 7.4 kW iar timpul de asteptare este de 3 - 5 ore, in functie de priza folosita.
Si sistemul de propulsie de pe Captur E-TECH Plug-in Hybrid ne-a lasat o impresie buna chiar daca, la fel ca si in cazul lui Clio, a avut momentele lui de nesiguranta. Spre exemplu, la o apasare mai hotarata a pedalei de acceleratie, sistemul E-TECH reactiona cu o oarecare intarziere iar transmisia multimodala tinea, uneori, motorul mult prea turat.
Pozitionarea acumulatorului sub bancheta a atras dupa sine modificarea distributiei greutatii, puntea spate este acum multi-link iar suspensia a fost recalibrata usor. In tot acest timp, confortul pasagerilor a ramas acelasi, portbagajul are tot 379 de litri volum de incarcare iar bancheta gliseaza in continuare 16 centimetri. Totodata, podeaua falsa din portbagaj ascunde un spatiu suplimentar de 40 de litri, suficient pentru a depozita cablurile de incarcare.
La fel ca si Clio E-TECH Hybrid, Captur E-TECH Plug-in Hybrid arata la fel ca un Captur echipat cu motor conventional, exceptie facand emblemele E-TECH Plug-in Hybrid de pe montantul central si usa portbagajului sau priza de incarcare de pe partea dreapta.
Emblema E-TECH este prezenta si langa selectorul E-Shifter, butonul Start/Stop a fost inlocuit de unul EV - activeaza modul Pure care permite conducerea 100% electrica, daca este posibil - iar instrumentarul de bord si sistemul de infotainment afiseaza informatii specifice vehiculelor hibride.
Noul Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid este disponibil deja pentru pre-comanda iar pretul de pornire este de 28.800 cu TVA, in nivelul de echipare Intens. Fiind un vehicul hibrid, acesta poate fi achizitionat si prin programul RABLA. Lansarea pe piata este programata pentru finalul lunii noiembrie.
Concluzie
Cu un pret accesibil si un pachet mai mult decat atractiv, noile Renault Clio E-TECH Hybrid si Captur E-TECH Plug-in Hybrid se anunta a fi rivali de temut in segmentul masinilor "verzi". In ceea ce priveste noul sistem E-TECH, cu cateva ajustari, acesta are sanse mari sa ajunga si, de ce nu, sa intreaca sistemele oferite de...sa zicem producatorii asiatici.
Autor: Alex Monenciu
-
Disc frana puntea spate (18142 abs) ford 143.46 Lei
Grila bara fata centrala, cod gm13266577, opel astra j combi... 749 Lei
Usa / portiera spate stanga kia rio 2 [2005 - 2009] sedan 300 Lei
-
Suport accesorii 7619250 bmw seria 4 f32 420dx b47 (4p92) 250 Lei
Rola ghidaj curea transmisie ina audi a4 b6 2000-2004 532 0468 10 85 Lei
Set garnituri, chiulasa (0310043 trucktec) renault trucks,volvo 1026.35 Lei
-
Turbina fara actuator 9835855380 citroen grand c4 spacetourer... 1000 Lei
Cablu timonerie opel astra h facelift 2007-2010 1.9 cdti 24467437 300 Lei
Cap de bara axa fata dreapta (til017r japanparts) ford,land... 90.46 Lei
-
Generator / alternator renault symbol i (lb0/1/2) (1998 -... 669 Lei
Pompa rezervor vw jetta (1b) 2011-2019 cod: 1k0919050ad 500 Lei
Usita rezervor bmw x3 x3 - - (2010 2017) 185 Lei
-
Vascocuplaj 11522249372 doar paleta 2.0 150 cp bmw 3 e46... 50 Lei
Cheder geam usa fata stanga bmw seria 5 e60/e61 [2003 - 2007]... 59 Lei
21977918 22254568 22254576 85002179 7485020179 delphi injector... 1250 Lei
-
0445010799 167006205r pompa inalta renault grand scenec iv... 1500 Lei
8200146357 93190346 0445110141 bosch injector nissan opel... 300 Lei
Comanda volan opel astra g 1998-2009 1.4 16v z 14 xe benzina... 80 Lei
-
Set cablaj aprindere peugeot 106 i (1a, 1c) (1991 - 1996)... 109 Lei
Bare transversale menabo delta black pentru citroen berlingo... 910 Lei
Suport,trapez peugeot partner (2008 - 2016) delphi td390w... 46 Lei
-
Electromotor 9662854080, citroen ds3, 1.6hdi, 9hp 265 Lei
Senzor parcare valeo skoda yeti 5l 2009-2017 890019 365 Lei
Compresor ac clima 13124752 wm opel astra h zafira b 1.9cdti 400 Lei
-
Sonda lambda 1.6 hdi tci euro 5 t1da 9hr 9683265480 citroen c4... 100 Lei
Conducta / teava turbina ssangyong rexton 2.9 td 88kw 120cp... 80 Lei
Garnitura, capac supape (jm7152 payen) renault trucks,volvo 270.79 Lei
-
Protectie inox suport picior ford focus iii, caroserie... 174.9 Lei
Kit pornire volkswagen lt 2004 van 2.5 tdi 700 Lei
Droser balast xenon 5dv00829000 / 09840300561143 bmw seria 3... 150 Lei
-
Biela cu piston, opel corsa c (f08, f68) 1.2 b, z12xe (id:457331) 210 Lei
Senzor presiune gaze 227701177r 1.5 k9k626 dacia duster... 100 Lei
Covorase auto seat leon iii 2013-2020 frogum 149 Lei
-
Janta aliaj, cod 13259254, opel astra j (id:466103) 224 Lei
28308779 a6510703287 delphi injector mercedes c cls e glc gle... 500 Lei
Carlig de remorcare auto nissan juke suv 2x4 2010-2019 hakpol 659 Lei


