Un monopost Shelby Indy 500 cu turbina de elicopter are 1350 cp

Un monopost Shelby Indy 500 cu turbina de elicopter are 1350 cp
  • Tractiunea acestei masini era integrala
  • Turbina de elicopter punea in miscare cele 4 roti prin intermediul unor cardane
  • Masina avea o cutie de viteze cu o singura viteza
Distribuie pe Facebook

Mai demult, diversi producatori incercau mai multe experimente in motorsport. Asa cum in Formula 1 au fost testate masinile cu 6 roti, la fel si in cursele americane Indy 500 au existat mai multe proiecte ciudate. Este si cazul acestui monopost Shelby dotat cu o turbina de elicopter.

Un proiect interesant din lumea sporturilor cu motor a fost monopostul STP produs in doua variante. Una se numea STP-Paxton Turbocar si cealalta se numea STP Oil Treatment Special "Wooshmobile". Interesant la aceste masini era propulsia: aceasta era asigurata de un motor General Electric T-58 care producea 1350 cp.

Masina a fost conceputa de Ken Wallis impreuna cu Caroll Shelby cu gandul de a face legea in cursele Indy 500, dar aceasta a alergat numai o singura data intr-o cursa, in anul 1967. La volan se afla Parnelli Jones care a condus cursa pana aproape de final, cand mai avea doar 8 mile de parcurs din cele 500, cand a cedat un rulment ce a fortat masina sa paraseasca cursa. Ulterior, proiectul s-a dovedit a fi lipsit de fiabilitate si a fost parasit.

Indy 500 - Shelby Indi Car

Tocmai de aceea, numai doua astfel de masini exista in ziua de azi. Una urmeaza sa fie scoasa la licitatie in perioada 14-16 august de catre celebra casa de licitatii Mecum Auctions, in Monterey. E vorba de monopostul vopsit in culorile STP Oil Treatment Special care este aproape in totalitate masina originala a anilor '60. Este chiar masina care a fost testata indelung de catre Bruce McLaren si Denny Hulme pe diferite trasee de Indy din America de Nord, inainte ca in 1968 reglementarile USAC sa limiteze cantitatea de aer ce poate intra in admisia masinilor cu turbine.

In prezent, aceasta masina istorica este in incinta muzeului Indianapolis Motor Speedway si va fi in curand scoasa la vanzare. Chiar daca nu se poate mandri cu vreo victorie in palmares sau cu vreun pilot celebru in spatele volanului, aceasta masina este asteptat sa atinga sume destul de mari in cadrul licitatiei. In special pentru ca este o masina Shelby extrem de rara. Este de fapt o masina unica datorita acestei combinatii de culori folosite.

Indy 500 - Shelby Indi CarBruce McLaren in teste cu masina ciudata dotata cu o turbina de elicopter

Indy 500 - Shelby Indi Car

Indy 500 - Shelby Indi Car

Indy 500 - Shelby Indi Car

Indy 500 - Shelby Indi Car

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (9) Poze Indy 500 - Shelby Indi Car
mai multe
Publicat în categoria: Masini tari DATA PUBLICĂRII: 30 Iunie 2014