26 de ani de BMW M3 Convertible. Care este favoritul tau?

26 de ani de BMW M3 Convertible. Care este favoritul tau?
Peste doua decenii si jumatate. Atat a trecut de la lansarea primului BMW M3 Convertible care, dupa alte trei generatii de succes, a ales sa-si schimbe identitatea si sa adopte M4-ul caracteristic versiunii Coupe. Daca despre cea mai noua aparitie din lumea super-decapotabilelor bavareze stim deja absolut toate detaliile, in randurile urmatoare ne indreptam atentia catre ceilalti patru reprezentanti ai acestei familii.
Distribuie pe Facebook
  • BMW M3 E30 Convertible

BMW M3 Convertible - GeneratiiBMW M3 Convertible - Generatii

Introdusa pe piata in 1986, pentru a permite participarea celor de la BMW in cadrul Campionatului German de Turisme, prima generatie a modelului M3 nu ar fi trebuit sa dispuna si de o versiune decapotabila. Planurile producatorului din Munchen s-au schimbat insa doi ani mai tarziu atunci cand, multumita cererii extrem de crescute, bavarezii au decis sa raspunda pozitiv dorintelor publicului.

Propulsat initial de o unitate aspirata cu patru cilindri si 195 CP, modelul M3 E30 Convertible avea sa revina in 1990 cu un total de 215 cai putere, cei 235 de kilometri pe ora din dreptul vitezei maxime transformand automobilul BMW in cea mai rapida decapotabila cu patru locuri a planetei.

  • BMW M3 E36 Convertible

BMW M3 Convertible - GeneratiiBMW M3 Convertible - Generatii

Cea de-a doua generatie a modelului BMW M3 Convertible si-a facut debutul in anul 1994, impresionand in special prin barele de protectie (impotriva rasturnarii) pozitionate in spatele tetierelor banchetei. Deloc surprinzator, nici performantele nu puteau fi trecute cu vederea, varianta initiala venind la pachet impreuna cu o motorizare aspirata in sase cilindri, de 286 CP si 6.2 secunde pana la 100 km/h.

Incepand cu 1995, fisa cu specificatii tehnice se putea lauda cu prezenta unei puteri maxime de 321 CP, rezultatul fiind imediat vizibil: acceleratia de la 0 la 100 km/h se realiza acum in doar 5.6 secunde. In schimb, viteza maxima ramanea limitata la 250 de kilometri pe ora.

  • BMW M3 E46 Convertible

BMW M3 Convertible - GeneratiiBMW M3 Convertible - Generatii

O noua generatie, a treia la numar, a decapotabilei BMW M3 avea sa-si faca aparitia in primavara anului 2001, aducand in centrul atentiei tot un motor aspirat natural, de 343 de cai putere insa. Capabila sa atinga primii 100 km/h in fix 5.5 secunde, versiunea E46 avea sa cucereasca publicul si prin comportamentul sau vioi in curbe, datorat suspensiei sport, franelor supradimensionate si, nu in ultimul rand, diferentialului blocabil din dotare.

Un alt element principal de atractie il reprezinta aspectul vizual, modelul producatorului de automobile din Munchen continuand sa atraga privirile tuturor celor din jur si la sapte ani de la iesirea sa din productia de serie.

  • BMW M3 E93 Convertible

BMW M3 Convertible - GeneratiiBMW M3 Convertible - Generatii

Cel de-al patrulea si ultimul BMW M3 Convertible produs vreodata, generatia cunoscuta sub denumirea E93, a oferit numeroase surprize si premiere, cea mai importanta dintre acestea revenindu-i motorizarii cu opt cilindri in V si capacitate de patru litri, oferita optional in compania unei transmisii automate cu sapte rapoarte si dublu ambreiaj.

Cu un total de 420 de cai putere si 400 de Newton-Metri in dreptul valorilor maxime, decapotabila bavareza se putea mandri cu o acceleratie de la 0 la 100 km/h realizabila in 5.3 secunde, modelul M3 E93 fiind astfel cel mai rapid M3 Convertible (de fabrica) pe care banii il pot cumpara.

  • BMW M4 F83 Convertible

BMW M3 Convertible - GeneratiiBMW M3 Convertible - Generatii

Incepand cu anul acesta, iubitorii conceptului de senzatii tari in aer liber vor avea la dispozitie o noua optiune, ce raspunde la numele de BMW M4 Convertible. Asemeni titulaturii, o sumedenie de transformari au fost operate si la nivelul motorizarii, super-decapotabila producatorului de automobile din Munchen gazduind in compartimentul motor, pentru prima oara in istoria sa, o unitate bi-turbo de trei litri si 431 cai putere.

Dupa cum am tot precizat de-a lungul ultimelor luni, lista cu bunatati mai include si o cutie DCT cu sapte trepte de viteza, suspensie ajustabila, sistem de franare cu discuri ceramice si diferential activ, toate aceste elemente colaborand pentru a pune la dispozitia celui aflat la volanta performante dintre cele mai remarcabile - inclusiv o acceleratie de la 0 la 100 km/h in 4.4 secunde.

Asadar, acestea fiind spuse, care este favoritul tau?

Sondaj

Care este favoritul tau?

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (10) Poze BMW M3 Convertible - Generatii
mai multe