Top 10 cele mai rare modele Dacia

Top 10 cele mai rare modele Dacia
  • Dacia a luat nastere in 1968
  • Primul model Dacia a fost 1100
  • In uzina au fost realizate multe prototipuri
Distribuie pe Facebook

Acum ca se zvoneste deschiderea unui Muzeu Dacia la Mioveni, speram sa avem posibilitatea de a vedea acolo astfel de masini. E vorba de automobile rare, unele fabricate in serie, altele in editii limitate sau foarte limitate, care din pacate nu prea mai sunt printre noi. Insa noi speram ca prin vreo curte, undeva, indepartata, cineva mai ascunde astfel de comori ce asteapta sa fie descoperite de un pasionat.

Dacia 1300 break

Cele mai rare modele DaciaDacia 1300 break si-a inceput viata in 1973, la 4 ani de cand a fost lansata pe piata versiunea sedan, Dacia 1300. Versiunea break este cea de-a doua versiune care a existat si la Renault 12, masina originala de la care Dacia a cumparat licenta de fabricatie. Modelul break era realizat pe versiunea sedan, dar oferea o capacitate mai mare de depozitare in portbagaj si se promova ca fiind o masina ideala pentru calatorii, camping sau transport de marfuri. Sub capota era acelasi motor cu 4 pistoane de 1300 cmc si nu existau alte diferente mecanice fata de versiunea normala. Dacia 1300 break a fost fabricata in cateva zeci de mii de exemplare, majoritatea fiind exportate in America de Sud si in Africa.

Dacia Sport 1

Cele mai rare modele DaciaDacia Sport este o prezenta destul de rara in Romania zilelor noastre. Insa cea mai rara versiune este cea numita "cu usa scurta", adica o masina care folosea, chiar daca era in doua usi, portierele de la o Dacia 1310 standard, cu 4 usi. Modelul Sport a fost fabricat intre 1981 si 1992, dar cea mai rara masina cu doua portiere, cea cu usa scurta, s-a fabricat numai 4 ani, pana in 1985, timp in care au fost realizate putin peste 1000 de exemplare. Majoritatea masinilor care au supravietuit sunt cu "usa lunga", adica cu o portiera normala alungita prin sudura cu o bucata de fier.

Dacia 1100S

Cele mai rare modele DaciaFoto: romaniancar.comCele mai rare modele Dacia

Cele mai rare modele DaciaIn 1969, Uzina Dacia a realizat 110 exemplare de Dacia 1100S, de unde litera S venea de la Sport. Se pare ca 50 dintre masini au fost date spre folosire Militiei, 50 au fost oferite sportivilor de la raliuri si 10 au fost vandute persoanelor private preferate de partid. Dacia 1100S avea motorul de la Dacia 1300, adica cel de 1300cmc si 53 cp, carburator dublucorp, faruri duble pe fata, suspensii mai tari, jante mai late si turometru. Din cauza ca au fost fabricate numai 110 exemplare, se pare ca astazi nu mai exista niciunul inmatriculat si functional. Majoritatea au ajuns la Remat, posesorii lor nestiind ce bijuterie au dus la fier vechi.

Dacia MaxiBreak

Cele mai rare modele DaciaCele mai rare modele DaciaFoto: romaniancar.com

Cele mai rare modele DaciaDesi la prima vedere ai spune ca este lucrarea unui muncitor in spatele blocului, din ciocan si nicovala, trebuie sa stii ca Dacia a realizat aceasta masina in uzina. Se numea MaxiBreak si a inceput sa fie fabricata in 1986, doar pe baza de comanda. In total, se pare ca au fost realizate aproximativ 38 de masini, vandute ulterior ACR-ului, care le folosea ca masina de asistenta, unor spitale ca ambulanta si catorva persoane private pentru a le folosi la transportul de persoane, masina avand 8 locuri. Masina era realizata pe baza modelului break, taiat si alungit cu intarituri metalice.

Dacia 2000

Cele mai rare modele DaciaUn automobil ce nu mai are nevoie de nicio prezentare este masina numita Dacia 2000. Era de fapt un Renault 20 asamblat la Mioveni special pentru elita partidului comunist si pentru Nicolae Ceausescu. Automobilul avea un motor de 2000 cmc, de unde si numele, dar si o serie de dotari interesante pentru acea vreme, in speta anii '80: aer conditionat, geamuri electrice, pilot automat. Se pare ca in Romania mai exista doar vreo 3 exemplare inmatriculate si functionale, doua de culoare albastra si una neagra (de fapt, singurele doua culori in care a fost fabricata masina).

Dacia 1306

Cele mai rare modele DaciaCele mai rare modele Dacia

Dacia 1306 a fost fabricata in 1994 in doar 10 exemplare. A fost de fapt un exercitiu de proiect, o serie-prototip, pentru modelul pick-up cu 4 usi si portbagaj acoperit. Interesant este ca aceste prototipuri aveau pe stalpul din spate inca un geam pozitionat in laterale, ceea ce o diferentia de versiunea care ulterior s-a fabricat in serie, numita Dacia 1309 Double Cab. Masina este extrem de rara in ziua de azi, un singur exemplar parand a mai fi in circulatie.

Dacia Estafette

Cele mai rare modele DaciaCele mai rare modele Dacia

Cele mai rare modele DaciaCa sa-si achite unele datorii financiare fata de Renault, Dacia a asamblat in Romania niste cutii de viteze pentru utilitara Renault Estafette. Insa, la un moment dat, Ceausescu a vrut sa incerce sa vanda si in Romania o masina utilitara marca Dacia. In perioada 1975-1978 la Mioveni, au fost asamblate 642 de autoutilitare (1975 - 176 unitati, 1976 - 49, 1977 - 371, 1978 - 46) numai din piese frantuzesti, dar cu sigla Dacia. Acestea nu au avut succesul scontat si Ceausescu a decis ca segmentul utilitarelor sa-l lase pe mana celor de la Rocar, Tudor Vladimirescut, ce realizau cunoscutele vehicule TV.

Dacia 1310 TS

Cele mai rare modele DaciaInspirat de francezi, Ceausescu a ordonat realizarea unor versiuni mai exclusiviste de Dacia. In 1981 a fost lansata editia limitata Dacia 1310 TS, care se bucura de o serie de dotari si elemente premium. De exemplu, plafonul era acoperit de vinilin, capacele OZN pentru roti erau negre, in laterale existau niste ornamente cromate, barele fata si spate erau negre, iar la interior bordul avea insertii de lemn, tapiteria era realizata din doua materiale, frana era asistata, pasagerii aveau iluminare individuala, portbagajul era dotat cu priza pentru frigiderul Fram oferit optional, scaunele aveau tetiere si centuri retractabile, torpedoul era iluminat si aeroterma avea 4 trepte de viteza. Dacia 1310 TS se pare ca a fost fabricata intr-o editie atat de limitata, incat astazi nu mai exista niciun exemplar in viata.

Dacia 1302

Cele mai rare modele DaciaFoto: romaniancar.comCele mai rare modele DaciaFoto: romaniancar.com

Cele mai rare modele DaciaFoto: romaniancar.comCele mai rare modele DaciaCele mai rare modele Dacia

Cele mai rare modele DaciaPoate cea mai rara Dacie de serie care nu mai exista pe strazile din Romania este Dacia 1302. De fapt, Dacia 1300 pickup, o masina realizata incepand cu 1975 si fabricata in doar 1655 de exemplare. Masina a fost construita pe baza unei Dacii 1300 standard, dar cu suspensii mai zdravene pe puntea spate, pentru a putea transporta cu 500 kilograme peste ceea ce puteau variantele sedan si break. Au fost construite doua modele: unul cu geam spate mic si altul cu geam spate mare. Dacia 1302 s-a construit in putine exemplare vreme de 6 ani, majoritatea ducandu-se la export, in Argentina si Columbia. De fapt, din cele 1655 de masini fabricate, peste 1300 au fost exportate. Asa ca nu este de mirare ca in Romania, in ziua de azi, nu mai exista niciun 1302 functional, ci doar masini modificate, restul ajungand la fier vechi.

Dacia Extase

Cele mai rare modele DaciaCele mai rare modele Dacia

Cele mai rare modele DaciaImediat dupa Revolutie, la Dacia au inceput tot felul de experimente care au dat nastere unor caroserii care mai de care mai ciudate. Dacia Extase este un model pe cat de rar, pe atat de interesant. Si asta pentru ca la baza, masina era tot o Dacia 1410 normala, dar care a avut parte de elementele exterioare de caroserie cu un design nou. Modelul Extase a fost realizat in numai 7 exemplare in 1990, amestecand mai multe elemente de Dacia 1310, Dacia Liberta si chiar Nova, care a aparut mai tarziu, dar dotata cu motorul de 1.6 litri. Inginerii de la Dacia au construit masinile de la zero, in speta caroseria. Au imprumutat de la cateva masini straine, modele necunoscute, oglinzile, clantele, farurile, in timp ce stopurile erau de la modelul Liberta, iar portierele de la pick-up-ul cu 4 usi care a fost dezvoltat putin mai tarziu. Din pacate, se pare ca ultimul model de Extase a ajuns la Remat acum vreo 4 ani, posesorul nestiind ca detine o comoara. Si, chiar daca astazi ne uitam stramb la aceasta masina si ni se pare urata, prototipurile numite Extase au fost deschizatoare de drumuri pentru alte caroserii: Liberta, pick-up, Nova, etc. Iar acest lucru face din aceasta masina sa fie o raritate pe care nu credem s-o mai vedem candva in realitate.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (35) Poze Cele mai rare modele Dacia
mai multe