Piesele auto, mai ieftine ca niciodata in Romania: care este explicatia

Piesele auto, mai ieftine ca niciodata in Romania: care este explicatia
Recent, BAAR, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, a anuntat ca piesele auto montate in service s-au scumpit cu pana la 39% fata de anul 2016. Ceea ce este adevarat, in cazul atelierelor de reparatii, dar in realitate, costul pieselor s-a ieftinit.
Distribuie pe Facebook

BAAR declara ca piesele auto montate in service s-au scumpit chiar si cu 39 de procente fata de anii trecuti. Este vorba de piesele pe care le monteaza service-urile auto atunci cand repara vehicule pe baza unei asigurari de tip Casco sau RCA. Acest lucru nu inseamna ca piesele s-au scumpit, ci doar ca service-urile au crescut adaosurile pentru a obtine mai multi bani.

Concret, conform BAAR, o bara fata de Dacia Logan costa in 2016 la service 556 de lei iar in 2018 pretul a crescut la 677 lei. Insa, daca cineva doreste sa cumpere acea bara direct de la un vanzator, pretul acum, in 2019, incepe de la 250 de lei. Un alt exemplu este cu aripa fata tot de Logan, care in 2016 pretul mediu la service era de 350 de lei, dupa care in 2018 era de 412 lei, cand, de fapt, o aripa fata noua de Logan costa in 2019 nu mai mult de 240 de lei.

Acest lucru este valabil pentru orice reper auto, de la orice marca si model. Service-urile fac bani din doua lucruri: manopera si adaos la piese. In realitate, preturile pieselor nu au crescut, ba, dimpotriva, au scazut, datorita concurentei tot mai mari, insa au crescut adaosurile si comisioanele pe care le percep service-urile.

Nu este un lucru iesit din comun. Un service are cheltuieli care sunt in crestere, are salaii de platit, chirie, taxe la stat, facturi de platit, iar atunci cand cresc taxele, este normal sa ridice si preturile. Insa, acest lucru se vede ulterior si la consumatorul final. Chiar daca iti repari autoturismul lovit pe asigurarea RCA sau Casco, un deviz final mai mare va duce la ridicarea costului asigurarii viitoare. Din pacate, atunci cand ducem masina la un service care lucreaza cu asiguratorii, nu avem ce face, lasam masina si nu mai privim inapoi, fiind fericiti ca se va face decontarea prin asigurator. Dar nu realizam pe moment ca niste costuri mai mari la service vor duce la costuri mai mari din partea noastra.

Atunci cand avem o dauna sau cand avem masina stricata si avem nevoie de piese auto, avem o varianta prin care sa scapam de adaosurile uriase ale service-urilor. Daca suntem comozi, lasam masina in service, nu ne intereseaza cum si ce se repara, platim la sfarsit si la revedere. Dar daca tinem la banii nostri, vrem sa ne asiguram ca avem mereu cel mai bun pret. Asa ca ne vom procura piesele auto inainte sa mergem la service si vom achita numai manopera.

Daca esti genul care vrea sa economiseasca si sa-si repare masina cu piese la cel mai corect pret, apelezi la un sistem online de achizitii care iti permite sa primesti mai multe oferte pentru piesele auto cerute si sa alegi cea mai buna varianta. Un asemenea sistem am gasit pe www.PieseAuto.ro: faci o cerere de oferta si primesti pe mail preturile, dupa care tu alegi varianta care iti convine si la final o sa obtii un pret chiar si la jumatate fata de cat ti-ar fi ofertat service-ul in care repari masina.

In concluzie, nu preturile pieselor auto s-au scumpit. Dimpotriva: de cand este o piata concurentiala, plina de producatori accesibili si marci mai putin cunoscute, chiar si marile marci au redus preturile si s-au aliniat la nevoile pietei. Au crescut taxele din Romania, automat si preturile gasite in service, dar, din fericire, orice client mai are varianta sa-si cumpere singur piesele online si sa iasa mult mai ieftin.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Piese si Accesorii Auto DATA PUBLICĂRII: 11 Martie 2019