Povestea celei mai usoare jante din lume: are doar 2.7 kg/bucata

Povestea celei mai usoare jante din lume: are doar 2.7 kg/bucata
  • Jantele au fost lansate la Salonul Auto de la Tokyo
  • Fiecare roata este realizata din carbon uscat
  • Exista si alto producatori de jante din carbon
Distribuie pe Facebook

Weds Sport este un producator de jante usoare, dedicate masinilor sport. Ei au prezentat acum cativa ani un proiect de jante din carbon uscat care cantareau aproximativ 2.7 kg bucata, adica putin peste 10 kilograme intregul set. De atunci, acestea au fost si au ramas cele mai usoare roti din lume.

Sunt toate sansele ca tu sa nu fi auzit niciodata de producatorul Weds Sport. Poate si pentru ca este din Japonia si vinde numai in anumite tari marfa produsa. Ei realizeaza jante din aliaje usoare care cantaresc sub 7 kilograme bucata, dar au si ceva proiecte indraznete. E vorba de proiectul numit Dry Carbon Wheel si propune un set de roti care cantareste in jur de 10 kilograme. Cu totul.

Weds declara ca o singura roata din carbon uscat cantareste 2.76 kilograme, asta inseamna ca tot setul are numai 10,9 kilograme in greutate. Dar, spre deosebire de ce am mai vazut la alti producatori, aceste jante sunt realizate integral din carbon, cu tehnologia numita Carbon Uscat. Adica janta este modelata dintr-un bloc de fibra de carbon, exact ca aluminiul. Nu degeaba, un astfel de set costa peste 15.000 de dolari...

Weds Sport WheelsWeds Sport Wheels

Problema este ca aceste jante nu se fac in serie mare. De cand au fost lansate, acum 4 ani, japonezii de la Weds Sport le-au vandut doar in numar foarte mic. Din mai multe motive. Primul ar fi acela ca nu sunt extrem de rezistente. Adica nu se preteaza pentru masinile sport. Asta pentru ca fibra de carbon este subtire, ca sa aiba o greutate redusa, iar in cazul unor demaraje sau viraje violente, aceasta poate crapa.

Exista insa si producatori de jante full carbon care vand astfel de seturi pentru uz sportiv inclusiv. Este cazul celor de la Carbon Revolution care vand deja de ani bun un set pe 19 inch oferit la latimi diferite, numit CR-9. Sunt jante dintr-o singura bucata de carbon dedicate marcii Porsche in special, dar care, spre deosebire de cele mentionate mai sus, cantaresc ceva mai mult: 6.9 kilograme bucata. Asadar, asta ne demonstreaza ca daca vrei sa ai pe masina niste jante rezistente, care sa functioneze si sa nu se sparga la prima curba, trebuie sa apelezi la o greutate mai mare.

Weds Sport Wheels

Din pacate, cele mai usoare jante din lume au fost si vor ramane doar pentru show. Rotile Weds Sport nu pot fi folosite in conditii normale de drum, asa ca cel mai probabil, vor disparea usor de pe piata. Momentan, este imposibil ca o roata, indiferent de materialul din care este facuta, sa aiba o greutate mai mica de 6 kilograme, daca se vrea a se merge cu masina pe care sunt montate.

Weds Sport WheelsJante Weds Sport din aliaj care cantaresc 6,5 kilograme bucata, montate pe un Scion FR-S

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Weds Sport Wheels
mai multe
Publicat în categoria: Piese Tuning DATA PUBLICĂRII: 21 Octombrie 2014