Programul RABLA incepe peste 2 zile: ce ofera Statul si ce masini poti cumpara

Programul RABLA incepe peste 2 zile: ce ofera Statul si ce masini poti cumpara
  • 45.000 de lei bonus la o masina electrica
  • 6500 este valoarea unui tichet normal
  • 110 milioane lei, buget pentru Rabla Plus
Distribuie pe Facebook

RABLA 2017 si RABLA PLUS 2017 demareaza pe 18 mai, adica peste 2 zile. Initial, programul va incepe cu un buget de 136 de milioane de lei, dar in caz de succes rasunator, suma poate fi suplimentata. Cert este ca deja au fost realizate precomenzi pentru masinile electrice, semn ca 2017 va fi un an bun pentru acest segment.

Rabla 2017 incepe saptamana aceasta dupa o sumedenie de dezbateri, schimbari de ministri si de reguli. La fel ca anul trecut, Rabla va avea doua componente: Rabla si Rabla Plus. Adica un program pentru automobile obisnuite si unul special pentru achizitia de masini electrice.

Desi termenul initial anuntat de ministrul mediului a fost 24 aprilie si amanat ulterior, asa cum se intampla in Romania, avem, in sfarsit, o data exacta la care putem achizitiona automobile noi prin Programul Rabla. Asadar, de pe 18 mai 2017, oricine isi poate achizitiona un automobil de la dealerii si importatorii inscrisi in program.

Incepand cu aceasta data, persoanele fizice vor putea merge la dealer ca sa se inscrie in vederea cumpararii unei masini. Cine vrea sa cumpere o masina cu bonificatie Rabla de la Stat, trebuie sa duca un automobil mai vechi de 8 ani la casat si sa revina la dealer cu dovada casarii. Sau, varianta preferata de mai toata lumea, sa cumpere de pe piata neagra un tichet de la alte persoane fizice.

In program sunt inscrise automobile de toate felurile, de la cele de oras, la limuzine de mari dimensiuni, dar si automobile electrice. Prima de casare obisnuita va fi de 6500 de lei, la fel ca si anul trecut, putand fi achizitionate orice fel de automobile cu orice fel de noxe. Daca, insa, vei cumpara o masina care emite mai putin de 130g de CO2/km, o sa primesti un bonus de 1000 de lei. Daca iti cumperi o masina cu mai putin de 98 g de CO2/km o sa primesti inca un bonus de 1500 de lei.

Cele mai mari reduceri sunt insa la achizitionarea de automobile electrice. In acest caz, o sa primesti un bonus in valoare de 45.000 de lei, adica in jur de 10.000 de Euro. Aici se incadreaza automobile precum Renault ZOE sau BMW i3, cel din urma avand deja 30 de pre-comenzi care asteapta dosarul RABLA.

In cazul masinilor hibride de tip plug-in, bonusul Rabla va fi de 20.000 de lei, cu conditia ca masina sa emita maximum 50 de grame de CO2/km. Iar cine isi cumpara o masina obisnuita cu propulsie hibrida, o sa obtina un bonus de 2500 de lei, in plus fata de cei 6500 initiali, la care nu este inca clar daca se adauga si bonusul de noxe putine mentionat mai sus.

Oricum, in cazul in care planuiesti sa-ti cumperi o masina noua prin Programul Rabla, esti asteptat joi la dealerul tau preferat ca sa afli mai multe detalii. Speram ca asa, numarul masinilor vechi care sunt inscrise in Romania sa mai scada si romanii sa vada avantajele achizitionarii unui automobil nou.

Distribuie pe Facebook
mai multe