Aberatie romaneasca: Taxa Auto e ilegala si trebuie restituita, dar inca esti obligat sa o platesti la inmatriculare

Aberatie romaneasca: Taxa Auto e ilegala si trebuie restituita, dar inca esti obligat sa o platesti la inmatriculare
  • Din toamna o sa apara o taxa noua
  • Timbrul de Mediu trebuie restituit soferilor
  • Ca sa inscrii masina, trebuie sa platesti timbrul de mediu ilegal
Distribuie pe Facebook

Ca se cheama taxa, timbru sau bir, cert este ca soferul nu scapa fara sa o plateasca daca vrea sa inmatriculeze o masina in Romania. Partea amuzanta, dar trista in acelasi timp, este ca Taxa Auto initiala a fost declarata ilegala de Uniunea Europeana, asa ca a fost restituita soferilor. Acum, noua taxa numita Timbru de Mediu, este si ea ilegala si trebuie restituita. Dar, tipic romanesc, in timp ce este ilegala, ea este ceruta de autoritati: altfel, nu poti inscrie masina.

Numai in Romania se intampla una ca asta: esti obligat sa platesti o taxa ilegala si ti se da posibilitatea sa o recuperezi in instanta. Adica ne scarpinam cu mana dreapta la urechea stanga. Acum, si mai penibila este situatia in care toate taxele auto sunt ilegale iar statul este obligat sa le restituie soferilor care le-au platit, dar, in acelasi timp, soferul este obligat sa le plateasca...

Mai exact, e vorba de Timbrul de Mediu actual, fara de care nu poti inscrie o masina in Romania sau nu poti reinmatricula o masina. Uniunea Europeana ne-a impus sa renuntam la taxa in forma ei actuala si au obligat autoritatile sa le dea banii inapoi soferilor, fara sa mai fie nevoie de instanta, ci doar prin efectuarea unei cereri. Insa autoritatile romane sunt atat de flamande, incat nu se sinchisesc sa renunte la a incasa banii pe Timbru de Mediu.

Cine vrea azi sa inmatriculeze o masina adusa de afara sau sa inscrie pe numele sau o masina deja inmatriculata in Romania si pentru care nu a fost platita vreo taxa, e obligat sa mearga frumos la Circa Financiara ca sa achite taxa, dupa cum spune calculator de taxa auto 2016. Adica e obligat sa plateasca o taxa ilegala!!!

Care este doleanta Curtii Europene de Justitie cu privire la taxa auto romaneasca? Ca statul roman face discriminari: ori incaseaza de la orice sofer, fie cu masina inscrisa sau neinscrisa, la prima sau la a zecea inmatriculare, adusa sau nu de afara, fie nu mai incaseaza de la nimeni. Adica in Romania ar trebui sa avem o taxa auto pentru orice fel de inmatriculare a masinii, pentru toata lumea, indiferent de anul de fabricatie... sau sa nu avem niciun fel de taxa.

Oare ce vor alege politicienii nostri insetati dupa bani? Sa ia taxa de la toata lumea sau sa nu ia nicio taxa? Grea alegere... Iar raspunsul a venit imediat direct de la Ministerul Mediului. Care tocmai a declarat ca pana la toamna o sa inlocuiasca Timbrul de Mediu cu o taxa noua, echitabila pentru toata lumea. Care, se pare, va respecta zicala "poluatorul plateste", nu ca acum, cand cei cu masini non-Euro, Euro 1 sau Euro 2, platesc cel mai putin, desi masinile lor polueaza cel mai mult...

Asadar, chiar daca din toamna o sa ne trezim ca orice sofer e obligat sa achite o taxa daca vrea sa inmatriculeze o masina, fie ea adusa de afara, aflata la prima inmatriculare, fie deja inscrisa, in prezent avem o dilema.

De ce sunt soferii obligati sa achite o taxa ilegala, cand aceasta trebuie oricum restituita??? Poate ne ajutati voi cu un raspuns la aceasta intrebare...

Distribuie pe Facebook
mai multe