Adio, vechituri, din nou! Cum se va calcula noua TAXA AUTO si de ce va trimite la Rabla orice masina veche

Adio, vechituri, din nou! Cum se va calcula noua TAXA AUTO si de ce va trimite la Rabla orice masina veche
  • Masinile cu rulaj mare vor fi supra-taxate
  • Taxa Auto 2018 intra in vigoare din ianuarie
  • Metoda de calcul nu a fost inca anuntata exact
Distribuie pe Facebook

Saptamana trecuta Guvernul PSD anunta ca planuieste introducerea unei noi TAXE AUTO, asta dupa ce, in februarie, acelasi partid se mandrea cu faptul ca a scos-o. Se pare ca incepand cu 2018, dupa o perioada in care Romania a devenit tara cu cel mai vechi parc auto din cauza vechiturilor aduse de afara, vom vedea din nou cum soferii vor fi nevoiti sa renunte la autoturismele vechi.

Ministrul Mediului, d-na Gratiela Gavrilescu (foto), a anuntat pentru Stirile ProTV ca din 2018, adica peste doar cateva luni, Romania va avea o noua TAXA AUTO. Nu mai stie nimeni al catelea ministru este d-na Gavrilescu, la fel de bine cum nu mai stie nimeni a cata versiune de taxa va fi aceasta... Cert este ca aceasta noua taxa va fi platita de absolut toti proprietarii de automobile care sunt in circulatie.

Noutatea absolut halucinanta pe care o anunta ministrul PSD este ca noua taxa se va calcula in functie de kilometrii parcursi, dar si de norma de poluare. Pana acum, TAXA AUTO era calculata in functie de capacitatea cilindriica, de vechimea si de norma de poluare. Iar scopul final anuntat de ministru este ca incet-incet, aceasta taxa sa-i oblige pe soferi sa renunte la masina veche si sa isi cumpere una noua.

D-na ministru mai spune ceva ce era de asteptat, tipic PSD: masurile populiste duc la gauri uriase in buget. Mai exact, in cele 7 luni de cand s-a renuntat la TAXA AUTO prin masurile luate de Dragnea in februarie 2017, tara s-a umplut de rable si incasarile la buget au scazut dramatic. Acum, acelasi guvern rosu vrea sa ne ia banii din nou, in loc sa-si fac dat seama ca alegerea din februarie 2017 a fost una complet eronata si sa o gandeasca altfel inca de pe atunci... Dar ce asteptari poti avea de la politicienii romani?

Hilar sau trist, cert este ca TAXA AUTO scoasa de PSD se intoarce, la cererea PSD. Si isi propune sa-i forteze pe romania sa achizitioneze o masina noua: “Să fie pe toată durata de funcţionare a maşinii, în funcţie de numărul de kilometri pe care tu îi parcurgi. Şi lucrul acesta se poate face într-o anumită perioada de timp, la o anumită perioada de timp şi asta să te determine la un moment dat să-ţi schimbi maşină”.

Cum ii poate forta guvernul pe oameni sa renunte la rable si sa-si ia o masina noua? Simplu. Te taxeaza la numarul de kilometri, asa cum spune d-na Gavrilescu. Daca esti un taximetrist cu Logan de 350.000 la bord, ai pus-o. La fel si daca ai o flota de camioane, autobuze si asa mai departe. Cel mai probabil, atunci cand faci ITP-ul, iti va fi inregistrat kilometrajul si trecut intr-o baza de date. Cine are masina cu multi kilometri la bord, scoate banul...

Aici intervine insa o alta problema: va inflori businessul cu datul kilometrilor inapoi. Chiar daca ai masina din 2001 care are 280.000 km reali pe ceas, te duci "la baieti" si brusc, ai masina cu 68.000 de kilometri. "A fost a unei batranici, doctor in Germania, mergea doar in week-end si e practic, noua" vei spune, chiar daca a mancat-o rugina, iese fierul prin volan de la uzura si scoate un fum precum o locomotiva pe aburi. Si cand te duci la ITP, ghici ce: ai doar 68.000 de kilometri...

Cert este ca nu stie nimeni clar momentan cum se va calcula TAXA AUTO 2018. Dar ministrul a spus clar ca se va face in functie de kilometraj si norma de poluare. Adica o metoda de calcul complet noua, care, evident, va fi usor de fentat de catre romanii satui ca Statul sa le ia bani fara sa le dea nimic in schimb.

Foto: EuropaFM

Distribuie pe Facebook
mai multe