In judetul Salaj iti poti inscrie masina fara sa platesti TAXA AUTO

In judetul Salaj iti poti inscrie masina fara sa platesti TAXA AUTO
  • 50 de cereri pentru inscriere vehicule fara taxa in Salaj
  • Soferii isi recupereaza taxa la nivel national
  • Urmeaza o forma noua a taxei auto
Distribuie pe Facebook

Desi suntem un singur popor, se pare ca autoritatile din judete diferite habar nu au ce fac oamenii din alte judete. Este si cazul judetului Salaj, de care, cel mai probabil, multa lume habar nu are unde este pe harta. Dar care au reusit o victorie uriasa: au obligat serviciul de inmatriculari sa inscrie in circulatie o masina, fara sa i se plateasca taxa auto.

Nu e nicio noutate faptul ca taxa auto este ilegala, asa cum au declarat-o magistratii de la Uniunea Europeana. Insa aceasta veste se pare ca a ajuns doar in judetul Salaj, pentru ca in orice alta parte a tarii, soferii sunt obligati sa achite aceasta taxa ilegala daca vor sa-si inscrie masina cu numere de Romania.

Zilele trecute, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule SPCRPCIV din Salaj a fost obligat de Tribunalul Salaj sa inscrie in circulatie un autoturism marca Volkswagen fara ca proprietarul sa achite timbrul de mediu. Asta dupa ce, in luna martie a acestui an, proprietarul, o femeie, a dat in judecata serviciul de inmatriculari, acuzandu-l ca vrea sa colecteze o taxa declarata ilegala de Curtea Europeana de Justitie. Si a castigat procesul.

Asadar, cei de la inmatriculari au fost nevoiti sa inscrie masina fara ca noul posesor sa achite vreo taxa auto sau timbru de mediu. „In urma deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, prin care s-a declarat ca timbrul de mediu incalca legislatia europeana, actiunea pe care am formulat-o a fost admisa. Astfel, se evita achitarea timbrului de mediu, iar cei care l-au achitat putand recupera suma tot printr-un proces in instanta, de data aceasta impotriva ANAF, pentru aceleasi motive”, spune avocatul soferitei, Iulia Costina.

Momentan, in Salaj, a fost prima si singura inmatriculare fara achitarea taxei auto, insa conducerea serviciului de inmatriculari spune ca mai sunt peste 50 de cereri, care, cel mai probabil, in urma acestui precedent, vor fi si ele solutionate in aceeasi maniera. Adica posesorii de vehicule vor putea sa inscrie masinile ca acum 20 de ani, fara sa se achite nicio taxa.

Asadar, in timp ce soferii care au achitat deja taxa o pot recupera, direct de la ANAF sau in urma unei actiuni judiciare, cei care vor sa inscrie pe loc masina nu mai sunt obligati sa achite taxa. Din pacate, tot daca dau in judecata serviciul de inmatriculari. Dar aceasta problema este doar de moment, deoarece se regandeste taxa auto, astfel incat sa fie legala si sa nu mai scape niciun sofer de achitarea sa.

Foto: Mediafax

Distribuie pe Facebook
mai multe