Se intoarce taxa auto? Cum raspunde ministrul Mediului la cea mai fierbinte intrebare a momentului

Se intoarce taxa auto? Cum raspunde ministrul Mediului la cea mai fierbinte intrebare a momentului
  • Se intoarce taxa auto?
  • Cum raspunde ministrul Mediului la cea mai fierbinte intrebare a momentului
Distribuie pe Facebook

Tanczos Barna, noul ministru al Mediului, a vorbit, recent, despre posibilitatea introducerii unei noi taxe auto.

La mai bine de patru saptamani dupa ce jurnalistii romani au descoperit, in cadrul Planului National de Relansare si Rezilienta, o mentiune referitoare la o "taxare ecologica pentru vehiculele poluante", noul ministru al Mediului a vorbit deschis despre posibilitatea introducerii unei noi taxe auto. "Daca astazi eu v-as spune ca introduc o anumită taxa, as face greseala pe care au facut-o ceilalti ministri, care au introdus o taxa, s-a pierdut la Curtea Europeana de Justitie si s-au dat banii inapoi.

Daca va exista o taxa pe mediu, nationala sau locala, trebuie sa fie sigura din punct de vedere juridic si sa aiba efecte suficiente.

Vom demara discutii inclusiv cu producatorii auto, inclusiv cu comerciantii auto, pentru ca nu putem sa bulversam piata, dar Romania trebuie sa decida, DA sau NU", a spus Tanczos Barna pentru Antena3. Acesta a oferit, totodata, si cateva detalii despre modul in care noua taxa auto, daca va deveni realitate, va fi implementata: "Daca va exista o noua taxa, va fi implementata in felul urmator: va fi discutata cu Comisia Europeana si vom strange toate know-how-urile si toate exemplele pozitive din Uniunea Europeana, astfel incat sa nu mai ajungem in situatia de a avea o taxa ilegala.

In Europa exista trei tari care nu au nicio interventie pe aceasta problema, restul de 24 au fel de fel de sisteme in implementare.

Romania trebuie sa decida daca vrea să faca parte din grupul tarilor care nu au nicio taxa sau din grupul de 24 unde se incearca prin diverse sa taxeze poluarea". Intr-un final, noul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a dezvaluit la Antena3 si cateva detalii si informatii oficiale despre forma pe care ar putea sa o ia viitoarea taxa auto: "Variantele posibile sunt impozit local diferentiat, rovignieta, emisiile stabilite de producatorul auto in functie de motor; masura trebuie sa duca la reducerea poluarii, obiectivul este scaparea de infrigement si reducerea poluarii in marile orase."

"In acest an vom avea consultare publica, discutii cu Comisia Europeana pentru legislatie si prezentarea unor variante Guvernului", a incheiat acesta.

Sursa: Antena3
Distribuie pe Facebook
mai multe