Soferii care au platit taxa auto si au recuperat-o vor primi si dobanda

Soferii care au platit taxa auto si au recuperat-o vor primi si dobanda
  • Dobanda ce poate fi recuperata este pentru toata perioada in care banii au ramas la buget
  • Initiativa i-a apartinut Avocatului Poporului
  • Sunt mii de soferi care si-au recuperat deja taxa auto in instanta
Distribuie pe Facebook

Taxa Auto platita de soferi autoritatilor romane este ilegala. Si acei soferi care au recuperat-o in instanta vor primi si banii pe dobanda.

Va spuneam anul trecut ca judecatorii de la Curtea Europeana de Justitie au declarat Taxa Auto ilegala si ca cei care au platit-o vor trebui despagubiti. Dar nu oricum, ci, pe langa suma platita, autoritatile romane vor fi obligati sa plateasca si dobanda pe suma incasata ilegal. Ei bine, iata ca acum si judecatorii romani de la Inalta Curte de Casatie si Justitie stabilesc acelasi lucru.

Taxa de poluare, indiferent ca s-a numit taxa auto, timbru de mediu sau taxa de timbru, este ilegala si poate fi recuperata in instanta. Deja sunt mii de soferi care au recuperat-o, insa acestia mai pot lua niste bani de la stat. E vorba de banii pentru dobanda la suma care a fost incasata de stat, pe perioada in care acesti bani au ramas la buget. Este hotararea data de ICCJ prin decizia nr. 14 din 22 iunie 2015. Aceasta spune ca „Avocatul Poporului a opinat ca dreptul contribuabilului implica in mod necesar plata de dobanzi incepand de la data platii sumelor incasate de administratiile finantelor publice din tara. Aceasta opinie a fost justificata de faptul ca, incepand de la aceasta data, iar nu de la o alta data ulterioara, contribuabilul suporta pierderi reprezentate de indisponibilizarea sumelor in cauza”.

Mai pe romaneste, daca ai recuperat suma platita initial pentru Taxa Auto, pot sa mai iei niste bani. Nu se stie de unde vor veni acesti bani daca toate zecile de mii de soferi care au platit intr-o forma sau alta taxa o recupereaza, cu tot cu dobanda. Dar la ce alegeri face Guvernul in ultimele luni, de parca Romania a explodat in ceea ce priveste cresterea economica, nu ne intereseaza daca ne vom trezi cu gauri uriase ce nu mai pot fi acoperite, asa cum ne-a avertizat si FMI-ul.

Distribuie pe Facebook
mai multe