Statul incurajeaza vanzarile de masini vechi: Taxa Auto, transformata in impozit esalonat

Statul incurajeaza vanzarile de masini vechi: Taxa Auto, transformata in impozit esalonat
  • Taxa ar putea fi achitata pe 10-15 ani
  • 250.000 de masini second-hand aduse in tara in 2015
  • Producatorii auto din Romania, ingrijorati
Distribuie pe Facebook

Un proiect de lege vrea sa transforme actuala Taxa Auto, numita oficial Timbru de Mediu, intr-un fel de impozit cu plata anuala. Adica in loc sa achiti acum o suma mare in acelasi timp, vei avea posibilitatea sa platesti aceeasi suma, esalonat pe o perioada mai lunga.

De parca toate lucrurile ar merge roz in Romania, de parca ar fi terminat autostrada Pitesti - Sibiu sau Craiova - Sibiu si nu mai au ce sa faca, autoritatile noastre, in speta cativa parlamentari plictisiti, vin cu idei din ce in ce mai proaste. In loc sa incurajeze achizitionarea de automobile noi prin scaderi de taxe si ajutoare serioase in cazul masinilor economice si electrice, parlamentarii care, de obicei dorm toata ziua si stau pe tablete, s-au trezit si au zis ca e o idee buna sa incurajeze cumpararea rablelor, a gunoaielor din alte tari.

Un grup de 40 de parlamentari spune ca aceasta este solutia ca romanii care isi cumpara vechituri care polueaza si care sunt un pericol public pentru traficul rutier sa nu-si mai inmatriculeze masinile in Bulgaria. Din pacate, aceasta ar fi o lege care ar incuraja extraodinar de mult cumpararea masinilor vechi de oricine, deoarece taxa auto va fi platita in rate extrem de mici, pe care oricine si le permite.

Mai precis, daca acum pentru un automobil vechi de 15 ani un Timbru de Mediu este, sa zicem, cam 850 de Euro, soferul roman isi permite masina pe care a dat 1200 de Euro, dar nu si taxa auto. Asa ca o inmatriculeaza in Bulgaria. In viitor, acelasi sofer isi va cumpara masina cu 1200 de Euro si va achita cei 850 de Euro, esalonat, pe o perioada lunga de 10-15 ani. Adica el va achita o suma absolut infima lunar, de maximum 10 Euro. Si cum romanii sunt atrasi de tot ce inseamna rate ca un magnet, e clar ca orice roman care nu are bani de o masina noua va cumpara una veche, proasta, pericol public, pentru ca taxa nu va mai fi o problema si o va achita in rate mici.

Din nefericire, Romania este campioana la cumparatul masinilor second-hand. Numai anul trecut, romanii au adus in tara noastra gunoaiele altora, adica vreo 250.000 de automobile second-hand, majoritatea mai vechi de 10 ani. E vorba de masini rulate in strainatate, care, in loc sa fie duse la casat, sunt cumparate pe bani de nimic de samsarii care le vand ulterior in Romania. Mai trist este ca la fiecare masina noua cumparata, s-au cumparat 3 masini second-hand... Adica parcul nostru auto se invecheste pe zi ce trece si parlamentarii au grija sa se invecheasca si mai mult. Tipic romanesc: toate tarile evolueaza si merg inainte, Romania merge inapoi.

Distribuie pe Facebook
mai multe