Taxa de Poluare va fi restituita integral de stat celor care au achitat-o intre 2007 si 2013

Taxa de Poluare va fi restituita integral de stat celor care au achitat-o intre 2007 si 2013
  • Taxa Auto se recupereaza esalonata pe 5 ani
  • Se adauga si dobanda pentru toata perioada
  • Timbrul de Mediu se plateste in continuare
Distribuie pe Facebook

Scandalul cu taxa auto se pare ca s-a sfarsit. Toti cei care au achitat taxa auto, indiferent ca a avut si alte denumiri, precum taxa de poluare sau taxa de mediu, isi vor primi banii inapoi. Cel putin asta spune noua ordonanta aparuta deja in Monitorul Oficial.

In stitlul caracteristic romanesc, autoritatile mai fac inca o data misto de romanii care au achitat TAXA AUTO intre 1 ianuarie 2007 si 1 martie 2013. Dupa ce le-au luat sume aberante pentru inmatricularea automobilelor noi sau second-hand, alesii nostri pregatesc inca o lovitura, aparent... pozitiva. Intra in vigoare ordonanta prin care toti cei care au platit aceasta taxa de mediu si-o vor putea recupera integral.

Noua lege spune ca o persoana poate merge la ANAF ca sa depuna un dosar format din buletin, chitanta sau ordinul de plata a taxei plus o cerere tip si copii dupa documentele masinii. Din pacate, nu se specifica cine trebuie sa faca aceasta cerere: cel care a platit taxa sau proprietarul actual al masinii? Mai mult, recuperarea banilor, pentru a nu da peste cap bugetul de stat, se va face esalonat pe o perioada de 5 ani... Ce inseamna asta?

Inseamna ca daca tu ai platit o taxa de poluare in valoare de 1000 de Euro o sa primesti cate 200 de Euro/an de la stat. De parca tu asa ai achitat taxa, in rate... nu cu banul jos. Pe langa aceasta mizerie, de fapt o magarie total ce ii nedreptateste pe contribuabili, pentru ca acestia nu au avut posibilitatea de plata a taxei in rate ci toata o data, cei care vor banii inapoi trebuie sa astepte 45 de zile pentru procesarea cererilor.

Singura veste buna este ca la suma initiala se va adauga si dobanda. Adica va veti fi transformat in niste mici camatari atunci cand veti incerca sa va recuperati banii de la Stat. Problema este ca inca nu se cunosc normele de aplicare ale Ordonantei de Urgenta. Asa ca nu se stie cine poate recupera banii si cum se intorc la acesta, desi momentan se vorbeste de un transfer bancar in contul celui care face cererea...

Pana cand vedem ce se intampla cu TAXA AUTO, un lucru ramane cert: taxa auto actuala ramane in continuare si trebuie platita de toata lumea. Ea se numeste acum TIMBRU DE MEDIU si in caz ca cineva isi recupereaza TAXA AUTO despre care vorbim mai sus, cand va vinde masina, noul proprietar este nevoit sa achite noul timbru de mediu. Adica oricum o dam, orice masina trebuie sa aiba o taxa achitata...

Distribuie pe Facebook
mai multe