TAXA AUTO 2013 - Calculator taxa auto poluare 2013

Potrivit legii aprobate de Parlament, cei care vor sa cumpere o masina inmatriculata in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 trebuie sa plateasca o taxa de poluare calculata in functie de capacitatea cilindrica, vechimea masinii si coeficientul de poluare. Noua taxa auto se aplica atat masinilor inmatriculate aduse din afara cat si masinilor inmatriculate in Romania inainte de 2007. Afla cat va fi taxa auto 2013 pentru masina ta folosind calculatorul de taxa auto 2013 si calculatorul taxa poluare 2013 de mai jos.
Categoria vehiculului:
Norma de poluare:
Norma de poluare Euro, se regaseste codificata in cartea de identitate a autovehiculului la rubrica 5 "Numarul de omologare", prin ultimele doua caractere din numarul de omologare, dupa cu urmeaza:
Norma de poluare Euro Codificare
Non Euro E0 sau R0
Euro 1 E1
Euro 2 E2
Euro 3 E3
Euro 4 E4
Euro 5 E5
Euro 6 E6
Euro I R1
Euro II R2
Euro III R3
Euro IV R4
Euro V R5 sau RE
Euro VI R6 II
In cazul autovehiculelor electrice, codificarea este EE. Autovehiculele hibride au inscris in cartea de identitate a vehiculului, la rubrica 10 "Sursa de energie", textul "hibrid".
Emisie CO2:
g/km
Valoarea combinata a emisiei CO2, exprimata in g/km, este cea inscrisa in cartea de identitate a autovehiculului la rubrica "Modificari ce nu afecteaza performantele si caracteristicile de folosinta ale vehiculului", pentru categoria "Autoturism M1" sau "Autoturism M1G" incadrat in norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6, cu exceptia celor prevazute la art. 6 alin (1) lit. c) din lege.
(Daca valoarea nu este trecuta in cartea masinii, lasa 0)
 
Filtru de particule, in cazul autovehiculelor echipate cu motor diesel prevazute din constructie cu filtru de particule, carora li se aplica o reducere de 25% doar daca in cartea de identitate a acestora, la rubrica "Modificari ce nu afecteaza performantele si caracteristicile de folosinta ale vehiculului", este inscris textul "Filtru de particule". Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" inscrie textul in cartea de identitate a vehiculului numai daca dispozitivul este prevazut in documentatia de omologare a autovehiculului si, suplimentar pentru autovehiculele rulate, in urma verificarii existentei si starii tehnice a acestuia.
Vechimea autovehiculului:
Vechimea autovehiculului, calculata ca diferenta intre data la care se efectueaza calculul si data primei inmatriculari.
In cazul autovehiculelor rulate care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania, data primei inmatriculari utilizata la calculul taxei este cea inscrisa la rubrica corespunzatoare a documentului de inmatriculare strain. In cazul in care din documentul de inmatriculare nu reiese data exacta a primei inmatriculari se va considera data de referinta prima zi a anului de fabricatie.
Capacitate cilindrica:
cm3
Capacitatea cilindrica, exprimata in cm3, se regaseste inscrisa in cartea de identitate a autovehiculului.
 
Guvernul a anuntat metoda de calcul a noului TIMBRU DE MEDIU. Vezi aici cum se va calcula dupa noua formula »
CALCULATOR TAXA AUTO 2013

Pana cand guvernul va stabili si aproba noua forma a taxei auto 2013 care va fi denumita "Timbrul de mediu" taxa auto de inmatriculare valabila in acest moment este cea de la inceputul lui 2012. Cursul la care se calculeaza a fost actualizat si este de 4.5223 fata de 4.3001 cat era anul trecut.

* Norma de poluare Euro si valoarea emisiei de CO2 trebuiesc mentionate de RAR in cartea de identitate a vehiculului pentru a fi luate in calcul

** In functie de rulajul mediu anual real al autoheviculului se mai poate obtine o reducere suplimentara a taxei pentru emisiile poluante de maxim 1.75%

*** Valoarea in lei a taxei se determina pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
(1 EUR = 4.5223 RON)

**** Legea pe baza caruia se calculeaza taxa auto 2013 este legea 9/2012 aplicata conform Norme metodologice de aplicare a legii privind taxa auto de poluare.

Stiri despre taxa auto si taxa de poluare

Cel mai mare cosmar al soferilor ar putea deveni realitate. Banca Mondiala recomanda Romaniei introducerea unei noi taxe de poluare din cauza masinilor vechi de pe strazi
Cel mai mare cosmar al soferilor ar putea deveni realitate. Banca Mondiala recomanda Romaniei introducerea unei noi taxe de poluare din cauza masinilor vechi de pe strazi
O noua taxa de poluare ar putea fi introdusa, in perioada urmatoare, in Romania, daca tara noastra alege sa tina cont de recomandarile facute de Banca Mondiala in Raportul de Tara privind Clima si Dezvoltarea.
Scapam, in sfarsit, de rable?
Scapam, in sfarsit, de rable? "In momentul de fata nu putem vorbi de taxa auto, vedem in 2023"
Tanczos Barna a oferit, in cursul zilei de astazi, noi detalii cu privire la subiectul taxarii masinilor vechi si poluante. Potrivit actualului ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, in momentul de fata nu se poate vorbi despre o taxa auto, dar "vedem in 2023".
Scapam, in sfarsit, de rable?
Scapam, in sfarsit, de rable? "Guvernul si-a asumat prin PNRR sa scoatem din circulatie 250.000 de vehicule mai vechi de 15 ani"
Romania ar putea scapa, in sfarsit, de rable. "Guvernul si-a asumat prin PNRR ca, pana in anul 2026, sa scoatem din circulatie 250.000 de vehicule mai vechi de 15 ani", a declarat actualul ministru al mediului. Potrivit lui Tanczos Barna, aceasta a fost "conditia ca Romania sa...
Scapam, in sfarsit, de rable?
Scapam, in sfarsit, de rable? "Romania sa gaseasca o solutie de descurajare a inmatricularii masinilor mai vechi de 15 ani"
Romania ar putea scapa, in sfarsit, de rable. Guvernul trebuie "sa gaseasca o solutie de descurajare a inmatricularii masinilor mai vechi de 15 ani" in schimbul banilor primiti prin PNRR.
Uita complet de taxa auto!
Uita complet de taxa auto! "Acolo nu scrie taxa. Scrie o masura de descurajare, deci pot sa fie mai multe lucruri"
Guvernul pare sa fi renuntat definitiv la ideea introducerii unei noi taxe auto. Dar acest lucru nu inseamna neaparat ca Executivul nu pregateste alte masuri de "descurajare a inscrierii autovehiculelor care polueaza".
Scapam, in sfarsit, de rable?
Scapam, in sfarsit, de rable? "Trebuie sa evitam sa mai fim cimitirul de masini vechi al Europei"
Romania ar putea scapa, in sfarsit, de rable. Guvernul cauta "masuri pentru a reduce poluarea".