TAXA AUTO 2015: Timbrul de Mediu se plateste de azi si pentru Euro 6

TAXA AUTO 2015: Timbrul de Mediu se plateste de azi si pentru Euro 6
  • Taxa este calculata la fel ca la norma de poluare Euro 5
  • Numai masinile electrice si hibride sunt scutite de taxa
  • Noua lege este valabila de la 31 august 2015
Distribuie pe Facebook

Incepand cu data de 31 august 2015 a intrat in vigoare o reglementare la nivel european care interzice fabricarea automobilelor cu norma de poluare Euro 5 sau mai mica, singura norma de poluare acceptata fiind cea Euro 6. Legea romaneasca spune clar: cand intra in vigoare norma Euro 6, masinile care se incadreaza aici trebuie sa plateasca TAXA AUTO.

Ca sa inteleaga toata lumea despre ce vorbim, o sa incercam sa fim cat mai concisi. Legea care face referire la TAXA AUTO, numita acum Timbru de Mediu, se numeste "Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 119 din 04.03.2013". Sa-i zicem OUG 9/2013.

In OUG 9/2013, la articolul 6, alineatul 3, se spune clar inca din 2013 ca: "Timbrul pentru autovehiculele cărora le corespunde norma de poluare Euro 6 se va determina pe baza formulei prevăzute la alin. (1) lit. a), odată cu intrarea în vigoare a normei Euro 6 pentru înmatricularea, vânzarea şi introducerea în circulație a vehiculelor noi, conform Regulamentului (CE) nr. 715/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2007 privind omologarea de tip a autovehiculelor în ceea ce priveşte emisiile provenind de la vehiculele uşoare pentru pasageri şi de la vehiculele uşoare comerciale (Euro 5 şi Euro 6) şi privind accesul la informațiile referitoare la repararea şi întreținerea vehiculelor."

Mai pe scurt, OUG 9/2013 spune ca de cand intra in vigoare norma Euro 6, conform Regulamentului Parlamentului European, adica 31 august 2015, masinile care intra in aceasta categorie vor fi taxate conform formulei prevazute la alin. (1), litera a).

In OUG 9/2013, formula prevazuta la alineatul 1, litera a) este cea care, pana acum, se folosea pentru calcularea taxei auto in cazul masinilor cu norma de poluare Euro 5. Mai precis, de acum, masinile cu norma de poluare Euro 6 vor fi taxate de ANAF ca si cele Euro 5, dupa formula:

a) pentru autovehiculele din categoria M1 cărora le corespunde norma de poluare Euro 5, timbrul de mediu se calculează după formula:
Suma de plată = [AxBx(100 - C)]/100, unde:
A = nivelul emisiilor de CO2, exprimat în grame/km mentionate în cartea de identitate a vehiculului;
B = valoarea emisiilor de CO2, exprimată în euro/1 gram km, prevăzută în anexa nr. 1;
C = cota de reducere a timbrului prevăzută în coloana 2 din anexa nr. 3;

TAXA AUTO, platita de azi si de proprietarii masinilor cu norma Euro 6

TAXA AUTO, platita de azi si de proprietarii masinilor cu norma Euro 6

Asadar, daca vreti sa aflati cat costa Timbrul de Mediu pentru automobilele cu norma de poluare Euro 6, puteti intra la Calculatorul Taxei Auto 2015 si sa selectati norma de poluare Euro 5, sa treceti emisiile de noxe din carte si... sa mergeti la ANAF! Nu uitati ca, in functie de vechimea masinii, dupa tabelul din Anexa 3 de mai sus, puteti beneficia de o reducere a taxei auto.

Distribuie pe Facebook
mai multe