10 lucruri care te transforma intr-un sofer slab

10 lucruri care te transforma intr-un sofer slab
  • Soferii pot produce accidente din cauza nevestei, a copiilor sau a pretului benzinei
  • Problemele de sanatate pot duce la cresterea riscului de accident
  • Exista meserii si zodii care sunt predispuse la accidente mai dese
Distribuie pe Facebook

Si aici nu ne referim la greutate. Ci la abilitatile tale de condus. Exista o serie de elemente care te pot transforma dintr-un sofer atent si concentrat, intr-unul extrem de prost, ce prezinta un real risc de accident. Iata cateva situatii pe care nu le putem ocoli mereu, dar care fara indoiala ne scad capacitatea de a conduce complet in siguranta.

1. Raceala

Nu avem dubii ca starea de sanatate a unui sofer poate influenta serios modul de conducere al acestuia. Insa aici nu ne referim la dureri de picior, ameteli, probleme cu vederea si asa mai departe, stari ce pot duce la un accident iminent. Ci vorbim despre o simpla raceala, care este des intalnita in ziua de azi, mai ales de cand avem o vreme asa de schimbatoare. O raceala simpla inseamna pentru un conducator auto mai multe preocupari: folosirea batistelor, stranuturi dese, utilizarea de medicamente (picaturi de nas, pastile), consumul de multe lichide, etc. In plus, conform studiilor, un sofer racit are atentia distrasa mult mai mult si nu se mai poate concentra la fel de bine ca unul sanatos. Mai mult, cand esti racit, ai tendinta sa reactionezi la situatii de urgenta mai greu, dar si sa mergi mai aproape de soferul din fata ta, spun specialistii. Asadar, daca pana acum credeai ca o simpla raceala nu este un motiv destul de bun ca sa lipsesti de la munca, iata ca este, in special daca ai treaba cu volanul.

10 lucruri care te transforma intr-un sofer prostDaca te urci la volan cand tusesti puternic, iti cresc sansele sa produci un accident cauzat de neatentie

2. Panourile publicitare

In Anglia, un panou publicitar urias ce facea reclama la un produs de lenjerie intima a fost dat jos si ulterior interzis cand numarul de accidente in acea zona a crescut simtitor. Insa nu ne referim doar la reclame sexy, cu modele atragatoare si forme apetisante care ne fura privirea cand conducem. Ci si la panourile care au reduceri uriase, numere mari si semne de punctuatie pronuntate. Soferul este pana la urma un om, iar oamenii sunt interesati de oferte bune si de reduceri in orice moment al anului. Cand conduci si vezi pe un panou scris mare "Reducere 90%", automat vrei sa vezi despre ce e vorba. In acele clipe, atentia soferului nu mai este la drum si concentrarea se pierde, riscul de accident crescand simtitor.

10 lucruri care te transforma intr-un sofer prostPanourile sexy au cauzat din totodeauna accidente. Acum este randul celor cu reduceri masive!

3. Cantatul la volan

Companiile de asigurari au spus ca pasiunea soferilor pentru muzica este o cauza majora a producerii de accidente. In clipa in care cineva este cu adevarat pasionat de anumite melodii si le fredoneaza cand conduce, atentia de la drum scade. In plus, cei care vor mereu sa fie la curent cu noutatile sau melodiile difuzate la radio se vor juca fara oprire cu butoanele, clipe in care, la fel, ochii vor fi distrasi de la drumul din fata. La fel este si cu schimbatul unui CD, operatiune care necesita secunde lungi de concentrare in alta zona decat la drum. Nu degeaba s-au inventat comenzile de volan. Multa lume crede ca aceste comenzi reprezinta doar un moft, o alta dotare prin care producatorul sa-ti ia banii. Insa comenzile pe volan sunt o masura de siguranta, pentru ca soferul va invata sa le foloseasca fara sa-si ia ochii de la sosea.

10 lucruri care te transforma intr-un sofer prostCantatul la volan te poate relaxa. Dar iti poate distrage si atentia de la condus!

4. Zodia Balanta

O companie de asigurari a facut un studiu anii trecuti si a ajuns la o concluzie uimitoare: se pare ca soferii care produc cele mai multe accidente sunt din zodia Balantei. Totul a inceput cu o gluma, la fel cum se fac in Romania si glumele despre soferii din Arges, ca fiind soferii cei mai slabi. Insa ulterior, statistic s-a dovedit ca Balanta este zodia cu soferii cei mai predisupusi la accidente. Acestia sunt urmati de cei din zodiile Varsator si Berbec. Poate ca nu prea ai ce face pentru a-ti schimba zodia in care te-ai nascut, dar daca te numeri printre cele trei enumerate mai sus, nu strica sa urmezi o scoala de pilotaj.

10 lucruri care te transforma intr-un sofer prostSoferii nascuti sub acest semn sunt predispusi la a produce accidente. Cel putin, asa spun specialistii!

5. Sa fii bucurestean

Conform statisticilor, soferii din Bucuresti sunt de departe cei mai prosti soferi intr'ale condusului. Si nu e vorba despre faptul ca sunt cei mai multi per kilometru urban, ci despre mediul in care si-au cladit arta de a conduce. Un oras aglomerat cu este capitala tarii noastre are un trafic haotic si o infrastructura ce lasa de dorit. Aglomeratia, semafoarele nesincronizate, semnalizarea proasta a strazilor si a intersectiilor, mitocania celorlalti soferi si drumurile proaste au contribuit enorm la nasterea unui "sofer de Bucuresti". Nu degeaba, o asigurare RCA pentru un rezident in capitala este mai scumpa decat in orasele mici. Acest "sofer de Bucuresti" este mai nervos, mai violent, mai vitezoman si este predispus la nerespectarea regulilor de circulatie. Motive destule pentru a fi un risc crescut de accident, fata de cei care si-au facut mana pe volan in orase mai mici si linistite.

10 lucruri care te transforma intr-un sofer prostIntr-o capitala asa de aglomerata, nu este greu sa te transformi intr-un sofer extrem de prost.

6. Sa fii avocat

Daca esti un avocat, ai toate sansele sa fi fost deja implicat intr-un accident. Asta ne arata un studiu din 2010 care a pus meseria de avocat pe primul loc in topul celor mai prosti soferi pe meserii. Poate ca din cauza stresului, a termenelor scurte, a naturii jobului si a sutelor de carti si manuale citite de-a lungul vietii, un avocat este mai nesigur pe el la volan. Se pare ca aproape 5 din 10 avocati cu permis de conducere au produs un accident in ultimii 7 ani de zile.

10 lucruri care te transforma intr-un sofer prostMeseria de avocat este stresanta prin natura ei. Se pare ca asta se reflecta si asupra modului de condus.

7. Sotia si iubita

Nu este nimic rau in a fi implicat intr-o relatie frumoasa si stabila. Dar este dovedit ca a conduce alaturi de sotie, iubita, amanta sau prietena te va face un sofer mai slab, decat daca te vei afla la volan alaturi de prieteni sau singur. Si asta pentru ca in 30% din relatii exista momente tensionate care se declanseaza in masina. Nu de putine ori se intampla sa porti o certa cu jumatatea ta atunci cand conduci. In aceste momente, numai 4% din cei care se cearta in habitaclu decid sa traga pe dreapta pentru a solutiona disputa. Restul merg mai departe, in timp ce se cearta, gesticuleaza, fac schimb de priviri si, uneori, se mai uita si pe telefoane, ziare sau alte obiecte. Toate aceste certuri pe care le ai in masina cu sotia sau iubita cresc riscul de accident, deoarece atentia ta nu mai este completa la drum, ci la discutie. Vei putea evita mult mai greu, cu concentrarea in alta parte, sa eviti, de exemplu, o masina oprita in mijlocul drumului.

10 lucruri care te transforma intr-un sofer prostFemeia de langa tine zambeste de cele mai multe ori. Dar atunci cand va certati in masina, riscul de a se intampla ceva grav creste!

8. Scumpirea carburantului

Nu toti soferii se gandesc la cat costa benzina in ziua de azi. Dar sunt destui cei care fac tot posibilul sa mearga cu masina cat mai economic, tinand cont ca Romania are un pret al litrului de benzina si motorina mai scump decat in multe alte tari Europene cu salarii mult mai mari. Exista un numar semnificativ de soferi care pun carburant in automobile cu portia destul de redusa, in valoare de 50 sau 100 de lei. De altfel, se pare ca numai 2 din 10 soferi care vin la pompa fac plinul de carburant la masina. Restul pun de mai putini bani, pentru a economisi banii. Si, atunci cand pui benzina de bani putini, risti sa dai siguranta in conducere pe economie. Adica nu vei mai accelera la fel de tare atunci cand depasesti un alt vehicul ca sa nu consumi, dar nu vei mai opri nici atunci cand semaforul se schimba brusc, trecand pe rosu. Tot din pricina ideii de economie de benzina. Chiar daca este o realitate trista, Romania are multi soferi care se gandesc foarte mult la cat si cum consuma masina lor.

10 lucruri care te transforma intr-un sofer prostDegeaba le cerem sa-l ieftineasca, pentru ca Ponta il scumpeste chiar de la inceputul lui 2014!

9. Copiii

A avea mai mult de un copil mic in masina este o cauza serioasa de accidente in toata lumea. Doi sau mai multi copii intr-o masina inseamna galagie, distractie, haos si agitatie in habitaclu. Daca in masina nu se afla inca un adult, adica mama lor, care sa-i puna la punct, sarcina ii revine soferului. Acesta, avand copii in spate care se agita, se harjonesc sau se iau la bataie, trebuie sa se ocupe simultan si de condus, dar si de educatia odraslelor. Avand copii in masina, soferul va fi extraordinar de mult cu atentia la acestia, in loc sa fie atent la semafor, la alte masini sau la semnele de circulatie. Riscul de a avea un accident, din cauza neatentiei la volan, creste cam cu 25 de procente atunci cand in masina se afla copii. Poate ca cel mai bine este ca acestia sa se bucure de o educatie in prealabil, sau sa aiba parte de sisteme multimedia, cum ar fi ecranele LCD, care sa le distraga atentia si sa-i tina ocupati.

10 lucruri care te transforma intr-un sofer prostCu o armata de copii, este greu sa iti pastrezi intreaga concentrare la condus!

10. Familiarizarea cu acelasi drum

Fara indoiala, exista foarte multi soferi care circula pe aceeasi ruta zi de zi. Multi dintre noi invatam gropile, semafoarele, care banda este mai buna de mers, unde este aglomeratie si unde nu, astfel incat sa scurtam timpul petrecut in trafic. Dar atunci cand un drum il invatam pe de rost, cu toate secretele sale, crestem riscul de accident. Si asta pentru ca creierul nostru invatat cu fiecare amanunt de pe ruta noastra, va sta mai relaxat si nu va functiona la capacitate maxima, ca atunci cand, de exemplu, ne ratacim sau suntem pe un drum nou. Pe un sector de drum nou ne focalizam toata atentia pe fiecare mic detaliu: fiecare semn de circulatie, semafor, gropi, masini parcate, ne asiguram mai mult in oglinzi, suntem mai atenti la pietoni, etc. Daca insa circulam pe un drum stiut pe de rost, vom face totul instinctiv, pentru ca stim cum sa ocolim o groapa, stim ca daca prindem un semafor verde acum il vom prinde si pe urmatorul, stim cat dureaza un semafor, stim pe ce treceri sunt mereu pietoni si asa mai departe. Insa, atunci cand ceva se va schimba in rutina noastra de zi cu zi, invatata pe de rost, riscam sa facem un accident. Adica, daca peste noapte, pe drumul familiar noua apare o schimbare, un semafor nou, o banda care te obliga la dreapta, o parcare noua, o reparatie a drumului, etc., creierul nostru va lucra mai greu pentru a percepe schimbarea, moment in care riscam ca aceasta neatentie nascuta din obisnuinta si rutina drumului, sa duca la un accident.

10 lucruri care te transforma intr-un sofer prostCand inveti o ruta pe de rost, incepi sa te preocupi de alte lucruri, creierul tau stiind deja ce sa faca. Insa asta este gresit!

V-am prezentat cateva exemple de situatii care ne pot transforma in soferi cu aptitudini reduse intr'ale condusului. Mai exista si alte situatii, mai exista si alte cazuri in care riscul de accidentare creste semnificativ. Insa acestea sunt destul de uzuale, asa ca vi le prezentam si voua. Daca ai alta parere decat noi, te invitam sa lasi un comentariu mai jos in care sa ne spui ce alte cazuri si situatii ce pot creste riscul producerii un accident ai intalnit tu.

Mai citeste si: 10 activitati ale soferului care duc la accidente rutiere

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (11) Poze 10 lucruri care te transforma intr-un sofer prost
mai multe