Avantajele unei cutii manuale. De ce sa cumperi o masina cu trei pedale

Avantajele unei cutii manuale. De ce sa cumperi o masina cu trei pedale
  • O transmisie manuala inseamna un pret mai mic de platit in cazul unei masini noi
  • O transmisie manuala inseamna uneori performante superioare si consum redus de carburant
  • O transmisie manuala inseamna costuri reduse cu intretinerea cutiei de viteze
Distribuie pe Facebook

Manuala sau automata? Un raspuns universal valabil este imposibil de dat, insa macar il putem cauta printre avantajele, respectiv dezavantajele celor doua optiuni in materie de transmisie.

Chiar daca producatorii de masini i-au pus gand rau, cutia manuala inca are numerosi adepti de partea sa. Atat la nivel global, cat mai ales pe Batranul Continent.

Iar acest lucru se intampla cel mai probabil din urmatoarele motive:

  • Pretul mai mic la achizitie

Nu mai reprezinta niciun secret pentru nimeni. Cumparat de nou, indiferent de marca sau model, un automobil echipat cu o transmisie manuala va fi intotdeauna mai ieftin decat versiunea similara dotata cu o cutie automata.

Diferentele de pret pornesc de la cateva sute de euro, insa in cele mai multe dintre cazuri vorbim despre sume de peste 1.000 de euro pe care persoanele care bifeaza o automata in locul manualei sunt nevoite sa le scoata din buzunar.

  • Greutatea scazuta

Un automobil echipat cu o transmisie manuala nu doar ca este mai ieftin decat versiunea similara dotata cu o cutie automata, dar cantareste si cu cateva (zeci de) kilograme mai putin decat aceasta.

Argumentele din spatele acestei afirmatii sunt, cel mai probabil, cunoscute de toata lumea: o manuala nu este nici pe departe la fel de complexa precum automata, iar in componenta nu regasim la fel de multe piese.

  • Nu mananca la fel de mult carburant

Intr-adevar, vremurile in care automobilele echipate cu o transmisie automata consumau aproape cat un camion au trecut, insa versiunea similara dotata cu o cutie manuala va fi - in marea majoritatea a cazurilor, mai eficienta.

Pe scurt, nu economisesti doar in momentul in care ai cumparat masina propriu-zisa, ci si pe parcurs, o manuala facandu-te sa treci mai rar pe la benzinarii comparativ cu o automata.

  • Este mai usor de intretinut

Colac peste pupaza, un automobil echipat cu o transmisie manuala este si mai usor de intretinut decat versiunea similara dotata cu o cutie automata. Motivul? Acelasi design simplu de care discutam inclusiv la punctul doi.

O manuala nu are nici modulele electronice, dar nici sistemele de racire sau pompele unei automate, singurele ingrijiri de care ea are nevoie constand in schimburile - si acelea rare, de ulei.

  • Ofera performante superioare

Bine, partea cu performantele superioare depinde de la caz la caz. Daca discutam despre un automobil echipat cu o transmisie de tip DCT, atunci versiunea similara dotata cu o cutie manuala nu va fi mai rapida - exceptand probabil viteza maxima.

Si totusi, daca vine vorba despre o automata traditionala, o manuala se va lauda in fata acesteia cu performante superioare. Inclusiv la capitolul "pierderi de putere".

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Tehnica Auto DATA PUBLICĂRII: 10 Noiembrie 2016