Dezavantajele unei cutii manuale. De ce sa nu cumperi o masina cu trei pedale

Dezavantajele unei cutii manuale. De ce sa nu cumperi o masina cu trei pedale
  • Cutia manuala este un cosmar in trafic intens
  • Cutia manuala nu este la fel de performanta in unele situatii
  • Cutia manuala poate creste uneori consumul
Distribuie pe Facebook

Manuala sau automata? Un raspuns universal valabil este imposibil de dat, insa macar il putem cauta printre avantajele, respectiv dezavantajele celor doua optiuni in materie de transmisie.

Producatorii de masini i-au pus gand rau si pe buna dreptate. Exista numeroase motive pentru care 'batrana' transmisie manuala trebuie sa dispara din peisajul auto.

Inclusiv urmatoarele:

  • Te chinuie in trafic intens

Un automobil echipat cu o transmisie manuala va fi intotdeauna mai putin confortabil decat versiunea similara dotata cu o cutie automata. Mai ales in ambuteiaje, atunci cand esti nevoit sa calci ambreiajul de trei ori pe secunda.

Nu poti sau nu vrei sa lasi in urma senzatiile de control si incredere in propriile forte pe care ti le ofera o manuala atunci cand schimbi de unul singur treptele de viteza? Ai putea incerca o automata cu padele.

  • Nu este la fel de performanta

Placere sau performanta? Un automobil echipat cu o transmisie manuala va fi de cele mai multe ori mai incet versiunea similara dotata cu o cutie automata. Cel putin in cazul acceleratiilor de la 0 la 100 de kilometri pe ora.

Apoi se mai pune si problema disponibilitatii manualei. Ultimele noutati in materie de modele sport si super-sport sunt livrate la pachet de catre producatorii de masini exclusiv in compania unei automate cu dublu ambreiaj.

  • Creste consumul de carburant

Nu este niciun fel de greseala. Un automobil echipat cu o transmisie manuala poate consuma uneori mai mult decat versiunea similara dotata cu o cutie automata.

In unele cazuri cu numai 0.1 litri la 100 kilometri, in altele cazuri cu o valoare superioara acesteia. Iar mai mult carburant ars inseamna mai multe emisii de dioxid de carbon emise.

  • Ambreiajul, bata-l vina

Probabil te bucuri sa stii ca un automobil echipat cu o transmisie manuala va fi intotdeauna mai usor de intretinut decat versiunea similara dotata cu o cutie automata.

Te bucuri sa nu ai grija pompelor sau sistemelor de racire cum se intampla in cazul unei automate, insa si manuala are un defect: odata picat ambreiajul, vei fi mai sarac cu cateva mii bune de lei.

  • Mai greu de invatat

Un automobil echipat cu o transmisie manuala va fi intotdeauna mai greu de invatat decat versiunea similara dotata cu o cutie automata. Exista persoane care au nevoie de o viata intreaga pentru a deslusi care-i treaba cu schimbarea vitezelor.

Si asta fara sa adaugam rampe in ecuatie. Asadar, pe scurt, exista un oarecare sambure de adevar in afirmatia americanului potrivit careia "manuala este cel mai bun antifurt al unei masini".

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Tehnica Auto DATA PUBLICĂRII: 11 Noiembrie 2016