De cate ori iti poti polisha masina?

De cate ori iti poti polisha masina?
Foarte multi clienti, de-a lungul vremii, mi-au pus intrebarea asta directa: "Ok, am inteles ca folosesti mai multe paste si mai multe tampoane, discuri de lana sau din burete, ca sa imi dai o noua fata vopselei. Dar pastele sau polishurile alea, cum le numiti voi, sunt in general abrazive, iar cu fiecare trecere, se rectifica de fapt un strat mai mare sau mai mic (voi spuneti ca e mic!) din vopsea sau din lac. In concluzie, cu fiecare noua polishare, grosimea vopselei de pe masina mea se subtiaza.
Distribuie pe Facebook

Poate ca inteleg si accept sacrificiul asta - cum rabda baba la frumusete - dar intrebarea care ma nelinisteste pe mine este una fireasca: de cate ori pot polisha, rectifica sau taia din stratul de vopsea? Nu cumva, din nebagare de seama, ma voi trezi fara vopsea pe masina, la un moment dat, si voi pagubi mai mult?!"
In primul rand, ca sa raspundem imediat si la fel de transant, lucrurile NU STAU ASA sau nu ar trebui sa stea asa. Ingrijirea vopselei este ceva mai complexa putin (la fel cum tratamentul la medic nu se termina automat in sala de chirurgie). Dar pentru a clarifica aceasta problema va trebui sa avem o imagine a structurii vopselei si a felului in care functioneaza ea.
Si daca pe mine nu ma intereseaza... "structura vopselei"?!
Inainte de asta insa, ar trebui sa vedem de ce avem nevoie de cunostine despre ingrijirea vopselei si despre structura ei? De ce sunt importante aceste lucruri, plictisitoare poate, si daca fac, pana la urma, o diferenta care sa merite?
Daca vei intelege structura si functionarea vopselei, vei avea mai mult control si o masina mai frumoasa, mereu.
Vei avea capacitatea sa decizi ce fel de tratament este necesar pentru vopseaua ta si sa NU mai poti fi manipulat vreodata de vreun mester de la colt de strada, dar nici de "profesionistii" facuti la minut de la reprezentantele auto.
In plus, vei sti dupa ce criterii trebuie sa-ti alegi spalatoria si cum poti contracara efectele degradante ale actiunilor lor (spalatoria mecanica => FRECARE!; spalatoria "touchless"/cu spuma activa => Agresiune CHIMICA!).
Cine nu va avea cunostintele necesare nu va intelege vopseaua masinii sale si necesitatile ei. O va neglija, iar peste o vreme se va descoperi in scenariul de cosmar descris la inceputul acestui articol.
Iar la numai cateva luni de la cumparare, procesul degradarii accelerate al vopselei va incepe. Masina isi va pierde pe zi ce trece stralucrirea, frumusetea, iar asta va scadea considerabil valoarea masinii.
De aceea, cei care NU vor sti cum se ingrijeste permanent vopseaua vor pierde bani si vor pierde Imagine (se stie ca infatisarea masinii iti exprima personalitatea). In final, acestia din urma sunt sortiti sa inghita toate bazaconiile celor care au mereu atintit un ochi pe buzunarul lor.
Indiferent de vopseaua masinii tale, ea va primi Contaminari si Zgarieturi
Sa incepem cu structura vopselei. Simplu explicat, vopseaua originala, din fabrica, poate fi intr-un strat sau din mai multe straturi. De fapt, amandoua au mai multe straturi, dar voi explica imediat ce le diferentiaza.
Acum, imagineaza-ti o sectiune prin caroseria masinii tale: vei avea un strat de tabla, un strat de primer (pe care il poti gandi ca pe o amorsa) si un strat de vosea, in primul caz. In al doilea caz, diferenta o face stratul de lac (in plus) ce acopera vopseaua, cea care contine pigmentul (culoarea). Stratul de lac este de obicei incolor si are ca functii: protectia, stralucirea si, in general, infrumusetarea finisajului.
In ambele cazuri, stratul de la suprafata va primi o serie intreaga de contaminari (bitum, rasini de copaci, gainat, ploi acide, "film de sosea" = toate reziduurile lasate de alte masini pe sosea, vopsea de la marcaje si multe altele). La acestea se adauga actiunile spalatoriilor auto.
Ele, spalatoriile sunt un rau necesar, pentru ca fara ele nu se poate. Dar trebuie sa fim constienti de agresiunea lor mecanica sau chimica asupra vopselei, ca sa o putem contracara. (Nu mai vorbim aici de lipsa lor de professionalism, a spalatorilor, daca se poate discuta despre asa un lucru - profesionalism - in cazul lor*)
4 cazuri posibile pentru starea vopselei tale
De aici, mai departe, putem deosebi 4 stari posibile ale unei vopsele, functie de felul in care a fost ea ingriita sau nu de-a lungul timpului. Nu vom insista, le vom trece numai in revista.

Cazul 1 descrie Starea Vopselei noi. Aceasta are prezente pe suprafata contaminarile despre care am vorbit mai sus si zgarieturi fine (poate chiar invizibile cu ochiul liber deocamdata). Tratamentele recomandate pentru acest caz sunt: Decontaminarea (argila sau polish de curatare) si Protejarea (Wax sau Paint Sealant)

De cate ori iti poti polisha masina?

Cazul 2 ilustreaza Starea Vopselei masinilor noi sau cu un grad nu prea avansat de folosire. Sunt prezentate nelipsitele contaminari si zgarieturi mai adanci. Acestea din urma sunt in marea lor majoritate zgarieturi superficiale sau chiar matuieli capatate in timpul spalarii, dar si in parcari: de la haine, unele bagaje, pungi de cumparaturi, etc. Tratamentele recomandate sunt polishare usoara (intr-unul sau doi pasi) cu polish mediu sau swirl remover si protectie.

De cate ori iti poti polisha masina?

Cazul 3 se refera la o Stare grava a vopselei, zgarieturile sunt adanci, ca niste urme de hartie abraziva. Acesta este cazul care necesita o interventie invaziva - ca sa folosim un termen utilizat cand se vorbeste de operatii - de taiere si indepartare (rectificare) a stratului compromis. Aici vorbim deja de "reconditionarea vopselei", este necesara refacerea, corectia ei. Tratamentele se fac in cel putin 3 pasi - bufuire cu compound, polish abraziv si swirl remover - si acesta este cazul pe care il au in vedere, in mod incorect in general, cei care vorbesc despre subtierea stratului de vopsea.

De cate ori iti poti polisha masina?

Cazul 4 este ilustrarea Starii Vopselei fara speranta, in sensul ca posibilitatile de actiune ale detailingului au incetat. Aici se impune inlocuirea vopselei, revopsirea reperului sau a masinii.



De cate ori iti poti polisha masina?

Ceea ce trebuie sa intelegi tu si sa retii este: 1. Nu este nevoie sa lasi vopseaua masinii tale sa ajunga in starea 3 (care este una grava si necesita o interventie "chirurgicala", conducand in final la scenariul cu care am inceput) si 2. Trebuie sa intelegi ca termenul de polshare, lustruirea vopselei este atat de larg incat acopera atat actiuni non-invazive, ca decontaminarea si ceruirea, dar si pe cele de rectificare a stratului contaminat in profunzime.

Nu in ultimul rand, ar trebui sa intelegi ca spalatorul tau auto nu-ti va spune asta (pentru ca habar n-are); vopsitorul tau auto nu te va invata asta (pentru ca lui ii vin banii din inlocuirea vopselei de pe masina ta si nu din intretinerea celei originale, respectiv din cazul 4); iar nici dealerul care ti-a vandut masina nu te va invata ce ai de facut (nu numai pentru ca nici ei nu prea stiu, dar ei sunt concentrati pe cum ar putea sa-ti vanda o masina noua).

Pentru toti acestia si multi altii, daca incerci sa comunici lucrurile de mai sus, vei vorbi deja o limba straina.

Ce ai de facut ca sa nu ajungi niciodata cu vopseaua masinii tale in starea critica?

Acum, dupa ce ai o idee despre structura vopselei si felul in care starea ei este pusa in pericol, ingrijirea corespunzatoare ar trebui sa fie foarte simpla.

Inca din prima zi, de cand ai cumparat masina, trebuie sa stii ca ea ar fi bine sa fie in starea 1, descrisa mai sus. De ce? Pentru ca pur si simplu nici o masina care este cumparata astazi nu a fost fabricata (vopsita) ieri. Ea are o intreaga instorie in spate - pana ajunge la dealer - si, desi nu voi insista aici cu detalii, vopseaua are deja anumite contaminari invizibile. Apoi, nici o decontaminare nu este in plus.


Deci prima operatie necesara este decontaminarea.


Mai ales daca nu faci aceasta operatie la un profesionist, cel mai sigur si mai eficient este sa folosesti o argila curatitoare. Profesionistii mai au la dispozitie varianta polishului de curatare, care - dupa cum ii spune si numele - are capacitatea de a curata, de a decontamina vopseaua fara a taia din grosimea ei.
Dupa decontaminare - care, repet, trebuie facuta din prima zi si repetata mereu - este obligatoriu sa se utilizeze un produs de protectie. Acestea din urma pot fi ceruri auto (au o durabilitate mai mica) sau paint sealanturi (dureaza de cateva ori mai mult).
Aceste doua operatii simple - pot fi facute si de un copil mai maricel, care intelege ce face - sunt esentiale pentru protejarea vopselei si pastrarea ei pentru foarte multa vreme in conditia starii 1, figurata anterior.
Nu exista prea des in executia acestor operatii, dar ele ar trebui sa fie obligatorii dupa fiecare spalare.
Cazul ideal si viata reala

Cazul ideal este o suprafata perfecta, decontaminata, polishata si protejata, asa cum este indicat in schema de mai sus, fara contaminari de vreun fel si fara zgarieturi.

Trebuie sa fim realisti insa: acest caz este foarte rar si dureaza putina vreme in viata de zi cu zi. Am putea prelungi durata acestei stari daca masina ar fi tinuta in garaj, daca ar fi decontaminata si protejata dupa fiecare spalare, daca ar fi spalata in conditii perfecte frecvent, regulat si dupa fiecare calatorie ceva mai indelungata.

Dar viata reala este altfel. Ea ne obliga sa tinem cel mai des masina in fata blocului, sub cerul liber si sa o spalam in diverse locuri, in primul rand la spalatoriile de cartier (care nu inteleg decontaminarea si protejarea autentice).

In concluzie, un scop realist si satisfacator ar fi acela de a incerca sa ne pastram masinile cat mai aproape de conditia sau starea cazului 1.

De cate ori iti poti polisha masina?

Parasirea acesti situatii si indreptarea catre conditiile cazurilor 2 si 3 ar trebui sa ne ingrijoreze.

Totusi, de cate ori poti polisha masina?

In final, ca sa raspund concret la intrebarea din titlu, desi ar trebui sa o poti face acum si singur, nimeni nu poate spune exact de cate ori. Conceptul de polisare, lustruire a vopselei este atat de larg incat poate porni de la produse non-abrazive si se poate termina cu cele mai agresive solutii.

Cateva lucruri ar fi insa mai importante decat raspunsul la intrebarea "de cate ori":

1. Sa pastrezi conditia vopselei masinii tale cat mai aproape de Starea 1 sau de Cazul IDEAL.
2. Daca masina nu este noua, iar vopseaua se afla mai aproape de Starea 2 sau 3, trebuie facuta obligatoriu o analiza prealabila. Apoi, tratamentul (polisharea, bufuirea/rectificarea) trebuie executate diferentiat, pe zone. Daca am de eliminat, sa spunem, o zgarietura mai adanca, pot folosi un compound mai agresiv. Dar trebuie sa o fac doar local si nu pe toata suprafata vopselei.
3. INTOTDEAUNA - dar cu atat mai mult in Starea 2 sau 3 - polisharea trebuie urmata de aplicarea unui produs de protectie.
4. Daca am o zgarietura izolata si adanca, retine ca rezultatul analizei prealabile despre care vorbeam la punctul 2 ar putea sa-mi indice ca este mai bine sa o las acolo (si sa ma obisnuiesc cu ea), decat sa o elimin cu orice pret - dar acesta este subiectul unui alt articol.

Urmand aceste reguli, nu vei ajunge niciodata in situatia scenariului de la inceput. Tratamentele agresive, care necesita rectificarea, indepartarea stratului contaminat al vopselei sau lacului, nu se fac decat in cazul masinilor neingrijite corspunzator.
Nu e normal sa tai mereu, ca sa am o suprafata stralucitoare (care reflecta cat mai multa lumina), este indeajuns sa o decontaminez si protejez REGULAT.



Multumim pentru text d-lui Cristian Pop de la Expert Detailing

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze De cate ori iti poti polisha masina?
mai multe