Dezavantajele unei cutii automate. De ce sa nu cumperi o masina cu doua pedale

Dezavantajele unei cutii automate. De ce sa nu cumperi o masina cu doua pedale
  • O cutie automata iti va scoate din buzunare mai multi bani
  • O cutie automata iti aduce cateva zeci de kilograme in plus
  • O cutie automata este consuma mai mult si nu e la fel de rapida
Distribuie pe Facebook

Manuala sau automata? Un raspuns universal valabil este imposibil de dat, insa macar il putem cauta printre avantajele, respectiv dezavantajele celor doua optiuni in materie de transmisie.

Chiar daca se afla la mare cautare zilele acestea si devine incet, dar sigur preferat producatorilor de masini, respectivi clientilor din lumea intreaga, cutia automata nu este nici pe departe perfecta.

Ba dimpotriva, are si ea cateva dezavantaje - printre care si urmatoarele:

  • Te costa intre cateva sute si cateva mii de euro

Desi propune un plus de confort la condus, mai ales in conditii de trafic intens, un automobil echipat cu o transmisie automata va fi intotdeauna mai scump decat versiunea similara dotata cu o cutie manuala.

Uneori doar cu cateva sute de euro, alteori cu cateva mii de euro, depinde de la caz la caz. Acum daca ii si merita ori ba, ramane la latitudinea persoanelor puse in postura de a alege intre cele doua unitati.

  • Ingrasa masina cu cateva zeci de kilograme

Nu avem nici macar cea mai mica idee daca ai fost vreodata suficient de curios incat sa arunci o privire in fisele tehnice publicate de producatorii auto, insa daca raspunsul tau incepe cu "n" si se termine cu "u"...

... ei bine, atunci iti vom spune noi deznodamantul: un automobil echipat cu o transmisie automata va cantari intotdeauna cu cateva zeci de kilograme mai mult decat versiunea similara dotata cu o cutie manuala.

  • Ofera performante inferioare

Exista si cateva exceptii de la aceasta regula - in special atunci cand subiectul principal il reprezinta unitatile cu dublu ambreiaj de pe versiunile cu veleitati sportive, dar...

... in cele mai multe dintre cazuri, un automobil echipat cu o transmisie automata nu va fi la fel de rapid precum versiunea similara dotata cu o cutie manuala. Indiferent ca vorbim de sprintul 0 - 100 km/h ori viteza maxima.

  • Consuma mai mult carburant

​De parca nu ar fi fost indeajuns faptul ca se "lauda" cu performante inferioare, un automobil echipat cu o transmisie automata nu este nici macar la fel de eficient precum versiunea similara dotata cu o cutie manuala.

Sigur, nici in cazul de fata nu se poate vorbi chiar despre o regula generala, unele automate reusind sa fie mai eficiente decat manualele. Cel putin la nivel de hartie.

  • Are costuri mai mari de intretinere

​Vezi tu, un automobil echipat cu o transmisie automata iti va scoate mai multi bani din buzunare comparativ cu versiunea similara dotata cu o cutie manuala atat la momentul achizitiei, cat si dupa.

Si nu doar din pricina faptului ca are un consum de carburant mai mare, dar si din cauza ca o automata are costuri mai mari de intretinere. Daca mai si pica ceva pe acolo, te-ai scos!

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Tehnica Auto DATA PUBLICĂRII: 17 Noiembrie 2016