Semnele care iti spun ca esti pe cale sa ramai fara AMBREIAJ

Semnele care iti spun ca esti pe cale sa ramai fara AMBREIAJ
  • Pedala si-a schimbat dintr-o data pozitia
  • Nu mai intra usor in treapta intai sau in marsarier
  • Motorul se tureaza dar masina nu accelereaza
Distribuie pe Facebook

Ambreiajul este o piesa vitala a masinii tale, care insa dupa o anumita perioada necesita inlocuire. Asadar, putem vorbi despre o consumabila...mai longeviva. Un ambreiaj nu cedeaza dintr-o data, iar inainte de a o face, iti da anumite semne pe care ar fi bine sa le intelegi.

In acest fel nu te vei gasi in situatia unei vacante stricate, sau nu vei fi nevoit sa duci masina la service pe platforma, lucru care te-ar costa destul de mult. Asadar, care sunt semnele care te anunta ca este timpul sa te gandesti la un ambreiaj nou?

In primul rand, daca pedala si-a schimbat pozitia, adica daca prinde mult prea sus sau mult prea jos dintr-o data, ar fi bine sa duci masina in service pentru o verificare. Tot aici ajungi si daca auzi un zgomot la cuplarea ambreiajului.

Ambreiaj

Prin zgomot ne referim la un hurit cauzat in general de rulmentul care s-a uzat peste masura si necesita schimbare urgent.

Daca pedala de ambreiaj este moale sau tare, de vina este placa de presiune care incepe sa cedeze, sau altceva din sistemul hidraulic. In orice caz, este necesara o vizita in service.

Ambreiaj

O alta situatie in care ar fi bine sa nu ajungi este aceea cand pedala de ambreiaj este blocata. Asta inseamna ca cel mai probabil parghia ce apasa placa de presiune este blocata din mai multe motive. Spre exemplu, aceasta este uzata peste masura, prezinta crapaturi sau pompa hidraulica a cedat.

Un alt semn este umezeala sub pedala sau la motor in zona pompei hidraulice. In acest caz, cilindrul hidraulic nu a cedat inca de tot, dar nici nu mai are mult. Singurul lucru pe care poti sa-l faci este sa-l inlocuiesti cat mai repede pana nu ramai fara lichid si implicit fara pedala de ambreiaj.

Ambreiaj

Teoretic, intrarea in prima treapta de viteza sau in marsarier ar trebui sa se faca usor, fara niciun zgomot. Daca nu mai intra usor sau cutia de viteze incepe sa caraie inseamna ca placa de presiune nu isi mai face treaba bine si nu decupleaza ambreiajul complet de volanta.

Cea mai intalnita situatie este atunci cand motorul se tureaza dar masina nu accelereaza. De vina este uzura ambreiajului peste limita maxima admisa. Acesta incepe sa patineze iar motorul nu mai este conectat perfect cu transmisia.

Ambreiaj

Deasemenea, daca atunci cand schimbi viteza auzi niste mici agataturi metalice, sa stii ca de vina este placa de presiune iar ambreiajul nu se decupleaza nici in acest caz perfect.

Cateva sfaturi simple care prelungesc viata ambreiajului:

- sa nu stai niciodata cu piciorul pe ambreiaj atunci cand masina este in miscare

- nu brusca ambreiajul la schimbarea treptelor de viteza

- nu tine ambreiajul apasat si treapta intai cuplata atunci cand semaforul este rosu

- apasa intotdeauna pedala de ambreiaj pana la capat atunci cand schimbi viteza

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Ambreiaj
mai multe
Publicat în categoria: Tehnica Auto DATA PUBLICĂRII: 14 August 2018