Nu sunt un mare fan al noului design "rechin" pe care l-a implementat BMW mai la toate modelele actuale. Adica revenirea la o grila frontala agresiva, cu partea de sus evidentiata spre exterior. Insa asta este identitatea noilor modele bavareze, asa ca ne adaptam. Nu arata nici rau, dar parca imi inspira mult prea multa violenta estetica.
BMW se intoarce la origini. Noile modele cu grila agresiva sunt deja numite 'Rechin' Noul BMW X5 este o masina voluminoasa, care impune respect, exact la fel ca celelalte generatii. Modificarile nu sunt extrem de vizibile, sunt mai degraba la mici amanunte, cum ar fi la faruri, spoilere si praguri. Poate ca si pachetul vizual Pure Experience atrage ochiul, insa fara jantele de 19 inch care sunt de vara, peisajul este incomplet. Diferenta si pasul ceva mai mare pe care l-au facut nemtii in materie de design le simti cand privesti partea din spate. Daca te trezesti somnoros si te stergi la ochi, ai putea jura ca e vorba de un X3. Mai ales cu aceste jante sub-dimensionate, dotate cu pneuri de iarna.
Asadar, avem o fata noua si un spate imprumutat de la fratele mai mic, multe elemente noi si acelasi peisaj general. Concluzia? Nimic nou. Adica X5 pastreaza un aspect placut, care nu iese in evidenta, greu de iubit, greu de strambat din nas in fata lui.
Farurile adaptive cu LED, o optiune care costa putin peste 1500 de Euro. Insa lumina este perfecta si te ajuta in orice situatie.
Grila frontala este inclinata invers fata de ce au avut pana acum generatiile de X5. Motiv pentru care intra in categoria 'rechin'.
BMW X3? Nicidecum... Este noul X5 cu stopuri asemanatoare cu cele ale fratelui mai mic. Tot cu LED, evident.
Grila frontala are in mijloc camera video cu un unghi foarte larg de acoperire.
La interior, povestea este alta. Problema mea e ca ar trebui sa privesc obiectiv, dar nu pot. Pentru ca sunt obisnuit cu interioarele de BMW calitative, fara defecte, fara repros, realizate special pentru un confort maxim. Tot de la alte masini de test din trecut, Seria 3, 4, 5 sau 7. Iar acest BMW X5 nu iese din aceeasi descriere laudabila.
Modificari la prima vedere nu prea sunt in aranjamentul interiorului. Un ecran LCD mai mare cat un laptop troneaza in centrul bordului, ornamente care imita un lemn cu textura fibroasa, tapiterie din piele maro, volan M, ceasuri de bord mari, butoane destul de putine, bla bla bla. As putea sa vorbesc despre interior pana maine, atat de complex este si atat de bine realizat. Mai revin la el si la capitolul despre dotari.
Interiorul lui X5 si lumina ambientala albastra.
Insa as vrea sa subliniez ceva. Si anume iluminarea ambientala de la interior. BMW iti da posibilitatea ca bordul si portierele sa fie iluminate in diverse culori. Sau, daca vrei, poti combina mai multe culori pentru diverse locuri: bord, portiere sau lumina de sub bord, care te face sa te simti bine cand iti vezi picioarele colorate. Daca pleci suparat de la o intalnire, pui albastru peste tot. Daca vrei pace in lume, pui alb peste tot. Sau de Paste, poti pune rosu peste tot. Sau, daca tii cu Dinamo, combini rosu cu alb. Si stelistii au o varianta...
Scopul acestei optiuni de a modifica luminile ambientale? Niciunul. Dar nici nu ai nevoie de vreun motiv ca sa te bucuri ca un copil de asa ceva. Este pur si simplu geniala treaba asta!
Cele trei culori, alb, albastru si orange, asa cum se vad ele pe bord, in dreptul pasagerului.
Intr-o singura fraza, as descrie spatiul noului X5 asa: urias pentru pasageri, decent pentru bagaje. Cei 5 pasageri au loc pentru picioare si cap din belsug, iar spatiile de depozitare sunt multe. Atat in portiere, cat si in spatele scaunelor, in bord, cotiere si prin diverse locuri de pe consola centrala.
Portbagajul are o capacitate de 650 de litri, ceva mai mica decat competitia directa. Acest spatiu se poate mari odata cu rabatarea banchetei, daca iti trece prin cap sa muti frigiderul soacrei. Insa portbagajul are ceva demential: felul de deschidere. Se deschide in doua parti: haion si hublou. Si orice portbagaj care imi permite sa ma asez in fund ca sa privesc marea sau sa mananc linistit un croissant cu iaurt intr-o parcare de pe Transalpina, este slabiciunea mea. Si primeste votul meu de admiratie suprema.
Daca un BMW nu are 6 pistoane in linie, nu este BMW. Asa spune un "mit" al posesorilor marcii. Iar acest X5 nu se da in laturi. Adica are un propulsor de 3000 cmc in 6 cilindri pe motorina, care produce 258 cp. Motorul este de tip Twin Power Turbo cu tehnologie VNT de supraalimentare si injectie directa common rail, foarte silentios si extrem de economic. Un motor care nu simte ca are de tras 2 tone prin intermediul celor 4 roti care trag la unison.
Nu as pune padele pentru schimbarea treptelor pe o masina care nu este foarte sportiva. Nu vor fi folosite niciodata. Cutia automata in 8 trepte este tot ce ai nevoie. In modul automat schimba treptele lin si repede, exact cum vrei. Masina stie daca esti in urcare, retrogradeaza singura intr-o viteza inferioara optima, iar in modul ECO PRO face schimbarea treptelor mult mai repede, pentru a pastra un consum redus de carburant.
Daca sunt doritori ce simt nevoia de mai multa agresivitate in condus, pot apasa butonul si pot selecta modul SPORT sau SPORT PLUS, pentru ca transmisia automata sa faca schimbarea treptelor la o turatie mult mai mare.
Cutia are si posibilitatea schimbarii treptelor manual, fie de la levierul minuscul de pe consola, fie de la cele doua padele din spatele volanului. In modul manual insa, indiferent ca te joci cu padelele sau cu maneta schimbatorului in jos si in sus, schimbarea treptelor se face ceva mai lent decat in modul Drive. Padelele de pe volan sunt destul de inutile, nu cred ca proprietarul acestei masini le va folosi de multe ori in viata.
Acceleratie: noul BMW X5 3.0d xDrive atinge 100 km/h in 6.9 secunde si prinde 230 km/h;
Franare: sistemul extrem de performant cu discuri ventilate pe toate rotile, etriere mari si asistat de ESP, ABS si alte sisteme electronice, franeaza SUV-ul de doua tone de parca ar fi o masinuta cu pedale;
Suspensie: noul X5 vine cu suspensie pneumatica pe puntea spate cu auto-nivelare. Si am spus tot. Mai adaugam pachetul de suspensie adaptiva in functie de modul de condus in valoare de peste 5000 de Euro si confortul este impecabil.
Nu as compara acest X5 cu un elefant. Nici cu un hipopotam sau cu o morsa. Ci mai degraba cu un lamantin. Care este urias, greoi, uneori urat, dar se misca in apa cu o gratie suprasaturata de perfectiune. Atat de elegant, incat marinarii stravechi confundau aceasta "vaca de mare" cu... sirenele. Asa este si X5.
Te uiti la el, il vezi atat de masiv, atat de inalt si atat de greoi, dar cand te urci la volan ai parte de o inundatie de placere si confort. Masina habar nu are ce inseamna ruliu. Aici contribuie si sistemul inteligent xDrive, care stie intr-un viraj ce roti sa asigure propulsia, astfel incat riscul de a pierde controlul sa fie inexistent. Supensia adaptiva, directia impecabila si sistemele electronice, toate functioneaza la unison si iti ofera o experienta de condus de care cu greu te desparti.
Incep direct cu ceva care m-a lasat si pe mine cu gura cascata, dar si pe ceilalti pasageri care s-au plimbat cu masina. E vorba de sistemul de camere video care te ajuta la parcare. Sunt 4 camere video ce iti ofera o vedere de 360 de grade. Softul care controleaza cele 4 imagini furnizate de camere este atat de destept, incat iti arata pe ecran o imagine uniforma, fara intreruperi, de parca ai avea deasupra masinii un obiectiv de tip fish-eye. Incredibil. Aceasta optiune numita Surround View costa insa... 779 de Euro.
Acum, revenind la lucrurile pamantesti, vizibilitatea din noul X5 este buna. In fata si in laterale, dar destul de slaba in spate, din pricina lunetei restranse. Dar nu este ceva deranjant, pentru ca la parcari apesi butonul magic si ai parte pe ecranul LCD de un spectacol vizual regizat de Spielberg in carne si oase.
Euro NCAP nu a testat inca noua generatie de X5. Insa nemtii pleaca in minte cu un sngur scop, adica siguranta, dupa care, pe langa siguranta, mai sunt interesati de eficienta, de performante, de confort si asa mai departe. Asadar, nu avem dubii ca noul X5 se va bucura de punctajul maxim din partea Euro NCAP.
Masina vine in varianta standard cu mai multe airbaguri decat vezi intr-o emisiune obisnuita a lui Capatos, senzori de presiune in roti, faruri adaptive cu LED, asistenta pentru faza lunga, protectie activa, sistem active cruise control cu functia Stop&Go si radar de viteza si franare automata, head-up display, oglinzi exterioare si interioare cu sistem anti-orbire, sistem Isofix, franare automata in caz de urgenta si multe alte sisteme active si pasive care te tin in siguranta. Vreo 28 la numar, mai precis.
Trei sisteme active inedite sunt: avertizarea in caz de pericol de coliziune cu un pieton, avertizarea la o coliziune din spate si asistenta pentru trecerea involuntara de pe o banda pe alta (clasicul sistem anti-adormit la volan care iti face volanul sa vibreze daca schimbi benzile fara sa dai semnal). Merita toti banii aceste dotari, nu se stie cand salveaza o viata. Sau mai multe.
Mai sigur ca David Hasselhoff in bermude rosii...
De data asta voi face altfel. Va voi spune si cat costa unele optiuni, ca sa va puteti face o impresie despre calitatea lor si despre tehnologia folosita. Vopseaua maro metalizata costa 1031 Euro, interiorul de piele Dakota/Mocha costa 2273 Euro, pachet exterior Pure Experience care costa 2094 Euro, suspensie adaptiva Professional in valoare de 5367 de Euro, sistem de navigatie Professional de 2726 Euro... gata, am obosit. Fara preturi, ca v-ati facut deja o impresie. Nimic nou insa pentru BMW, care isi poate dubla pretul unui model numai datorita optionalelor.
Modelul testat de noi mai avea, pe langa dotarile de siguranta si cele de mai sus sistem confort de acces cu inchiderea portierelor automata de tip Soft-Close, bare de plafon din aluminiu, scaune cu reglaj lombar, interior cu ornamente de tip Fineline Pure ce imita lemnul, clima automata pe 4 zone, proiectoare de ceata cu LED, BMW internet access, sistem HiFi de inalta fidelitate, BMW Live, BMW Apps, volan M imbracat in piele, sistem de asistenta pentru viteza maxima permisa, pachetul Advantage, scaune incalzite, oglinzi rabatabile, sac pentru schiuri si snowboard, cotiere fata si spate, senzori de parcare PDC pentru fata si spate si... butoane ceramice.
Ultima optiune mentionata, butoanele ceramice, este de fapt o ornamentare cu inele ceramice pentru butoanele de pe consola centrala. O optiune, pe cat de inutila, pe atat de amuzanta si inedita, exact ca si optiunea de a avea iluminare albastra la picioare si alba pe bord. Cine doreste insa ornamente de ceramica pentru butoane, mai precis pentru 3 butoane mari si late (doua de clima si unul ON/OFF de radio) plateste draguta suma de 579 de Euro. Interesant sau ce?
Dupa un parcurs sportiv, nevoie mare, am vazut ca masina ne arata un consum de 11,3 litri pentru 100 km parcursi. Am mai observat si ca daca am fi mers cu modul ECO PRO activ in permanenta, am fi reusit sa scoatem la drum intins un consum de aproximativ 7 litri de motorina pentru fiecare 100 de kilometri. Un aspect interesant este cel referitor la consumul in oras. Care nu va sari de 10 litri, daca alegi varianta ECO PRO si te bucuri de sistemul Start/Stop in aglomeratia urbana. Asadar, singura modalitate ca sa ai un consum sarit de 10 litri este sa bagi piciorul mai adanc in acceleratie si sa te bucuri de sportivitatea masinii in modul SPORT. Prin urmare, un X5 de doua tone consuma vreo 10 litri in oras. Cat un Cielo.
BMW X5 xDrive 3.0d incepe de la 63.364 Euro cu TVA. Modelul testat de noi costa 93.851 de Euro, dupa ce s-a bifat de pe lista de dotari o serie de optionale care valoreaza 30.487 de Euro. Poate ca nu toate sunt necesare sau utile, poate ca nu toate sunt impetuos necesare ca sa te bucuri de o plimbare plina de confort si siguranta, dar fara indoiala ne-au facut ziua mai frumoasa. Asadar, pretul ti-l poti face singur, in functie de ceea ce vrei. Oricum, si in varianta standard, un BMW X5 nu va fi niciodata lipsit de dotari si farmec.
Extraterestrii de la Navodari au venit cu un X5 diesel care a deranjat pescarusii.
BEST OF. Nu am mai condus niciodata un automobil in care sa ma simt asa de bine. In care sa pot merge cu viteze mari pe autostrada goala spre mare, tinand volanul cu degetul mic, fara sa aud cel mai mic zgomot, fara sa simt vreo urma de trepidatie si fara sa simt gropile nesimtite uitate de autoritatile surprinse pe picior gresit de iernile trecute. Nu am mai condus niciun BMW sau alta masina premium care sa aiba un echilibru atat de bun intre performantele dinamice, motorizare, consum si tinuta de drum. Si nu cunosc sistem de tractiune 4x4 mai inteligent ca xDrive.
xDrive nu este un sistem special pentru off-road. BMW X5 nu are transmisie cu reductor sau blocante pe toate puntile. xDrive face insa altceva: iti confera siguranta deplina in viraje, contribuind la stabilitatea masinii, iar atunci cand esti in bucluc, fie pe zapada, pe pe vreun drum forestier sau pe o plaja in care nisipul este afanat si te absoarbe mai ceva ca pe o ploaie, sistemul stie caror roti sa le ofere putere mare, astfel incat masina sa te scoata de acolo fara probleme.
Repet, nu mai stiu a cata oara: eficienta, dinamism, confort. Asta este noul X5. Si ne-a placut la nebunie.
Cred ca am spus tot pana acum. Si cred ca v-ati dat seama cat de mult mi-a placut masina asta. Si ma tot gandesc daca ma voi urca destul de curand la bordul unui alt model atat de complet si reusit. Este acel gen de masina la bordul careia ti-ai dori sa faci inconjurul lumii. Si cand ajungi din nou acasa, sa o parchezi sub geam, sa ramana aproape de tine. Este acel gen de masina care nu te lasa sa-ti spui niciodata ca ai facut vreun compromis sau ca ai facut o alegere gresita cand ai cumparat-o. Si pun pariu ca acolo sus, unde vom ajunge cu totii, vom fi preluati de Sf. Petru la bordul unui X5 alb care sa ne aduca zambetul pe buze cand isi inchide portierele singur. Atat de buna este masina asta.