Chevrolet Aveo 1.3 D 95 cp

"O masina care va fi cu siguranta apreciata de tineri."
PUNCTAJ
4TUNING
85
PRIZA LA PUBLIC
69
NOTA CITITORULUI
70
DESPRE TEST SI SUMAR PUNCTAJ
Testat de: Valentin Mănuș
  • Km. la bord: 16100
  • Km. efectuati: 250
  • Tipul drumului: asfalt
  • Mediul de condus: extraurban
  • Conditii meteo: ninsoare
  • Traseu: Bucuresti
  • Numar de pasageri: 4
  • Bagaje: nu
  • Stil de condus: legal
Am mai condus acum mai bine de un an un Chevrolet Aveo. Tot in 5 usi, tot aceeasi caroserie, dar cu motorizare pe benzina de 1.4 litri. Acum ne-am bucurat alaturi de un diesel de 95 cp obtinuti dintr-un motor mic si curajos de numai 1.3 litri. Sa existe oare si alte diferente?

Specificatii tehnice

TINERI Cel mai probabil sa o conduca:
TINERI
IN ORAS Conceputa sa fie condusa:
IN ORAS
RIDICA O SPRANCEANA Sex-Appeal:
RIDICA O SPRANCEANA
  • Carburant motorina
  • Cilindree 1248 cmc
  • Putere 95 cp
  • Cuplu 190 Nm
  • 0 - 100 km/h 11,7 s
  • Viteza maxima 174 km/h
  • Tractiune fata
  • Greutate 1165 kg
  • Consum mixt 6,1l/100km
  • Nr. locuri 5
  • Nr. usi 5
  • Volum portbagaj 290 l
  • Euro NCAP 5*
  • Pret de pornire 11.731 Euro
  • Pret model testat 15.461 Euro
  • Impozit anual 52 lei

Exterior

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Chevrolet Aveo pastreaza noul look Chevy, acela de bad-boy, vesnic incruntat si agresiv, cel putin din fata. Chevrolet Aveo pastreaza noul look Chevy, acela de bad-boy, vesnic incruntat si agresiv, cel putin din fata. Cu siguranta cel mai important element din punct de vedere vizual il constituie farurile fara geam, care dealtfel sunt separate acum. Trasatura asta aduce un plus de farmec si vine cu un suflu complet nou pentru partea frontala de la Chevrolet.

In lateral, lucrurile devin normale, mai putin portierele spate cu maner "ascuns" in stalp, care contribuie la o imagine de masina coupe cu 4 usi. In rest, nimic foarte special: niste arcade finute deasupra rotilor, jante destul de decente pe 16 toli si niste oglinzi mari, ca dealtfel la oricare alt model Chevrolet.

Cand ajungem in spate insa, lucrurile devin chiar plictisitoare. Numai stopurile clare ne aduc aminte ca avem in fata ochilor o masina noua, hatchback. Nu gasim nimic iesit din comun in partea din spate, fie ca e vorba de vreun eleron mai ciudat, un stergator intr-o pozitie inedita, sau o evacuare neconventionala. Nici forme, unghiuri sau altceva iesit din comun. Spatele lui Chevrolet Aveo in 5 usi este unul clasic si destul de anost.

Chevrolet Aveo DieselChevrolet Aveo Diesel

Interior

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

Spre desoebire de partea "dorsala" a exteriorului, la polul complet opus, interiorul lui Aveo este unul scos din tipare, ciudat si practic in acelasi timp.

Primul lucru care iti sare in ochi este turometrul mare, care incepe de undeva de jos sa masoare turatiile, exact ca la o masina de curse. In plan secundar, exista un kilometraj electronic cu lumina albastra, care iti arata tot felul de informatii. Nota 10 pentru ceea ce are soferul in fata ochilor. Si aici as adauga si volanul, care este tot unul cu tenta sport, cu comenzi pe el, foarte bun la priza si placut la atingere.

Consola centrala este una ergonomica, doar cu strictul necesar. Si asta e un lucru bun, pentru ca rar gasesti azi o masina care nu are o sumedenie de butoane, majoritatea inutile, care te fac sa-ti iei atentia de la sofat.

Chevrolet Aveo Diesel

Spatiu

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Daca tot suntem la spatiu, as spune ca Aveo este o masina in care are loc oricine. Nu este o masina foarte mare ca si dimensiuni, avand o lungime de 4 metri, o latime de 1,73 metri si o inaltime de 1,51, dar este una spatioasa. Am testat cu niste amici care tindeau spre 2 metri inaltime, destul de masivi. Nu s-au plans ca ar atinge cu genunchii sau capul de plafon, stand pe bancheta din spate. Deci Aveo este mare

Chevrolet Aveo DieselChevrolet Aveo Diesel

Despre spatiul portbagajului as spune ca este decent. Nu este mare, dar nici mic. Are 290 de litri volum atunci cand bancheta este ridicata la locul ei si ajunge la 653 de litri cand rabatam bancheta.

Chevrolet Aveo DieselChevrolet Aveo DieselChevrolet Aveo Diesel

Motor

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

De data asta am testat un Aveo diesel. Motorul de 1.3 litri produce un respectabil numar de 95 de cp. Si un cuplu simtitor, de 190 Nm. Este ce-i drept un motor destul de zgomotos, insa este puternic pentru o masina atat de compacta. Acesta are si un mod ECO, dar acesta nu face decat sa activeze sau sa dezactiveze sistemul Start / Stop. Motorul in general se simte puternic si vanjos, dar asta pentru ca este instalat pe o caroserie usoara.

Transmisie

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Masina testata de noi avea transmisie manuala in 6 trepte. Este transmisia care vine standard in varianta de echipare LTZ. Cutia este buna, precisa si usor de folosit. Iar ambreiajul este incredibil de usor, chiar daca discutam de o masina diesel cu volanta grea. Mai pe scurt, poate fi usor condusa de femei.

Chevrolet Aveo Diesel

Performante

PUNCTAJ 4TUNING
7 /10

Accelerare: conform datelor oficiale, aceasta masina face 0-100 km/h in 11,7 secunde si atinge o viteza maxima de 174 km/h.

Franare: micul Aveo vine dotat cu ESP, ABS, EBS si Hill Holder, si chiar daca nu are pe puntea spate discuri ci doar tamburi, masina franeaza bine.

Suspensii: la versiunea pe benzina am ramas placut impresionat de suspensii. Insa in acest caz, parca am intrat in alta masina, cu suspensii ceva mai rigide. Fiind o masina de oras, Aveo este confortabil, dar parca la acest diesel suspensiile de pe modelul pe benzina testat in trecut au disparut.

Tinuta de drum

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Discutam de o masina destinata in principal mersului in oras. Dar nu cred ca exista sofer caruia sa-i fie rusine sau sa aiba emotii in a merge cu aceasta masina la drum intins. Mai ales ca dispune de 5 locuri, ca oricare alta masina. Aveo se bucura de niste dimensiuni reduse, lucru care il transforma intr-un participant la traficul urban rapid si curajos. Cu Aveo te strecori oriunde, directia este precisa si raspunde usor, iar suspensiile confortabile te ajuta sa nu simti eventuale obstacole usoare.

La drum intins masina ramane stabila, fara sa dea dovada de dorinta de a avea ruliu, nici macar in cazul unor viraje mai bruste.

Vizibilitate

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Masinile mici stau foarte bine in general la acest capitol. Mai putin cele care au compromis vizibilitatea in spate pentru un design mai agresiv al partii dorsale. Dar la Aveo nu e cazul. Oglinzi mari in laterale, suprafata vitrata destul de generoasa, luneta si parbrizul sunt mari, iar stalpii plafonului sunt de dimensiuni reduse. Asta se traduce printr-o vizibilitate fara repros din partea soferului. Mai adaugam si senzorii de parcare care te ajuta cand ajungi acasa cu masina, si tabloul e complet.

Chevrolet Aveo Diesel

Siguranta

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Chevrolet Aveo in 5 usi a primit din partea Euro NCAP titlul de cea mai sigura masina din clasa Subcompacta. Si cu asta am spus tot. Dar chiar si asa, iata care sunt sistemele de siguranta de pe Aveo: airbag pasager dezactivabil, manual, 6 airbag-uri: airbag sofer, pasager, airbag-uri laterale, airbag-uri cortina, senzor de parcare spate, centuri de siguranta fata reglabile pe inaltime, centuri de siguranta scaune fata pretensionate, avertizor sonor centura de siguranta sofer si pasager, sistem ISOFIX bancheta spate, ABS, ESC (Sistem de control al stabilitatii), sistem de asistenta la franare (BAS - Brake Assist System), indicator sonor pentru conectare centuri de siguranta spate, faruri de ceata, sistem de pornire in rampa - HSA (Hill Start Assist), sistem de control al tractiunii - TCS (Traction Control System).

Chevrolet Aveo DieselMasina a primit punctaj maxim de siguranta si a fost premiata ca fiind cea mai sigura masina din clasa.

Dotari

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

In afara de sistemele mentionate la capitolul Siguranta, printre dotarile variantei LTZ testate de noi, se numara aer conditionat, sistem audio cu MP3 si 6 difuzoare, interfata Bluetooth wireless, conectare USB, comenzi pe volan, pilot automat, volan imbracat in piele, 4 geamuri electrice, senzor de lumina, proiectoare de ceata, jante de aliaj.

Aveo este o masina accesibila, asadar nu vom avea parte de dotari de top exclusiviste. Insa pentru cei putin mai pretentiosi exista si varianta LTZ Plus, care mai aduca printre altele si scaune incalzite.

Chevrolet Aveo DieselChevrolet Aveo DieselChevrolet Aveo Diesel

Consum

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

In mediul urban, Aveo consuma in jur de 7,8 litri la suta de kilometri. Si aici ma refer la trafic aglomerat, din Bucuresti. La condus extraurban, masina reuseste sa scada pana pe la 5,3 litri, ceea ce este cu adevarat un consum mic. Iar daca te asterni cu Aveo pe autostrada, folosind pilotul automat din dotare, setat la o viteza de croaziera decenta, masina poate sa scada chiar si la 4,5 litri.

Fara indoiala, Aveo face parte din gama autoturismelor economice. Nu trebuie sa uitam insa ca si sistemul ECO, adica Start / Stop, contribuie la un consum redus in oras. Si daca vrem cu adevarat sa ne bucuram de vizite cat mai rare la pompa, trebuie sa il folosim mereu.

Chevrolet Aveo Diesel

Pret

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Chevrolet Aveo are un pret de pornire de 11.731 Euro pentru motorizarea de 1.2 litri benzina. Varianta diesel incepe de la 14.841 Euro. Modelul testat de noi, cu echipare LTZ, costa 15.641 Euro cu tot cu TVA. Chiar daca la prima vedere pare un pret putin peste medie, nu trebuie sa uitam ca e vorba de o masina cu motor diesel, care, la alti competitori ai marcii, costa cu mult mai mult.

Special

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Sistemul ECO. Daca la alte masini, sistemul ECO lucreaza la mai multi parametri ca masina sa consume mai putin, in cazul lui Aveo nu face decat sa actize sau sa dezactiveze Start / Stop. Adica oprirea automata a motorului in cazul stationarii si repornirea acestuia la apasarea pedalei de ambreiaj. Dar chiar daca nu face mare lucru, acest sistem e eficient si in cazul unui oras foarte aglomerat cum este Bucurestiul, contribuie la un consum redus. Partea buna este ca acest sistem ECO vine standar pe 3 din cele 4 versiuni de echipare a masinii cu motor diesel, deci este foarte probabil sa te bucuri de ea oricum.

Chevrolet Aveo Diesel

Concluzii

PUNCTAJ TOTAL
85 / 100

Aveo este o masina buna la toate. Este accesibila, nu este pretentioasa si se potriveste unui larg segment de clienti. Daca femeile se vor bucura ca are dimensiuni reduse, barbatii vor fi incantati de interiorul futurist cu ceasuri furate din Star Trek. In plus, cei cu familie se vor bucura de un consum redus si de siguranta maxima. Asadar, iata ca Chevrolet Aveo este printre putinele masini care isi gasesc o gama larga de clienti. Fara doar si poate, aceasta masina trebuie sa fie pe lista celor care isi cauta o masina accesibila.

 
  • izolare fonica
  • spatiu
  • performante
  • dotari
  • design interior
  • siguranta

SPUNE-TI PAREREA!

NOTA CITITORULUI
70 / 100
Browser-ul tau nu suporta javascript. Te rugam sa-l actualizezi.
Acordă o notă maşinii
Salvează
Punctajul dat de 4Tuning este cat se poate de obiectiv, fiind rezultatul propriei experiente acumulata conducand mai multe masini similare. Punctajul 4Tuning al fiecarei masini este si ca urmare a comparatiei cu alte modele din acelasi segment, niciodata cu masini din alte categorii. Popularitatea unei masini este calculata in functie de numarul de citiri ale articolului, impactul in mediul social online si comentarii. Nota cititorului este media notelor date de vizitatori, in functie de propriile preferinte. Spune-ti si tu parerea despre aceasta masina mai jos.
Da o nota masinii testate

Distribuie pe Facebook


Vezi toate pozele (19) Poze Chevrolet Aveo Diesel
[+] mai multe
DATA PUBLICĂRII: 28 Ianuarie 2013
Chevrolet