Luminile de zi cu LED nu lipsesc
Eleganta pana si intr-un simplu... stop
Din pacate, la acest capitol, totul se rezuma la gustul fiecaruia. Si parerea mea este ca pe partea de aspect exterior, noul Renault Clio sta excelent. Nu trebuie sa comparam aceasta masina care face parte din segmentul B, adica acea clasa mica si suprapopulata de exemplare, cu cine stie ce model sport. Chiar si asa, se pare ca noul designer de la Renault si-a facut bine treapta. Daca la alte marci, de exemplu germane, care in clasa ceva mai mare au lansat un model ce poarta numarul 7, dar despre care te intrebi de mai multe ori unde sunt diferentele cu numarul 6, la francezi lucrurile stau invers. Noul Clio este o masina noua, este un concept nou. Daca nu ar avea rombul pe grila frontala, ar fi putut fi orice. Insa este un Renault care anunta noua "schimbare la fata" a tuturor modelelor ce vor urma: Megane, Latitude, Fluence, etc. Da, acesta este noul aspect al masinilor Renault!
Si daca momentan am condus noul Clio, il putem descrie doar pe el. In fata, capota are o forma curbata, ce duce la o grila mica, dominata de luminile pentru zi. Forma superioara a spoilerului este cea mai interesanta, pentru ca aduce niste forme noi, bazate pe linii curbe. Farurile sunt mari, contrastand insa cu stopurile care sunt destul de minimalizate. Din lateral, noul Clio vrea sa transmita ca este o masina mica ce se crede coupe. Chiar daca nu exista momentan un Clio in 3 usi, imaginea este asemantoare. Manerele portierelor spate sunt camuflate, iar linia inferioara a geamurilor urca spre spate, ceea ce duce la impresia pronuntata de masina coupe. In partea de jos a usilor laterale au fost montate niste accesorii vizuale, tocmai pentru a accentua o linie curba si pentru a mai "taia" din monotonia unghiurilor drepte pe care le face pragul.
In spate, avem tot un peisaj complet nou. Pentru Renault, cel putin. Si asta pentru ca "incruntarea" pe care o fac unghiurile stopurilor seamana destul de mult cu "partea dorsala" de la alt model european. Mai remarc luneta destul de mica, dar si difuzorul spate urias, din material plastic de culoarea negru lucios. Un amestec reusit de elemente, ce trece dincolo de orice tipare. Si daca alti producatori, in special cei japonezi, apeleaza la forme ascutite, un lucru e clar pentru francezii de la Renault: liniile curbe sunt ce trebuie.
Modelul testat de noi a venit cu echipare Dynamique. Adica o echipare de varf, care dincolo de un plus de dotari, avea si un interior special, numit "culoarea ambiantei". In masina cu care ne-am plimbat noi, culoarea ambiantei era cam... rosie. In oferta Renault pentru acest Clio mai sunt disponibile variantele pe negru, albastru si Havane (un fel de maro), numai pentru echiparea Dynamique. La interior, culoarea rosie este pe bord, pe fetele de usi si pe tapiterie. In plus, culoarea tematica de la interior, pentru elemente, este negru lucios (volan, prize aer, ornamente usi, ornament schimbator).
Atmosfera de la interior este una ce transmite energie pozitiva, veselie si tinerete. Consola centrala de pe bord are finisaj negru lucios si adaposteste ecranul tactil de 7 inch, comenzile climei si doua prize de aer. Si daca iti da impresia ca seamana cu o tableta, mai ales pentru ca este bine evidentiata de restul bordului, sa stii ca asa se si cheama sistemul multimedia - tableta multimedia R-link (optional).
Interiorul noului Clio este echilibrat si simplist, adica iti transmite o stare buna si organizata. Chiar daca e rosu, interiorul nu iti transmite insa si o calitate superioara, pentru ca plasticul e tare peste tot, pe bord si pe fetele usilor. Cat despre multitudinea de elemente cu finisaj negru lucios, eu personal, nu sunt un mare fan. Pentru ca raman amprentele vizibile, iar materialul care este ca o oglinda se zgarie usor. Mai ales pe volan, unde viitorul zonei lucioase este condamnat, in special daca la volan se urca o domnisoara cu inghii mari si inele multe...
Un stick USB care se asorteaza cu interiorul
In rest, ca sa incheiem cu acest capitol, se repeta ceea ce am vazut si la exterior: totul este nou. Ceasurile de bord sunt organizate diferit si au forme noi, difuzoarele din portiere arata altfel, orientate spre sofer, cotiera este parte a scaunului de la sofer, iar spatiul dintre scaune este organizat diferit.
Noul Clio nu sta deloc rau la acest capitol. Chiar daca incap 5 persoane in el, ideal ar fi ca numarul de pasageri ce se astern la drum intins sa fie numai 3. Incap si 4, dar portbagajul nu permite atat de multa incarcatura. Dar sa spunem ca merg 4 persoane intr-un Clio, ca sa fie eficient si sa tinem cu natura, in loc sa mearga fiecare cu masina lui. Cei din spate nu trebuie sa fie foarte inalti, pentru ca forma plafonului este curbata si coboara spre spate, asadar exista posibilitatea sa atingi plafonul. La picioare nu sunt probleme, iar cei din fata o duc chiar bine. Problema la noul Clio este legata de spatiile pentru depozitare de la interior. De exemplu, francezii au pus suporturile pentru pahare sau sticle, exact sub cotiera. Mai precis, daca soferul vrea sa bea, trebuie inainte sa ridice cotiera, si ulterior sa ia de acolo cutia de energizant sau sticla de ceai. Langa frana de mana este un spatiu, probabil pentru chei, ca este mult prea mare pentru monede si mult prea mic pentru un telefon. In portiere mai avem unde sa punem una-alta, la fel si in torpedou sau deasupra lui. Clio nu duce lipsa de astfel de locuri practice, problema este ca sunt organizate ineficient. Pe final, despre spatiu, mai spun doar ca are un portbagaj destul de mare pentru clasa mica, de 300 de litri, ce se poate mari odata cu rabatarea banchetei, la un litraj de 1146, ceea ce nu e deloc rau.
Noul Clio vine in oferta cu 3 motorizari: doua pe benzina si doua pe motorina. Cele pe benzina sunt de 0.9 litri si 1.2 litri, respectiv de 90 si 75 cp. Cele pe motorina sunt ambele de 1.5 dCi, motorul clasic al grupului Renault, dar care produce fie 75, fie 90 cp. Noi am testat un Clio dCi Energy de 90 cp, cu functia Start / Stop. Motorul este silentios pentru un propulsor pe motorina, mai ales ca am mai testat acest dCi de la Renault, si se potriveste excelent cu greutatea acestui model. Cuplul produs este de 220 Nm la numai 1750 rpm, si asta te ajuta atunci cand vrei sa urci o panta, sau acum pe timp de iarna, daca ramai impotmolit.
Cutia de viteze de pe noul Clio este una manuala, in 5 trepte, pe toate modelele. Probabil ca difera rapoartele la motorizarile pe benzina, dar la diesel, acestea sunt destul de lungi. De exemplu, ultima treapta a cutiei trebuie folosita doar la viteze mari, fara ca motorul sa faca nazuri. Pana acum, motoarele dCi erau mai permisive, si te lasau sa mergi economic, in ultima treapta de viteza, chiar si la viteze mai mici. Poate ca francezii s-au gandit la noul Clio ca la o masina ce va merge si la drum intins destul de mult, asa ca au facut ultima treapta lunga de tot. Insa Clio a fost si va ramane o masina in principal urbana, unde nu ar strica sa ai o ultima treapta la indemana.
Schimbatorul cutiei in 6 trepte poarta urmele trecutului. Nimic nou aici.
Accelerare: conform datelor publicate de Renault, modelul Clio cu motorul 1.5 dCi de 90 cp atinge 100 km/h in 11,7 secunde, ajungand la o viteza maxima de 178 km/h.
Franare: desi puntea spate este dotata cu tamburi in loc de discuri de frana, micul Clio franeaza bine in orice situatie. Franarea este asistata de ABS + EBD (repartitie electronica de franare) + AFU (asistare la franarea de urgenta).
Suspensii: la acest punct, trebuie sa mentionez ca masina are niste suspensii mai rigide decat de obicei. Te-ai astepta ca la o masina din aceasta gama sa ai parte de confort, insa noul Clio este orientat spre sportivitate si te va zgaltaii ceva mai mult decat te-ai astepta.
Abia astept sa conduc varianta RS a noului Clio. Spun asta pentru ca am ramas placut impresionat de cum sta pe sosea modelul testat de noi, un "banal" dCi de 90 cp. Este o masina foarte echilibrata, cu o directie precisa si cu un centru de greutate jos. Suspensiile sunt destul de rigide pentru o masina de oras, lucru ce contribuie simtitor la precizia condusului. Nu exista pic de ruliu in viraje, iar la viteze mari masina nu prezinta niciun semn ca ar vrea sa-si piarda echilibru. Asadar, noul Clio este impresionant la tinuta de drum, chiar si cu motorizari economice.
In partea din fata si in laterale, soferul are o vizibilitate buna. Insa luneta acestei masini este destul de mica, poate printre cele mai mici din aceasta gama. Din pacate, designul nou si placut al lui Clio a compromis partea de vizibilitate in spate. Inca un minus la acest capitol il reprezinta stalpii plafonului din spate, care sunt destul de grosi si te vor incomoda cand vrei sa te asiguri la iesirea dintr-o parcare in spic. Optional, Clio dispune de senzori de parcare, ceea ce ajuta soferul cand vrea sa parcheze, dar si de o camera video de marsarier.
Autoritatea Europeana in domeniul sigurantei auto, Euro NCAP, a testat in acest an modelul prezentat aici. Clio a primit punctaj maxim de 5 stele, masina oferind cu precadere un plus de siguranta copiilor, dar si pasagerilor din fata. Surprinzator este faptul ca obtinut un punctaj aproape perfect, de 99% pe partea de sisteme de siguranta pasive si active. Si asta pentru ca orice Clio are in varianta standard sistem ESP, avertizare sonora si vizuala de centuri, 4 airbaguri frontale si laterale, dar si un limitator de viteza.
Siguranta speram sa o testam mereu pe hartie. LIVE ne bucuram in special de peisaj.
Noua generatie de Renault Clio nu exceleaza pe partea de dotari, dar nici nu duce lipsa de lucrurile importante. In afara de sistemele de siguranta enumerate mai sus, masina vine in varianta de baza numita Authentique cu HSA (sistem de asistenta a pornirii in panta), card de acces (deschidere/inchidere) si demaraj al autovehiculului, computer de bord, directie asistata electric, faruri de zi LED, geamuri fata electrice, jante din otel 15", oglinzi incalzite si reglabile electric, roata de rezerva de dimensiuni normale, scaun sofer reglabil in inaltime, sistem de prindere ISOFIX pentru locurile laterale spate si scaun pasager, spatar bancheta spate rabatabil 1/3-2/3 cu 2 tetiere reglabile in inaltime, tapiterie textila de culoare gri carbon si insertii de culoare rosie, tempomat regulator de viteza (Cruise Control), volan reglabil in inaltime si adancime, 2 tetiere spate.
Ceasuri cu adevarat interesante
Arata bine, dar de sunat, suna mediocru
Versiunea Expression vine in plus fata de echiparea Authentique cu un interior specifica Expression, aer conditionat cu reglare manuala, carcase oglinzi exterioare si manere portiere in ton cu caroseria, proiectoare de ceata, sistem Handsfree, sistem multimedia de navigatie MEDIA NAV: ecran tactil 7"+ Radio + Bluetooth + USB + AUX + Handsfree, sistem Renault BASS REFLEX, tapiterie textila de culoare gri carbon, volan imbracat in piele, 3 Tetiere spate.
Noi am testat un Clio cu echiparea Dynamique. Adica are in plus fata de cele doua enumerate mai sus interior specific Dynamique, card de acces si demaraj cu functia "Maini Libere", cotiera centrala fata, geamuri electrice fata, cu impuls pentru sofer, senzori de ploaie si lumina, tapiterie textila de culoare gri carbon, 4 Jante aliaj 16" Passion.
Sistem multimedia cu navigatie
Interior Dynamique: confortabil si aratos
Insa fata de dotarile cu care vine Dynamique, modelul testat de noi mai avea urmatoarele optionale: senzori de parcare spate, pachet Personalizare Interior Glossy Black, pachet Personalizare Exterioara crom - negru, pachet Personalizare Completa Iconic si vopsea Rouge Flamme.
La drum intins, micutul Clio reuseste sa consume doar 4,5 litri la 100 km. Cu putina indemanare, un sofer care merge mai incet poate ajunge si la 4 litri sau chiar mai putin. Impresionant, sau ce? In oras insa, consumul creste, dar nu foarte mult. In aglomeratia urbana a Bucurestiului, am reusit sa consumam numai 5,8 litri la suta de kilometri. Chiar daca pare putin, producatorul anunta un consum oficial si mai mic: 4,1 in oras si 3,3 in afara orasului. In viata reala insa lucrurile stau altfel, dar nu e rau nici asa...
Noul Clio are un pret de pornire de la 10.200 de Euro (TVA inclus), pentru motorizarea pe benzina de 1.2 litri si 75 de cp. Modelul testat de noi, cu motorizare dCi Energy si echipare Dynamique, porneste de la 14.500 Euro cu TVA. Insa odata ce ai mai adaugat dotarile optionale enumerate mai sus, pretul final al masinii testate de noi ajunge la 15.880 de Euro. Si asta in situatia in care nu au fost bifate toate dotarile optionale, precum camera de marsarier, scaune incalzite, plafon panoramic, etc. Un pret putin peste media ofertelor disponibile pentru segmentul masinilor din clasa mica.
Ca sa fie clar pentru toata lumea ce masina este, sub sigla frontala apare scris si modelul
UNISEX. Romanii aveau o parere gresita despre masinile din segmentul B, si anume ca sunt in general destinate sexului feminin. Poate ca pana acum, producatorii s-au gandit la femei cand au dezvoltat segmentele Mini si Subcompact, oferind culori mai sensibile, parasolare cu oglinda chiar si la sofer, dar si un design ce transmitea dragalasenie si cumintenie. Dar la noul Clio, nu mai este cazul. Nu cred ca sunt multi barbati carora le-ar fi rusine sa mearga cu noul produs al celor de la Renault. Este o masina pe cat de sportiva, pe atat de eficienta. Are un aspect nou, proaspat, ce iese din tipare si din anonimat, poate fi personalizata dupa bunul plac si transmite o energie calda. Fara indoiala, Renault Clio este de acum o masina unisex.
O masina care intoarce privirile pe strada, un design neobisnuit, motoare eficiente, siguranta deplina si confort cat ai nevoie. Asta este oferta francezilor care vine la pachet cu noul Clio. Aveti vreun dubiu ca acest model se va bucura de un real succes? Noi nu. Si asta pentru ca orice masina care aduce pe piata un val urias de noutate si prospetime capabil sa zguduie un segment intreg, este sortita succesului.