Top 12 cele mai dubioase, ciudate si interesante volane de masina

Top 12 cele mai dubioase, ciudate si interesante volane de masina
  • Americanii au lansat volanul cu transmisie incorporata
  • Lancia Sibilo, masina cu volan... tactil
  • Volanul patrat, interesant, dar inutil
Distribuie pe Facebook

Moderne sau vechi, atragatoare sau oribile, practice sau inutile, volanele masinilor au fost mereu subiect de discutie. Unii producatori au cautat sa gaseasca in volan un obiect practic, altii au vrut doar sa demonstreze tehnolgia posibila a viitorului. Cert este ca volanele noastre sunt piesele de pe masina noastra pe care le atingem cel mai mult. Asa ca ar fi bine sa fie realizate cum trebuie! Iata insa si cele mai ciudate variante care au existat vreodata!

Plymouth Fury - Patratul de sticla

Top 12 volane interesanteIn anii '50-'60, americanii nu mai stiau cum sa scoata in evidenta opulenta si luxul automobilelor. Plymouth, cu al sau model Fury, pe langa alte dotari premium la acea vreme, precum aerul conditionat, servodirectie sau sistem audio, mai oferea contra-cost pe unele modele aniversare un volan patratos... din sticla. De fapt, volanul nu era tocmai din sticla. Ci dintr-o rasina transparenta de mai multe culori, cu bule de aer la interior, care imita sticla. La fel de interesant era si claxonul: o maneta cromata care seamana cu doua pedale: deloc practic, dar amuzant. Problema in timp s-a dovedit a fi alta: rasina care inveleste metalul volanului se crapa si se sparge in timp, iar reconditionarea acestuia este... imposibila.

Lancia Orca - iPad italienesc

Top 12 volane interesanteItalienii au lansat poate cele mai radicale si mai imposibile concepte din toate timpurile. Si pe partea electrica, lucrurile stateau la fel. Lancia a lansat in 1982 conceptul Orca, realizat de ItalDesign Giugiaro. Care se remarca prin electronica de la bord. Iar volanul, plin de butoane, isi propunea sa elimine consola centrala si toate controalele sa fie inghesuite pe volan, fiind la dispozitia soferului. Insa dupa ce au aparut airbagurile, aceasta idee trasnita de pune butoanele in fata ochilor a devenit istorie.

Spyker Spider - Timona cromata

Top 12 volane interesanteUn Supercar destul de cunoscut si promovat produs de Spyker a fost modelul C8 Spyder. Care avea un design extravagant bazat pe multe elemente imprumutate din industria aviatica si cea marina. Iar volanul ducea fara echivoc cu timona unui yacht. Patru spite cromate, volan imbracat in piele si un mic buton central pentru claxon. Materiale scumpe, finisare manuala si un aspect foarte placut. Nu degeaba, doar volanul din imagine, costa pe vremea aceea la Spyker interesanta suma de 15.000 de Euro.

Aston Martin Lagonda - Colacul de WC

Top 12 volane interesanteNu stiu la ce va ganditi voi cand vedeti volanul vechiului Lagonda, dar seama tare mult cu un colac de WC. Pentru ca este urias, perfect rotund si are o singura spita lata, care parca te indeamna sa te asezi pe el. Nu trebuie sa uitam ca Aston Martin Lagonda, limuzina de odinioara, era un automobil foarte futurist: comenzi electronice cu plasma, ceasuri de bord digitale si dotari premium exceptionale. Asta in anii '70! Volanul, pe cat de simplu, pe atat de... urat. Macar te lasa sa vezi ceasurile de bord, avand doar o singura spita.

Maserati Boomerang - Capacul de canal

Top 12 volane interesanteUn alt concept din anii '70 realizat de italienii de la Giugiaro este Maserati Boomerang. Un concept care anunta forma supercarurilor italiene materializate in Lamborghini Countach. Insa pe partea de interior, designeri precum Giugiaro, Bertone sau Pininfarina promovau comenzile digitale si niste volane futuriste. In cazul lui Boomerang, volanul se remarca prin faptul ca ii permitea soferului sa aiba vizibilitate totala asupra ceasurilor de bord, pentru ca se invartea doar cercul. Evident, fara airbaguri, fara reglaje ale volanului si fara... claxon. Nu arata rau, insa pe partea practica primeste zero puncte.

Citroen Karin - Pentru cei supradotati

Top 12 volane interesanteFrancezii s-au gandit la ceva inedit: hai sa facem un volan cu o spita ciudata dubla, in forma de V. De ce? Pentru ca cei mai dotati sa aiba loc din plin. Adica soferul, cand sta la volan, sa nu fie deranjat cand merge la drum intins... dar ce faci cand tragi brusc de volan? In rest, cateva butoane mici la care ajungi greu, dar macar te bucuri de vizibilitate buna. Bine ca nu s-a materializat in ceva, ca tare arata nasol, nu?

BMW Z22 - E.T.

Top 12 volane interesanteAstia de la BMW zici ca s-au uitat la filmul lui Spielberg, E.T., dupa care au baut cate o bere la halba si s-au pus pe desenat. Si drept inspiratie au folosit capul micului extraterestru care se plimba cu bicicleta. Asa a luat nastere volanul de pe conceptul Z22 nascut in anul 2001. Si daca forma pare ciudata, precum un volan de consola, butoanele sunt si ele amuzante. Insa pe partea de practicabilitate, nu sta rau: BMW anunta cu acest volan dorinta de a face schimbarea treptelor de viteza prin intermediul unor padele cu + si -, lucru prezent si in ziua de azi pe modelele mai scumpe.

Chevrolet Deluxe - Camionagiul

Top 12 volane interesanteUn volan real, care a fost prezent pe mai multe modele din gama General Motors, se numea Spinner Wheel. El a fost lansat initial pe Chevrolet Deluxe, in anii '40, dorind sa ii ajute pe soferi. Mai precis, intr-o epoca a directiei fara asistare, cand soferii faceau hernie pe capete din cauza luptei cu volanul, Chevrolet s-a gandit ca e cazul sa le sara in ajutor. Si a lansat acest volan dotat cu un inel in care soferul isi baga pumnul pentru a invarti mai usor in cazul unor intoarceri. Era echivalentul maciuliei care se pune acum pe volan la camioane, dar intr-o forma eleganta. Nu a prins, a disparut si a fost dat uitarii. Dar trebuie sa recunoastem ca arata destul de binisor!

Edsel Citation - Bun de stricat

Top 12 volane interesanteEdsel era o marca americana care i-a apartinut grupului Ford. Modelul Citation, la fel ca si altele, era unul experimental, dotat cu multe inovatii tehnice ale vremii. Cu aceste vehicule, Ford experimenta tot felul de optiuni si dotari noi care, daca se cautau in randul clientilor, le punea ulterior si pe modelele Mercury sau Lincoln. O astfel de dotare interesanta purta numele de Teletouch. Si americanii se mandreau ca datorita acestei inovatii, soferul putea schimba vitezele fara sa ia nicio mana de pe volan. Era de fapt o cutie automata cu o comanda electronica. Si butoanele de pe volan chiar asta faceau, la fel cum face si azi o cutie automata: Drive, Reverse, Park, Neutral si Low, pentru situatiile de urcus. Problema era alta: centrul volanului cu butoane ramanea nemiscat in timp ce volanul era invartit si comenzile electronice nu erau fiabile. In timp, aceasta solutie s-a dovedit a fi extrem de... stricacioasa.

Citroen DS - Dildozaur

Top 12 volane interesanteCitroen DS a fost poate cea mai futurista masina din Franta anilor '60. Pe langa farurile care se miscau dupa directia masinii, pe langa suspensiile hidro-pneumatice confortabile, francezii au mai insistat cu ceva: volanul cu o singura spita, lucru pe care l-au transmis ulterior si la masinile romanesti Oltcit. Exista insa o varianta de volan foarte cuidat. Care iesea direct din bord, precum un mic alien din burta lui Sigourney. Mai grava s-a dovedit a fi in timp asocierea cu un... dildo stramb. Vizibilitate buna, da. Insa forma falica nu l-a facut foarte popular in randul domnilor.

Pontiac Firebird Trans Am GTA - Liftul

Top 12 volane interesanteUn alt model american, un alt volan extrem de urat. Editia aniversara de 20 de ani de Firebird Trans Am GTA avea un volan cu multe butoane in anii '80. Butoane dedicate claxonului si casetofonului, toate erau inghesuite pe volan (ii multumim unui cititor pentru explicatii!). Insa aceste butoane dreptunghiulare care se iluminau pe timp de noapte semanau cu butoanele unui lift. Poate ca la acea vreme lumea se uita cu ochii mari la volanul cu butoane digitale, insa acum, arata demodat si dubios. Dar daca ne uitam la restul masinii, care avea si comenzi digitale pe consola, parca se potrivea cu restul peisajului. Nu si motorul de pe acest 'Muscle-Car', care avea doar 205 cp...

Lancia Sibilo - Resoul

Top 12 volane interesanteMai tineti minte acel resou rotund, cu rezistenta electrica, pe care il baga in priza mama cand nu erau gaze, ca sa incalzeasca mancarea comunista? De acolo s-au inspirat fara indoiala italienii cand au realizat volanul de le conceptul Sibilo. Conceptul produs de Bertone in 1978 era bazat pe Stratos, celebrul supercar din WRC, si promova tehnologia comenzilor de tip tactil. Adica volanul acesta era practic... static. Iar soferul comanda directia masinii prin atingerea acestui 'resou', ca si cum ar fi invartit de un volan. Urat? Extrem! Dar poate ca in viitorul apropiat vom vedea astfel de volane de tip 'touch-screen'. Care se vor numi, la un moment dat, touch-wheel. De ce nu?

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (12) Poze Top 12 volane interesante
mai multe