Americanii se plang ca Volkswagen a "tepuit" bugetul statului cu peste $51 de milioane

Americanii se plang ca Volkswagen a "tepuit" bugetul statului cu peste $51 de milioane
  • In 2009, statul a oferit subventii de 51 de milioane de dolari
  • 37% a fost scaderea pretului actiunilor la bursa in doar 2 zile
  • Motoarele 2.0 TDI sunt marul discordiei
Distribuie pe Facebook

De parca scandalul DieselGate nu ar fi atins cote maxime odata cu amenzile pe care urmeaza sa le plateasca Volkswagen, lucrurile incep sa devina si mai complicate. Vor urma procese civile la nivel national, rechemari in service pe banii companiei, scaderi si mai mari la bursa si o multime de alte pierderi pentru grupul VAG. Dar nu numai.

Din cauza scaderii pretului actiunilor Volkswagen la bursa, in ultimele zile compania a pierdut mai bine de 16 miliarde de dolari. Pe langa aceasta suma mai trebuie luata in calcul si amenda totala pe care Guvernul american vrea sa o aplice in acest scandal: 18 miliarde de dolari. Insa dincolo de miliarde, putem vorbi si de cateva sute de milioane, alte pierderi pe care uriasul grup german va fi nevoit sa le ia in calcul.

Aici adaugam miile de procese civile deja intentate in Statele Unite de mai multe grupuri de clienti, dar si eventuale procese pe care alti producatori le vor demara impotriva marcii Volkswagen pentru concurenta neloiala si chiar mincinoasa. In plus, de parca acest scandal numit DieselGate, dupa celebrul WaterGate, nu ar fi ingropat destul de adanc cutitul in coastele nemtilor, mai apare o problema. Si anume subventiile platite de catre Guvernul american in anul 2009 pentru masinile, asa-zise ecologice.

Mai exact, in 2009, daca erai un client de buna credinta care se gandea la natura si voiai sa cumperi un Volkswagen cu motor economic TDI, ale carei emisii erau incredibil de mici pe hartie, statul te ajuta cu 1300 de dolari. In total, in acel an s-au vandut circa 40.000 de automobile VW subventionate de stat, ceea ce a costat bugetul statului putin peste 51.000.000 de dolari. Bani care, iata ca acum s-au dovedit a fi aruncati pe fereastra, deoarece masinile diesel numai ecologice nu erau...

Aceasta suma va fi cel mai probabil ceruta inapoi de catre Guvernul american, laolalta cu daunele de rigoare. Insa aceasta cheltuiala suplimentara este un mizilic fata de zecile de miliarde care se vehiculeaza a fi pierdute de Volkswagen, lucru care pune sub semnul intrebarii viitorul acestui brand de renume. Noi nu ne facem griji ca am putea discuta despre faliment sub nicio forma, insa lovitura de imagine ar putea reprezenta pentru Volkswagen o nevoie de regandire a strategiei bazate pana acum pe minciuni.

Distribuie pe Facebook
mai multe