Desi au primit cea mai mare amenda din Europa, benzinarii romani au crescut iar preturile

Desi au primit cea mai mare amenda din Europa, benzinarii romani au crescut iar preturile
Parca mai cu avant, benzinarii din Romania au crescut iar preturile la carburanti. Desi acum cateva zile toata presa anunta ca marile companii petroliere din Romania au primit cea mai generoasa amenda din Europa pentru concurenta neloiala, Petrom a marit ieri preturile la benzina. Ca sa nu fie mai prejos, astazi, si restul companiilor au facut acelasi pas.
Distribuie pe Facebook
La doar o zi dupa ce Petrom, cel mai mare producator si distribuitor de carburanti din Romania, a majorat preturile la carburanti cu pana la 9 bani pe litru, principalii concurenti, Rompetrol si Lukoil au scumpit si ei benzina si motorina vandute in statiile proprii.
Astfel, la pompele Rompetrol un litru de benzina Efix 95 costa, incepand de vineri dimineata, 5,59 lei/litru, in crestere cu sase bani. Compania detinuta de grupul KazMunaiGaz, din Kazahstan, a scumpit si sortimentele Alto 101, care are acum un pret de 6,24 lei pe litru. In cazul motorinei scumpirea a fost de sapte bani, un litru de Efix Diesel fiind vandut cu 5,82 de lei iar un litru din sortimentul Alto 55 cu 6,13 lei pe litru.
Compania precizeaza pe site-ul oficial ca acestea sunt preturile medii, care pot varia cu pana la 5%, in plus sau in minus, la benzinariile de la nivel national.
In cazul Lukoil scumpirea operata a fost de 9 bani pe litru, noile preturi, pe litru, fiind urmatoarele: Euroluk 95 - 5,57 lei, Ecto 98 - 6,07 lei, Euro L Diesel - 5,77 lei si Ecto Super Diesel - 5,94 lei. Compania cu sediul in Moscova precizeaza pe site-ul oficial ca preturile afisate sunt cele medii in statii.
Contactati de gandul, reprezentantii Mol Romania au confirmat doar ca au scumpit si ei sortimentele de carburanti la benzinarii, fara a preciza insa cu cat, respectiv care sunt preturile actuale. Mol Romania nu publica pe site-ul propriu preturile la sortimentele de carburanti pe care le comercializeaza.
La inceputul acestei saptamani Consiliul Concurentei a amendat sase distribuitori de carburanti din Romania cu suma record de 205 milioane de euro in total, considerand ca a existat o intelegere neconcurentiala intre acestia in 2008, cand au ei au retras, simultan, un anumit sortiment de benzina de pe piata.
In cazul Petrom, majorarea operata joi dimineata a fost cea de-a treia din acest an, ea fiind motivata, dupa cum sustin oficialii companiei, de cresterea cotatiilor Platts, indici care urmaresc evolutia preturilor carburantilor la nivel global.

Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil Romania si actualul reprezentant local al lui Vagit Alekperov, presedintele grupului petrolier cu sediul la Moscova, a declarat pentru gandul, cu putin timp inaintea anuntului oficial privind amenda Consiliului Concurentei, ca este constient ca "lumea sufera si ca exista o presiune mare privind situatia preturilor la combustibili, mediatica sau din partea poporului, care ulterior ajunge la politic, dar asta este situatia cand esti pe o piata in criza". Oficialul Lukoil s-a intrebat apoi, retoric, de unde credem ca va

Distribuie pe Facebook
mai multe